Kv-tuloskausi: kumpi vahvempi USA vai Eurooppa?

Tuloskausi on Euroopassakin yltänyt noin puoliväliin. USA vetää jälleen pitemmän korren ennusteiden ylittämisen ja tuloskasvun osalta.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Tuloskausi on Euroopassakin yltänyt noin puoliväliin. USA vetää jälleen pitemmän korren ennusteiden ylittämisen ja tuloskasvun osalta.

USA S&P 500 -indeksi

S&P 500 -indeksi seuraa 500 suurinta yhdysvaltalaista pörssiyritystä. Tähän mennessä tuloksensa julkistaneista indeksin yrityksistä noin 80% on ilmoittanut analyytikkojen ennusteita paremman EPS:n. S&P 500 -indeksin yhteenlaskettu tulos on ylittänyt ennusteet 4,9 %:lla. Liikevaihdon osalta 74 % yrityksistä on lyönyt ennusteet ja yhteenlaskettu liikevaihto on ylittänyt ennusteet yhteensä 1,4 %:lla. Osakekohtaisen tuloksen osalta kvartaalista on tulossa S&P 500:n paras kymmeneen vuoteen.

Sektoreista telekommunikaatio (100 % löi ennusteet), terveydenhuolto (96 %) ja informaatioteknologia (93 %) ovat menestyneet parhaiten. Vastaavasti energia-ala (48%) menestynyt huomattavasti heikommin kuin muut sektorit. Suurin ero analyytikoiden ennusteissa ja toteutuneissa EPS:ssä löytyi kulutustavaroissa ja -palveluissa, Amazonin johdolloa sektori ylitti keskimäärin 10,4 %:lla analyytikoiden ennusteet. Heikoitein suoriutui energia-ala, joka jäi -8,5 % ennusteista.

Kaikki indeksin 11 sektoria tekivät viime vuotista paremman tuloksen. Ennusteista jäänyt energia-ala ylitti viime vuoden Q2-tuloksen 125,4 %:lla, johtuen öljyn hinnan jatkuvasta noususta, sekä Q2/2017 heikosta tuloksesta. Toiseksi parhaiten menestyneen materiaalisektorin 53,6 %:n nousu viime vuotisesta johtuu suureksi osaksi Dow Chemicalsin ja DuPontin sulautumisesta: tämän vuoden DowDuPontin tulosta verrattiin Dow Chemicalsin tulokseen viime vuonna. Kokonaisuutena S&P 500 -yritysten liikevaihdot kasvoivat 9,8 % vuoteen 2017 verrattuna, kovempaa kasvua on viimeksi ilmoitettu Q3/2011.

Tulevien neljännesten osalta analyytikot ennustavat tuloskasvun jatkuvan vuoden 2018 aikana lähes 20 %:n tasolla, mutta hidastuvan vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla alle 10 %:iin.

Analyytikot ennustavat S&P 500 -indeksille 11,2 %:n nousua seuraavien 12 kuukauden aikana. Ennusteissa materiaali-, IT-, terveydenhuolto- ja energiasektoreiden osakkeet ovat houkuttelevimpia; heikoimmat osakkeet löytyvät tele- ja yhdyskuntapalvelutsektoreilta.

Eurooppa STOXX 600 -indeksi

STOXX 600- indeksi seuraa 600 yritystä kuudestatoista Euroopan maasta. Ennusteissa indeksin yhteenlasketun tuloksen odotetaan nousevan 9,9 % ja liikevaihdon 3,9 % verrattuna Q2/2017. Energia-alan heikko toinen kvartaali viime vuonna kuitenkin vääristää näitä lukuja; energia-ala poistettuna tuloskasvu on 5,8 % ja liikevaihdon 0,5 %. Tähän mennessä 215 indeksin seuraamasta yrityksestä 52,6 % on ilmoittanut ennusteita paremmasta tuloksesta ja 62,2 % 246 yrityksestä ennusteita paremmasta liikevaihdosta. Sekä tulos-, että liikevaihtoennusteen ylittävien yritysten määrä on keskivertokvartaalia korkeampi.

Sektoritasolla ennusteita paremmin pärjäsivät yhdyskuntapalvelut-, rahoitus- ja telesektorin yritykset. Vastaavasti ennusteista jäätiin energia- ja kulutushyödykesektoreilla.

Analyytikot ennustavat indeksin seuraamien yritysten osalta, että kahdessatoista maassa on positiivista tuloskasvua ja neljässä (Suomi -2.8%) kehitys on negatiivinen.

Kvartaaliin Q1/2019 asti analyytikot ennustavat STOXX 600- indeksille tuloskasvua: 14,9 %; 13,8 %, 11,6 % per seuraava kvartaali. Kasvu hidastuu Q2/2019, jolle ennustetaan vain 4,5% tuloskasvua.

Lähde: FactSet ja Reuters

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat