Fed tarjosi sijoittajille aikaisen kesäloman

Fed piti kesäkuisen kokouksen ja jätti ohjauskoron ennalleen. Markkinat ilahtuivat erityisesti siitä, että Fed haluaa ylläpitää kasvua. Tämä on positiivista osakemarkkinoille.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed piti kesäkuisen kokouksen ja jätti ohjauskoron ennalleen. Markkinat ilahtuivat erityisesti siitä, että Fed haluaa ylläpitää kasvua. Tämä on positiivista osakemarkkinoille.

Fed haluaa ylläpitää kasvua

Osa markkinatoimijoista ja etenkin presidentti Trump odotti Fedin alentavan ohjauskorkoa jo tässä kesäkuisessa kokouksessa. Fedin pääjohtaja Powell piti kuitenkin linjansa ja säilytti ohjauskoron ennallaan 2,25 – 2,50 %:ssa. Yhden Fedin jäsenen äänestäessä 0,25 % koron alentamisen puolesta.

Powell sanoi, että USA:n työllisyys on vahva ja talous kasvaa kohtuullisesti. Powellin mukaan on tärkeää, ettei Fed reagoi yksittäisiin datapisteisiin. Samalla Fed kuitenkin sanoi, että se seuraa tarkasti alentunutta inflaatiota ja kasvaneita riskejä. Fedin mukaan epävarmuus on lisääntynyt USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan vuoksi ja tämä on vaikuttanut negatiivisesti USA:n teollisuuden näkymiin.

Fed ei itse odota koronlaskua

Fedin jäsenien tekemän korkoennusteen mukaan ohjauskorko säilyy nykyisellä tasolla vuoden 2019. Ohjauskorkoa lasketaan vuonna 2020. Kuitenkin kahdeksan Fedin jäsentä ennusti koronlaskua kuluvalle vuodelle ja peräti seitsemän 0,50 %-yksikön laskua. Tämä on jo lähellä markkinoiden odotusta, mikä on 2-3 koronlaskua kuluvalle vuodelle.

Positiivista osakkeille

Fedin päätös otettiin positiivisesti vastaan markkinoilla. Kaikki USA:n pääindeksit päätyivät plussalle. Nousu oli vaatimatonta, mutta taustalla oli voimakas nousu ennen kokousta, joten Fedin toimien voidaan tulkita tukevan osakemarkkinaa tulevien viikkojen ajan.

Myös Suomessa osakemarkkinat kehittynevät positiivisesti seuraavien viikkojen ajan ennen Q2-tuloskautta. Keskuspankit ovat nyt elvyttävällä kannalla ja kauppasodasta ei ole kuulunut uusia negatiivisia uutisia hetkeen.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat