Totuus indeksisijoittamisesta ja muutama myytti

Sijoittaja.fi on Lontoossa Euroopan suurimmassa ETF-seminaarissa. Kirjoitamme kahden päivän ajan artikkeleita ETF-trendeistä ja -ilmiöistä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi on Lontoossa Euroopan suurimmassa ETF-seminaarissa. Kirjoitamme kahden päivän ajan artikkeleita ETF-trendeistä ja -ilmiöistä.

Indeksisijoittamisen hyödyt

Indeksisijoittaminen on auttanut miljoonia sijoittajia saavuttamaan tavoitteensa. Indeksisijoittamisen etuja ovat mm. läpinäkyvyys, alhaiset kulut, laaja valikoima ja hajautuksen helppous. Indeksisijoittaja toteuttaa sijoitukset joko indeksirahastoilla tai ETF:illä. Näistä ETF:t ovat suositumpi vaihtoehto.

Viidentoista vuoden aikana vain 7 % USA:laisiin osakkeisiin sijoittavista aktiivisista rahastoista on voittanut vertailuindeksin. Korkoinstrumentteihin sijoittavissa rahastoissa vain 5 % on voittanut vertailuindeksin. Samat tulokset on havaittu muissa tutkimuksissa. Pitkässä juoksussa aktiiviset rahastot häviävät indeksille ja siten indeksisijoittajalle.

Indeksirahastot ovat vielä pieni osa markkinoista. Vain 30 % kaikista rahastoista ja 10 % kaikista markkinoiden sijoituksista.

Kasvava trendi on smart beta ETF-rahastot. Näihin sijoitetut varat ovat kolminkertaistuneet neljässä vuodessa.

Myyttejä indeksisijoittamisesta

Väite: Indeksisijoittaminen lisää markkinavolatiliteettiä.

Väärin. Pitkällä aikavälillä (1993-2016) indeksirahastojen osuus USA:n markkinoista on kasvanut 5 %:sta 40 %:iin. Markkinoiden volatiliteetissä ei ole tapahtunut muutosta. Tutkimuksessa ei myöskään ole havaittu, että korkea passiivinen oimistus heikentäisi osakkeen likviditeettiä tai nostaisi sen volatiliteettiä.

Väite: Indeksijoittamisen markkinavaikutukset ovat valtavat.

Väärin: Markkinoiden päivittäisestä kaupankäynnistä aktiiviset sijoittajat vastaavat 95 %:sti ja indeksisijoittajien osuus on vain 5 %.

ETF-työkalu sijoittajan avuksi

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Löydät työkalusta valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. Tee parempia sijoituspäätöksiä ETF-työkalulla.

ETF-työkalun hyödyt:

  • Vertaile ETF:iä tehokkuuden perusteella
  • Sijoitusideoita teemoittain
  • Valmiita mallisalkkuja

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

 

 

Lähde: Vanguard

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Sijoittajan valinnat