Matalariskiset yhdistelmärahastot tuottivat sijoittajille pettymyksen

Matalariskiset yhdistelmärahastot tuottivat tappiota vuonna 2018. Tuottojen hajonta oli suurta ja rahastot tuottivat sijoittajille pettymyksen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Matalariskiset yhdistelmärahastot tuottivat tappiota vuonna 2018. Tuottojen hajonta oli suurta ja rahastot tuottivat sijoittajille pettymyksen.

Matalariskiset yhdistelmärahastot

Matalariskiset yhdistelmärahastot ovat suosittu pitkäntähtäimen säästämismuoto. Matalariskisiin yhdistelmärahastoihin sijoittavat arvostavat vakaata maltillista tuottoa. Niihin sijoittavat eivät pidä pääoman menettämisestä.

Vuosi 2018 tuotti monelle matalariskisiin yhdistelmärahastoihin sijoittaneelle pettymyksen. Osakemarkkinat laskivat 4,6 % ja Helsingin pörssin yleisindeksi tuotti vuonna 2018 -5,5 %. Sijoitus Helsingin pörssin osakkeisiin on kuitenkin riskinen, jossa sijoittaja hyväksyy tappiovuodet, koska vastapainona on korkean tuoton vuosia. Matalariskisiin yhdistelmärahastoihin sijoittanut olisi tällaisena vuotena tyytyväinen nollatuottoon tai enintään 0-2 %:n tappioon.

Toisin kuitenkin kävi. Suositut matalariskiset yhdistelmärahastot tuottivat keskimäärin -4,4 %. Paras tuotto oli Nordea Säästö 25 -rahastossa, joka tuotti -3,0 %. Heikoiten menestyi jälleen Ålandsbanken Premium 30, joka tuotti -7,0 %. Premium-rahastolle kävi juuri niin kuin aiemmassa artikkelissamme ennustimme.

Odotettavissa heikon tuoton vuosi?

On erittäin todennäköistä, että matalan riskin yhdistelmärahastoilla on edessä toinen heikon tuoton vuosi. Salkunhoitajalta kysytään erityistä rohkeutta pitää osakkeet ylipainossa loppuvuoden 2018 markkinaturbulenssin jälkeen. Korkosijoituksista ei ole tarjolla tuottoa korkotason ollessa matala ja koska korkojen odotetaan hitaasti nousevan (korkoinstrumenttien hinnat laskevat korkojen noustessa).

Sijoittajan kannattaa tässä markkinatilanteessa pitää laajasti hajautettua salkkua, jossa osa varoista on käteisenä. Näin sijoittaja voi hyödyntää osakemarkkinoiden laskuhetket ostopaikkoina. Tällainen hetki oli esimerkiksi joulun välipäivinä. Ostojen varalta sijoittajalla pitää olla pelikirja selvillä. Mieti, mitä osakkeita haluat omistaa ja tee strategiasi mukainen ostoslista valmiiksi.

Katso ajankohtaiset sijoitusideat tästä sekä omaisuusluokkien tuotto-odotukset markkinaympäristöstä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat