Fed ennustaa voimakkaampaa koronnousua kuin markkinat odottavat

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin jäsenet antavat korkoennusteensa neljä kertaa vuodessa. Viimeisin ennuste on kesäkuulta. Fedin jäsenet ennustavat korkeampaa korkoa kuin markkinat odottavat. Mitä tämä tarkoittaa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin jäsenet antavat korkoennusteensa neljä kertaa vuodessa. Viimeisin ennuste on kesäkuulta. Fedin jäsenet ennustavat korkeampaa korkoa kuin markkinat odottavat. Mitä tämä tarkoittaa?

Fedin korkoennuste vs. markkinoiden odotus

Olemme lisänneet uudistuneeseen Markkinaympäristöön nyt myös Fedin korkoennusteen (dot plot) ja markkinoiden odotuksen ohjauskoron tasosta. Markkinaympäristöstä sijoittaja saa kaiken olennaisen tiedon sijoituspäätösten tueksi.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Alla olevassa kuvassa on Fedin korkoennuste (punainen viiva). Pallukat kuvaavat yksittäisten Fedin jäsenien ennusteita

Fed ennustaa ohjauskoron olevan vuoden 2018 lopussa välillä 2,25 – 2,50 %. Ohjauskorko on nyt tasolla 1,75 – 2,00 %. Fed ennustaa siten nostavansa ohjauskorkoa kahdesti tämän vuoden aikana. Vuoden 2019 lopussa Fed ennustaa koron olevan 3,125 %, mikä tarkoittaa kolmea koronnostoa ja vuoden 2020 lopussa 3,375 %, mikä tarkoittaa yhtä koronnostoa. Pitkän aikavälin normaalin korkotason Fed ennakoi olevan 2,875 %. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2019 aikana saavutetaan normaali ohjauskoron taso. Tämä oli viimeksi ennen finanssikriisiä yli 10 vuotta sitten.

Markkinat sen sijaan eivät odota Fedin nostavan ohjauskorkoa yhtä reippaasti. Markkinat ennakoivat 1-2 koronnostoa vuodelle 2018, mutta vain 1-2 koronnostoa vuodelle 2019. Tämän jälkeen ohjauskoron odotetaan pysyvän tasolla 2,50 – 2,75 % (sininen viiva). Fedin ja markkinoiden ennusteen korkoero vuoden 2020 lopussa on 0,7 %-yksikköä.

 

Mitä tämä tarkoittaa markkinoille?

Markkinat ovat olleet jo usean vuoden ajan Fediä skeptisempiä koronnostovauhdista. Nykyinen tilanne ei siten ole uusi. Fed on aiemminkin ennustanut korkeampaa ohjauskorkoa kuin mikä on ollut toteuma.

Ohjauskoron hilautuminen nykyiselle 2,00 %:n tasolle on saanut aikaan sen, että arvostustasot USA:n osakemarkkinoilla ovat laskeneet huipputasoista.

Lisäksi koroista on tulossa varteenotettava sijoitusvaihtoehto osakkeille. Korot alkavat USA:ssa jo tarjota tuotto. Toisin on Euroopassa, jossa A-luokan valtionlainoista ja yrityslainoista saa alle 1 %:n korkotuottoa.

Suuri korkoero ennusteiden välillä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos Fed jatkaa korkojen nostoa oman ennusteen mukaisesti, on markkinoilla odotettavissa turbulenssia myös vuosina 2019 ja 2020. Turbulenssin voi estää vain IT-kuplan aikainen hurmos, jolloin talouden ja osakemarkkinoiden odotettiin kasvavan ikuisesti.

Seuraa markkinaa Markkinaympäristöstä ja tarkista sijoitusnäkemyksemme Markkinaympäristö: mistä tuottoa? -katsauksesta.

Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin?
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio edelliskuuta matalammalla tasolla
Sijoittajan valinnat