Korkokäyrän kääntyminen johti osakemarkkinoiden laskuun

Korkokäyrä ja taantuman pelko säikäytti sijoittajat. Mikä korkokäyrä on ja miten se liittyy taantumaan?

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Korkokäyrä ja taantuman pelko säikäytti sijoittajat. Mikä korkokäyrä on ja miten se liittyy taantumaan?

Osakemarkkinat päätyivät eilen laskuun. Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi laski 2,93 % ja Euroopan STOXX 600 laski 1,7 %. Kääntynyt korkokäyrä ja pelot taantumasta pelottivat sijoittajat. Korkokäyrän kääntymisellä tarkoitetaan tilannetta, jolloin pidemmän juoksuajan lainoille maksetaan pienempää korkoa kuin lyhyen juoksuajan lainoille.

Normaali korkokäyrä

Normaalilla korkokäyrällä tarkoitetaan tilannetta jolloin pitkän juoksuajan sijoituksille maksetaan parempaa korkoa kuin lyhyen ajan sijoituksille. Esimerkiksi jos sijoittaja haluaisi tehdä määräaikaistalletuksen pankkiin ja huomaisi, että 5 vuoden talletukselle maksetaan 3 % korkoa vuosittain ja 3 vuoden määräaikaistalletukselle vain 2 % vuosittain. Tämä olisi esimerkki normaalisti käyttäytyvästä korkokäyrästä.

Käänteisellä korkokäyrällä tarkoitetaan nurinkurista tilannetta, jossa lyhyemmille korkosijoituksille maksetaan korkeampaa korkoa, kuin pidemmän ajan talletuksille. Esimerkkisijoittajamme tapauksessa hän havaitsisi, että 3 vuoden määräaikaistalletukselle maksetaan 3 % korkoa vuosittain ja 5 vuoden määräaikaistalletukselle vain 2 % korkoa vuosittain.

Korkokäyrän muoto kertoo markkinoiden tunnelmista. Korkokäyrän ollessa normaali, odotetaan elettävän kasvavan talouden aikaa ja käänteisen korkokäyrän tapauksessa pelätään talouden ajautumista taantumaan. Korkokäyrää tulee ajatella markkinakorkona. Käänteisessä korkokäyrässä sijoittajat vaativat lyhyen ajan sijoituksilta enemmän korkoa lähitulevaisuuden epävarmuuden takia.

Korkokäyrä Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Alla olevassa kuvassa on Yhdysvaltojen tilanne kuvattuna. Musta viiva on kymmenvuotisten valtionlainojen ja kaksivuotisten valtionlainojen korkojen erotus. Mikäli erotus menee nollan alapuolelle, voidaan korkokäyrää sanoa kääntyneeksi.

Käänteinen korkokäyrä on valitettavan hyvä indikaattori tulevista taantumista. Harmailla pystypalkeilla on havainnollistettu Yhdysvaltojen taantumia 1980-luvulta lähtien. Aivan välittömästi ei korkokäyrän kääntyminen ole johtanut taantumaan, vaan taantuma on seurannut vasta useiden kuukausien tai muutaman vuoden päästä korkokäyrän kääntymisestä.

Vaikka jo pelkästään Yhdysvaltojen ajautuminen taantumaan vaikuttaisi merkittävästi globaaliin talouteen, ei Euroopassakaan olla juuri paremmissa asemissa. Alla olevassa kuvassa on otettu mukaan myös Euroopan vastaava korkojen erotusta kuvaava käyrä (sinisellä). Yhdysvalloissa korkokäyrien erotus on jo nollan tuntumassa ja Euroopassa ollaan jyrkässä laskussa.

Markkinaympäristöstä apua

Sijoittajan on viimeistään nyt hyvä aika peilata omaa riskinsietokykyään ja säästämisen tavoitteitaan. Sijoittajan tulee tarkastella oman salkun allokaatiota ja arvioida salkun hajautuksen riittävyyttä. Salkun kannattaa olla laajasti hajautettu (myös useisiin omaisuusluokkiin) ja käteistä on hyvä pitää kaiken varalta.

Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristössä seuraamat riski-indikaattorit viestivät laaja-alaisesta riskien kasvusta, ja siirtynevät ”Vältä osakkeita”-tilaan lähiviikkoina mikäli riskit eivät hellitä selvästi lyhyen aikavälin sisällä. Markkinaympäristöstämme voit seurata markkinoiden nykyistä tilannetta (myös artikkelin korkokäyrien erotus löytyy sieltä).

Seuraa tilannetta Markkinaympäristössä

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat