Tuotot kertovat – Riskinottohalukkuus on palaamassa markkinoille

Sykliset osakkeet ovat olleet vauhdissa alkuvuonna 2019. Riskinottohalukkuus on palautumassa osakemarkkinoille.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sykliset osakkeet ovat olleet vauhdissa alkuvuonna 2019. Riskinottohalukkuus on palautumassa osakemarkkinoille.

Osakesektorit

Osaketyökalumme sisältää S&P 500 -indeksin ja STOXX Europe 600 -indeksin osakkeet. Työkalussa on siten 1100 suurta kansainvälistä osaketta.

Osakkeet on lajiteltu GICS-standardin mukaan yhteentoista sektoriin, jotka ovat:

  • Energia
  • Harkinnanvarainen kulutus
  • Informaatioteknologia
  • Kiinteistösektori
  • Materiaali
  • Päivittäiskulutus
  • Rahoitus
  • Teollisuus
  • Terveydenhuolto
  • Viestintäpalvelut
  • Yhdyskuntapalvelut.

Suursijoittajat seuraavat tarkasti eri sektoreiden tuottoja. Mikäli ns. sykliset osakesektorit tuottavat paremmin kuin defensiiviset, on osakemarkkinoilla riskinottohalukkuus kasvussa. Päinvastainen tilanne, jossa defensiiviset osakkeet voittavat, kertoo riskien vähentämisestä.

Osakesektoreiden tuotot

Vuoden 2018 loppu oli osakemarkkinoilla murheellinen ja etenkin riskiset osakkeet menettivät arvoaan. Tutkimme, miten osakkeet ovat tuottaneet vuoden 2019 alusta lähtien. Laskimme eri sektoreihin kuuluvien osakkeiden keskiarvotuotot vuoden alusta. Tuotot ovat kokonaistuottoja, eivätkä ne ole markkina-arvopainotettuja.

Indeksien tuotot ovat aina markkina-arvopainotettuja ja kertovat siten suurten yhtiöiden tuottokehityksestä. Tällöin jää huomaamatta tilanteet, joissa indeksi on plussalla ja valtaosa osakkeista miinuksella. Näin oli esimerkiksi alkuvuonna 2018, jolloin FAANG– ja muut kasvuyhtiöt vastasivat koko markkinan tuotosta.

Vuonna 2019 parasta tuottoa ovat tarjonneet energiasektorin, informaatioteknologian ja kiinteistösektorin osakkeet. Energiaosakkeita on nostanut vuoden alusta noussut öljyn hinta. Teknologiasektori on syklinen ja kasvupainotteinen. Kiinteistösektoria on nostanut koronnosto-odotusten aleneminen. Myös sykliset harkinnanvarainen kulutus ja teollisuusosakkeet ovat tuottaneet keskimääräistä paremmin.

Heikoiten vastaavasti ovat tuottaneet defensiiviset päivittäiskulutus-, yhdyskuntapalvelut- ja viestintäpalvelutosakkeet. Viestintäpalveluissa hyvin ovat tuottaneet sykliset Netflix, Facebook jne. ja heikoiten ovat tuottaneet defensiiviset telekommunikaatioalan osakkeet.

Riskinottohalukkuus palautuu

Kotimaisten osakkeiden Osaketyökalulla sijoittaja voi tutkia suomalaisten pörssiyritysten alkuvuoden tuottoja ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten tunnettujen yritysten tuottoja ja muita sijoittajan tärkeimpiä lukuja. Osaketyökaluista löytyy myös Momentti-pisteet, joka mittaa osakkeen lyhyen aikavälin (3 – 12 kk) kurssikehitystä. Nykyinen markkinatilanne ja riskinottohalukkuuden palautuminen suosinee momentti- ja kasvuyhtiöitä, joita on helppo etsiä työkaluillamme.

Markkinaympäristössä olevat riski-indikaattorit kertovat markkinoiden riskeistä. Riski-indikaattori päivitettään tiistaisin ja on mielenkiintoista seurata, laskeeko indikaattori pitkästä aikaa matalan riskitason ”suosi osakkeita” -tasolle.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat