Markkinakatsaus: miten sijoittaja selviää markkinaturbulenssissa?

Markkinoiden riskit ovat koholla ja osakkeet ovat heiluneet voimakkaasti. Tässä artikkelissa ilmainen markkinakatsaus ja vinkkejä sijoittajalle, miten toimia vaikeassa markkinatilanteessa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinoiden riskit ovat koholla ja osakkeet ovat heiluneet voimakkaasti. Tässä artikkelissa ilmainen markkinakatsaus ja vinkkejä sijoittajalle, miten toimia vaikeassa markkinatilanteessa.

Markkinatilanne

Markkinoilla volatiliteetti on lisääntynyt. Monien osakkeiden arvosta on ehtinyt hävitä jo yli 50 %:ia, kuten Outokummun, Finnairin, Martelan ja Lehto Groupin. Myös hyvät kotimaiset, mutta sykliset, osakkeet ovat kärsineet markkinaturbulenssissa, kuten Wärtsilä, KONE, Stora Enso, Konecranes jne.

Alla on osakemarkkinoiden kehityksiä vuoden 2018 huippulukemista. Kehittyvät markkinat ovat laskumarkkinassa (yli 20 %:n lasku). Euroopassa ollaan korjausliikkeessä. Jälleen amerikkalaiset osakkeet ovat olleet paras sijoitus.

  • S&P 500 -indeksi -6,6 % (korkein taso 20.9.2018, indeksin pistelukema 2 930)
  • Euro Stoxx 50 -indeksi -14,3 % (korkein taso 23.1.2018, indeksin pistelukema 3 672)
  • OMX Helsinki 25 -indeksi -12,5 % (korkein taso 28.8.2018, indeksin pistelukema 4 389)
  • MSCI Emerging Markets -indeksi -23,5 % (korkein taso 26.1.2018)

Riski-indikaattorimme on ollut koholla jo helmikuun alusta lähtien ja ”vältä osakkeita” -tasolla. Seuraa tilannetta Markkinaympäristöstä.

Miten sijoittaja selviää markkinaturbulenssissa?

Jokainen sijoittaja pärjää nousumarkkinassa. Nyt tilanne on vaikeampi, sillä eletään noususuhdanteen loppusykliä ja markkinoilla on odotettu korjausliikettä ja pelätty laskumarkkinan alkua.

Sijoittaja joutuu puntaroimaan sitä, alkaako nyt syvempi ja pitempi laskumarkkina, jolloin osakkeet laskevat vielä useita kymmeniä prosentteja vai jääkö lasku korjausliikkeen tasolle (alle 20 %:n lasku). Näkemyksemme mukaan laskumarkkina edellyttää seuraavien asioiden toteutumista:

  • USA:n keskuspankin haukkamainen korkojen nosto
  • Talouskasvun edelleenheikentyminen
  • Kauppasodan pitkittyminen / kärjistyminen

Olemme laatineet Syksyn Suurelle Sijoittajakiertueelle markkinakatsauksen, jossa on käytännön vinkkejä ja ideoita pelikirjan toteuttamiseen.

Lataa markkinakatsaus (pdf)

Muista vielä nämä

Älä tee päätöksiä paniikissa. Talouslehdet ovat nyt täynnä kirjoituksia markkinoiden romahduksesta. Tee sijoituspäätökset itsenäisesti ja rauhallisessa mielentilassa. Yksikään sijoittaja ei ole koskaan tehnyt hyviä sijoituspäätöksiä paniikissa.

Tee pelikirja valmiiksi. Jos päätät ostaa osakkeita ”kun veri virtaa markkinoilla”, niin valmistele lista niistä osakkeista, joita haluat ostaa. Mieti vielä hinta, jolla olet valmis ostamaan ja jaa ostot useaan eri ajankohtaan.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat