Näin selviät osakemarkkinoiden rytinästä – Sijoittajan ostoslista

Yhdysvalloista alkanut osakemarkkinoiden rytinä on kantautunut jälleen Suomeen asti. 10.10.2018 Helsingin pörssi päätyi usean laskupäivän jälkeen 2 % miinukselle. Jenkeissä kyyti oli kylmempää, teknologiapainotteinen Nasdaq laski peräti 4 %. Keräsimme tähän artikkeliin ohjeita, millä selviää markkinaturbulenssissa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdysvalloista alkanut osakemarkkinoiden rytinä on kantautunut jälleen Suomeen asti. 10.10.2018 Helsingin pörssi päätyi usean laskupäivän jälkeen 2 % miinukselle. Jenkeissä kyyti oli kylmempää, teknologiapainotteinen Nasdaq laski peräti 4 %. Keräsimme tähän artikkeliin ohjeita, millä selviää markkinaturbulenssissa.

Näillä vinkeillä selviät

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori siirtyi kohonneen riskin ympäristöön helmikuun alussa ja on pysytellyt siellä siitä asti. Kohonnut riski tarkoittaa sitä, että todennäköisyys osakemarkkinoiden korjausliikkeelle on korkea ja että markkinoilla on volatiliteettiä. Ennakoimme tuoreimmassa Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa korjausliikettä. Lue tästä perustelut.

Sijoittajan kannattaa seurata Markkinaympäristöstämme kokonaisriski-indikaattorin liikkeitä. Markkinaympäristön etusivulla tuomme esille tärkeimmät huomiot. Mikäli riskit jatkavat nousua markkinoille ei ole kiire.

Kuusi vinkkiä sijoittajalle

Ensimmäinen vinkkimme onkin: odota rauhassa tilanteen rauhoittumista.

Nykyään markkinaliikkeet ovat nopeita, mutta hätäilemällä teet huonoja sijoituspäätöksiä.

Toinen vinkkimme on: älä panikoi.

Panikointi on vielä tuhoisampaa salkulle kuin hätäily. Jos markkinoiden ja salkun tuijoittaminen aiheuttaa paniikkia, sulje tietokoneen ruutu ja lähde metsään kävelylle. On parempi olla tekemättä mitään kuin tehdä ostoja tai myyntejä paniikissa.

Kolmas vinkkimme on: älä myy.

Jos sijoitushorisonttisi on pitkä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Laskut ja nousut kuuluvat sijoitusmarkkinoille. Sijoittajan kannattaa myydä osakkeita silloin, kun markkinoilla vihertää ja säästää kassaa näihin hetkiin, kun osakemarkkinoilla rytisee. Saat hyviä osakkeita tällöin edullisesti.

Näkemyksemme mukaan käynnissä on korjausliike ja on epätodennäköistä, että se muuttuisi laskumarkkinaksi saati finanssikriisin tyyliseksi pörssiromahdukseksi. Emme osaa ennustaa, paljonko kurssit laskevat, emmekä osaa ennustaa kauanko tilanne kestää. Seuraa tilannetta Markkinaympäristöstä ja sitä, muuttuuko näkemyksemme positiivisemmaksi vai negatiivisemmaksi.

Sijoittaja voi hakea tuntumaa esimerkiksi vuosien 2015 ja 2016 korjausliikkeistä. Kyllä. Helsingin pörssissä oli myös silloin markkinaturbulenssia. Alla olevaan taulukkoon olemme koonneet laskujen suuruudet OMX Helsinki Cap -indeksillä laskettuna. Alkupäivänä on käytetty 13.4.2015, jolloin OMX Helsinki Cap -indeksi oli korkeimmillaan ennen 2015-2016 laskumarkkinan alkua. Laskumarkkina päättyi 11.2.2016, jolloin OMX Helsinki Cap -indeksi kävi yli 20 % alle vuoden 2015 huipputasojen.

Neljäs vinkkimme on: käytä laskut ostopaikkoina.

Neljäs vinkkimme on kiintästi yhteydessä vinkkiin numeroon viisi. Onhan pelikirja valmiina? Eli sinulla pitää olla lista hyviä osakkeita, jotka todella haluat salkkuusi. Käytä siis laskupaikat siihen, että ostat hyviä yhtiöitä alemmalla hinnalla. Jos sinulla ei ole pelikirjaa valmiina, voit hakea apua tästä listasta:

SIJOITTAJA.FI SUOSII

Vältä

  • Hype-kohteita, kannabis- ym. yliarvostetut osakkeet, kriisiyhtiöt, senttiosakkeet.

Kuudes vinkkimme on yksi tärkeimmistä. Älä osta kaikkia kerralla! Jaa ostot useammalle päivälle, viikolle ja kuukaudelle. Näin hajautat riskiä myös ajallisesti.

Sijoittaja.fin valitsema ostoslista kotimaisista osakkeista

Keräsimme vielä jäsenillemme lyhyen ostoslistan perusteluineen. Käytä listaa apuna, kun suunnittelet osakeostoksiasi.

Tämä osio on Sijoittaja.fi:n jäsenille.

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat