Outokummun tulos heikko – kurssissa käänne nurkan takana?

Outokummun tulos oli odotetun heikko. Raportissa oli kuitenkin positiivisia signaaleja, joita riskisijoittaja voi hyödyntää ennakoidessa Outokummun osakkeen kurssikäännettä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Outokummun tulos oli odotetun heikko. Raportissa oli kuitenkin positiivisia signaaleja, joita riskisijoittaja voi hyödyntää ennakoidessa Outokummun osakkeen kurssikäännettä.

Outokummun tulos

Odotukset Outokummun tuloksen suhteen olivat matalalla. Johto ohjasi heikkoa tulosta jo Q4-tulosjulkistuksen yhteydessä, mikä sysäsi kurssin laskuun. Huhtikuussa syventynyt kurssilasku ennakoi, että myös markkinoiden odotukset olivat matalalla.

Outokummun tulos oli heikko. Raportti sisälsi kuitenkin positiivisia signaleeja, jotka indikoivat käännettä positiiviseen.

Outokummun liikevaihto oli 1 715 M€ (analyytikoiden ennuste 1 623 M€) ja oikaistu liiketulos -3 M€ (ennuste 19 M€). Johdon mukaan oikaistu käyttökate 54 M€ oli odotusten mukainen. Kysyntä oli Euroopassa vahvempaa kuin Q4:lla, mutta odotuksia alemmalla tasolla. Outokumpu kuitenkin kasvatti markkinaosuutta. Perushinnat laskivat hieman. Americas-liiketoiminta-alueen neljännes oli heikko. Oikaistu käyttökate -18 M€ kuitenkin nousi hieman Q4:sta. 

Positiiviset signaalit, jotka voivat indikoida käännettä

  • Outokumpu kasvatti markkinaosuutta Euroopassa
  • Americasin kannattavuus paranee Q2:sta lähtien
    • Americasin johto vaihtunut
  • EU:n pysyvät suojaustoimet ovat vähentäneet kylmävalssattujen tuotteiden tuontia Eurooppaan
  • Johdon mukaan Outokummun tuottavuus ja toimintavarmuus on parantunut
  • Ferrokromin hinta on Q2:lla korkeampi kuin Q1:llä
  • Vuoden 2019 toiselle kvartaalille ruostumattoman teräksen reaalikysynnän odotetaan nousevan 2,7 % Q1:een verrattuna

Näkymät vuoden 2019 toiselle neljännekselle

Toisen neljänneksen aikana ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia ruostumattoman teräksen markkinoilla. Näin ollen Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa pysyvän samalla tasolla kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Ferrokromin korkeampi vertailuhinta vaikuttaa positiivisesti Ferrochromen tulokseen, mutta Tornion ferrokromituotannon suunnitellut kunnossapitotyöt osittain heikentävät myönteistä tulosvaikutusta.

Outokumpu arvioi toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan korkeammalla tasolla kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä (Q1/19: 54 milj. euroa).

Sijoittajan näkökulma

Outokummun osake on Helsingin pörssin riskisempiä. Osake on syklinen, jonka beeta-kerroin on korkea. Tämä tarkoittaa sitä, että osakekurssi reagoi voimakkaasti markkinaliikkeisiin ja talousnäkymien muutoksiin.

moi terve testi

testi morjens

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat