Jatkuuko pörssiralli? USA:n tuloskausi näyttää positiivisia merkkejä

Lokakuun alun pörssirojahdus säikäytti monet sijoittajat, nyt kurssit näyttävät taas kipuavan ylöspäin. Jatkuuko nousuralli vai alkaako laskukausi? Ratkaiseva tekijä nousukauden jatkumisen kannalta on alkava Q3-tuloskausi, joka on tärkein tuloskausi vuosiin.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Lokakuun alun pörssirojahdus säikäytti monet sijoittajat, nyt kurssit näyttävät taas kipuavan ylöspäin. Jatkuuko nousuralli vai alkaako laskukausi? Ratkaiseva tekijä nousukauden jatkumisen kannalta on alkava Q3-tuloskausi, joka on tärkein tuloskausi vuosiin.

Lokakuun markkinarysäys oli tavanomainen syysmyrsky

Moni sijoittaja säikähti kuukauden alussa nähtyä markkinarymistelyä, ja media repi aiheesta innokkaasti otsikkoja. Kokonaisuudessaan alkukuun markkinaheilunta ei ole ollut mitenkään poikkeuksellista, vaan melko tavanomaista nousumarkkinassa(kin) syksyisin erityisesti loka-marraskuussa odotettavaa heiluntaa.

Vuodenajan ohella korjausliikkeen riskistä saatiin useita pieniä merkkejä edellisinä viikkoina, joista nostimme edellisissä markkinakommenteissamme ylös muutaman: ”Nämä ja aiemmassa markkinakommentissamme mainitut seikat ovat kasvattaneet lyhyellä aikavälillä korjausliikkeen riskiä osakemarkkinoilla.” 

Poikkeuksellista rysähdyksessä oli sen nopeus ja voimakkuus. Historiassa suurten osakeindeksien yli 3 prosentin lasku päivässä on ollut äärimmäisen harvinaista, tänä vuonna tällaisia tapahtumia on ollut jo kahteen kertaan. Yhtenä syynä yleistyneisiin ”flash-crasheihin” lienee algoritmisen kaupankäynnin yleistyminen, usein algoritmit myyvät positiot automaattisesti pois markkinan laskiessa rajusti päivän sisällä.

Osakemarkkinoiden pelkokertoimena tunnettu VIX-indeksi on noussut lähes joka syksy

Erona helmikuiseen markkinalaskuun on ollut toistaiseksi energiaraaka-aineiden hintakehitys. Helmikuussa maakaasun hinta tippui osakemarkkinan mukana nopeasti laskien yli 20 % huipuilta pohjiinsa, tällä kertaa maakaasun lasku jäi noin 5 %:iin ja se nousi nopeasti ennalleen. Myös öljymarkkinoilla lasku on jäänyt helmikuista pienemmäksi. Mikäli energiaraaka-aineiden hinnat pysyttelevät kohollaan ja muiden (teollisten) raaka-aineiden hinnat kääntyvät nousuun, riskinä on inflaation odotettua nopeampi kasvu ja keskuspankkeihin kohdistuva kasvava koronnostopaine.

Yhdysvaltojen positiivisesti alkanut Q3-tuloskausi ennakoi iloista joulunalusaikaa

Lyhyellä tähtäimellä vuoden loppua kohti mentäessä markkinoilla voidaan nähdä mukavaa nousua sijoittajien toipuessa säikähdyksestä ja ylimyydyn tilanteen samalla helpottaessa. Ratkaiseva tekijä nousukauden jatkumisen kannalta on kuitenkin alkava Q3-tuloskausi, jota pidämme tärkeimpänä tuloskautena vuosiin. Markkinoilla on pelkoa kauppasodan, inflaation, talouskasvun hiipumisen ja korkojen nousun vaikutuksista. Heikko tuloskausi sysäisi kurssit laskuun. Vahva tuloskausi ja etenkin vahvana pysyvät näkymät auttavaisivat osakkeita.

Pitkälle meneviä johtopäätöksiä tulosdatasta on toistaiseksi vielä vaikea vetää, koska alle 10 % yhtiöistä on raportoinut kvartaalituloksestaan. Ensimmäiset merkit näyttävät kuitenkin valoisilta. Eiliseen mennessä raportoineista 41:stä S&P 500 -indeksin 500 yhtiöstä 88 % on ylittänyt analyytikkojen tulosodotukset ja vain 7 % on jäänyt odotuksista jälkeen. Heikoiten pärjänneellä päivittäiskulutussektorilla vain 14 % yhtiöistä on alittanut tulosennusteet. Nykyisillä tiedoilla tulosmarginaalit näyttävät pysyvän erittäin korkeina jääden vain hieman edellisellä kvartaalilla kirjatuista historiallisista ennätyslukemista.

Liikevaihdon osalta 71 % raportoineista yhtiöistä on ylittänyt odotukset ja 29 % jäänyt odotuksista jälkeen. Tälläkin sektorilla perinteisesti vakaana pidetty päivittäiskulutussektori on ollut kehnoin, 57 % jäädessä odotuksista jälkeen.

  • Yhdysvaltalaisille pörssiyrityksille ennakoidaan 21,8 %:n tuloskasvua
  • sekä 7,4 %:n liikevaihdon kasvua.

Kullan hinta kääntyi nousuun

Kuukauden alun korjausliike sysäsi kullan hinnan vihdoin nousuun vuosia jatkuneen laskumarkkinan jälkeen. Koettujen osakemarkkinariskien ohella kullan nousua tuki dollarin heikentyminen. Onko kullan hinnassa vihdoin käynnistymässä nousumarkkina?

Aiemmassa markkinakommentissa nostimme esille, miten kullan hinta on ollut voimakkaassa laskumarkkinassa vuodesta 2011 lähtien. Spekulatiiviset sijoittajat ovat ottaneet kultaan ennätysmäiset shorttipositiot. Yllättäen spekulatiiviset shorttipositiot ovat pysyneet edelleen nollissa kullan hinnan nousupyrähdyksestä huolimatta.

Spekuloijien positiot ovat yhä nollissa. Nousuliikkeen jatkuminen voi johtaa lyhyeksimyytyjen positioiden sulkemiseen. Lähde: Free CoT Data

Aiemman markkinakommentin toteamus sopii yhä tähän hetkeen: ”Pitkäaikainen käänne kullan hinnassa vaatisi käytännössä dollarin heikentymistä ja finanssiriskien kohoamista, joista kummastakaan ei vielä toistaiseksi ole selviä merkkejä näköpiirissä. Lyhyellä aikavälillä öljyn hinnan nousun ja FEDin löysän rahapolitiikan aiheuttamat inflaatiopaineet tukevat kullan kysyntää. Samalla pienikin nousu kullan hinnassa voisi johtaa siihen, että lyhyeksimyyjät joutuvat sulkemaan positioitaan samanaikaisesti aiheuttaen nopean nousun kullan hinnassa. Vastaava tilanne nähtiin edellisen kerran vuoden 2016 alussa, jolloin kullan hinta nousi (dollareissa) yli 17 % reilun kuukauden aikana.”

Lue lisää Markkinaympäristöstä, ja pysy ajantasalla markkinatilanteesta

Markkinaympäristö helpottaa markkinatilanteen seurantaa. Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

Olemme kehittäneet yli vuosikymmenen ajan systemaattisesti työkaluja makrotason markkinariskien ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen hyödyntäen sijoitusalan johtavien tutkimustalojen ja sijoittajien osaamista. Alkuvuoden aikana Markkinaympäristö on kehitetty eteenpäin, ja sinne on tuotu lukuisia käyttämiämme mittareita analyytikkojen kommentoimana.

Markkinaympäristön riski-indikaattoreita päivitetään viikoittain pääsääntöisesti keskiviikkona, ja talouden isosta kuvasta kertovia talousindikaattoreita ja tuotto-odotuksia päivitetään kuukausittain. Tarkistamalla markkinaympäristön tilanteen säännöllisesti, saat aina ajantasaisen kuvan markkinatilanteesta.

Markkinaympäristö sisältää:

  • Riski-indikaattorit, jotka kertovat osakemarkkinan laskun riskistä
  • Talousindikaattorit kertovat kaiken olennaisen taloustilanteesta sijoittajan näkökulmasta
  • Pitkän aikavälin tuotto-odotukset (osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt) ja tuotot
  • Arvostusmittarit eri osakemarkkinoille
  • Suursijoittajien rahavirrat ja ETF-suosikit
  • Sijoittaja.fi:n allokaationäkemys
  • Nostot ajankohtaisesta markkinatilanteesta ja houkuttelevista sijoitusmahdollisuuksista
  • Maailman johtavien toimijoiden markkinanäkemykset

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat