Sijoittaja.fi:n suurvertailussa ETF:t vs rahastot

Vaikean sijoitusvuoden 2018 ETF:ien ja rahastojen tuotot ovat selvillä. Kummat pärjäsivät paremmin? Me selvitimme. Mukana vertailussa 839 ETF:ää ja rahastoa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vaikean sijoitusvuoden 2018 ETF:ien ja rahastojen tuotot ovat selvillä. Kummat pärjäsivät paremmin? Me selvitimme. Mukana vertailussa 839 ETF:ää ja rahastoa.

ETF vs. rahastot

Teimme laajan selvityksen, jossa vertasimme osakkeisiin sijoittavien ETF:ien ja rahastojen tuottoja vuonna 2018. Rahastojen tuotoissa lähteenä oli Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportti. ETF:ien tuotot vuodelta 2018 ovat ETF-työkalustamme, jossa datalähteenä on Reuters.

Valitsimme vertailukohdiksi neljä aluetta: Euroopan, USA:n, globaalin ja kehittyvät markkinat. ETF:istä mukaan otettiin kaikki, jolta löytyi vuoden 2018 tuottohistoria, joiden koko oli 100 M€ tai enemmän ja jotka eivät olleet puhtaasti sektori-ETF:iä tai vivutettuja ETF:iä. Näin mukana eivät olleet kaikkein eksoottisimmat erikois-ETF:t, jotka eivät ole hyviä vertailukohtia perinteisille rahastoille.

Kaikki vertailun tiedot löytyvät ETF-työkalusta ja Suomen Sijoitustutkimuksen tuoreesta raportista. Jokainen voi siten tarkistaa vertailussa käytetyt tiedot tai tehdä omia vertailuja.

Vuoden 2018 tuotot

Alla olevaan taulukkoon olemme keränneet ETF:ien ja rahastojen keskimääräiset tuotot vuodelta 2018. ETF:t voittivat rahastot kaikissa kategorioissa. Suurin ero oli USA:ssa, jossa ETF:t voittivat rahastot 3,3 %-yksiköllä. Kehittyvillä markkinoilla rahastot pääsivät lähes ETF:ien keskimääräiseen tuottoon. Erotus oli ETF:ien hyväksi vain 0,8 %-yksikköä.

Tuottojen tarkempi tarkastelu osoittaa, että kehittyviä markkinoita lukuun ottamatta markkinaindeksi olisi ollut parempi sijoituskohde kuin keskimääräinen ETF tai rahasto. Tästä syystä suosituimmat ETF:t ovat tunnettuihin markkinaindekseihin sijoittavia.

Alla oleva taulukko myös kertoo, että ETF:issä tuottojen hajonta oli laajempi kuin rahastoissa. Tulos ei yllätä, sillä ETF:ien joukosta löytyy spesifiin teemaan, kuten digitalisaatioon tai robotiikkaan, sijoittavia ETF:iä. Näissä tuottojen vaihtelu poikkeaa merkittävästi markkinaindeksistä.

Parhaiten tuottaneet ETF:t

Keräsimme vielä alle jokaisen kategorian parhaiten ja heikoiten tuottaneet ETF:t sekä tehokkaat markkinaindeksiin sijoittavat ETF:t. Kaikki tiedot löytyvät myös ETF-työkalustamme.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

moi terve testi

testi morjens

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Näin Suomen viisi suosituinta rahastoa ovat tuottaneet
Sijoittajan valinnat