Osakemarkkinoilla kaksi skenaariota – valitse omasi

Osakemarkkinoilla on nyt kaksi todennäköistä skenaariota. Jäsenille suunnatussa artikkelissa esittelemme molemmat perusteluineen. Kumpi skenaarioon sinä uskot?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Osakemarkkinoilla on nyt kaksi todennäköistä skenaariota. Jäsenille suunnatussa artikkelissa esittelemme molemmat perusteluineen. Kumpi skenaarioon sinä uskot?

Kaksi osakemarkkinoiden skenaariota

Osakemarkkinaa heiluttavat kauppasota, Brexit, muistijäljet vuoden takaisesta pörssiromahduksesta ja ristiriitaiset viestit taloustilanteesta. Näiden perusteella on rakennettavissa kaksi vaihtoehtoista skenaariota. Kerromme jäsenartikkelissa perustelut molempiin skenaarioihin ja annamme näkemyksemme skenaarioiden todennäköisyyksistä. Artikkelin lopussa vielä tiivistelmä sijoitusnäkemyksestämme.

moi terve testi

testi morjens

jasensisalto

1 Osakemarkkina kääntyy nousuun

Lokakuun alku on ollut heikko osakemarkkinoilla. Yleensä, mitä pessimistisemmät tunnelmat, sitä parempi paikka ostaa osakkeita. On myös muita tekijöitä, jotka tukevat osakemarkkinoiden nousua. Annamme positiiviselle skenaariolle 60-70 %:n todennäköisyyden. Mikäli kauppasotaan saadaan lokakuussa sopu, nousu on voimakasta, etenkin syklisissä osakkeissa. Esimerkiksi Suomen syklinen osakemarkkina hyötyisi kauppasotasovusta merkittävästi. Jos sopua ei saada nousu jäänee vaisummaksi.

Ostopäällikköindeksin romahdus säikäytti sijoittajat – Ihan suotta?

Vanhin ja sijoittajien eniten seuraama ISM:n koostama ostopäällikköindeksi yllätti sijoittajat housut kintuissa ja tipahti rajusti alaspäin 1.10.2019 ja jäi selvästi ekonomistien ennusteista. Tämä herätti sijoittajien taantumapelot ja käänsi osakemarkkinat laskuun.

Vastaavasti laajemmalta yritysjoukolta kerätty Markitin koostama Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksi kääntyi jälleen nousuun käytyään kesällä hetken taantumalukemissa. Myös osavaltiotason keskuspankkien kyselyt teollisuussektorin yrityksille näyttävät merkkejä toipumisesta kesäkuun pohjien jälkeen.

Kaksi ostopäällikköindeksiä – kaksi eri talouden kuvaa

J.P. Morganin koostama globaali ostopäällikköindeksi kääntynyt nousuun

J.P. Morganin koostama globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi kääntyi nousuun elo- ja syyskuisissa mittauksissa 15 peräkkäisen laskukuukauden jälkeen. Edellisen kerran 2 peräkkäistä nousukuukautta ostopäällikköindekseissä saatiin vuoden 2017 puolella. Onko globaali teollisuustaantuma nyt takanapäin, ja uusi trendi alkamassa?

Keskuspankkien elvytys tukee osakemarkkinoita

BlackRockin rahoitusmarkkinoiden likviditeettioloja kuvaava indikaattori (FCI) ennakoi kehittyneiden markkinoiden (G3 = USA, Euroalue ja Japani) talouskasvun (GPS) kääntyvän takaisin nousuun seuraavan 3-12 kuukauden aikana.

Paraneva likviditeetti (keskuspankkielvytys, riskilainojen korkojen lasku, jne.) ennakoi usein osakemarkkinoiden kehitystä ja talouskasvun kohenemista. Vastaava toimii myös toisinpäin: kirjoitimme vuoden 2017 loppupuolella, miten vastaavat indikaattorit antoivat vihiä vuoden 2018 laskumarkkinasta keskuspankkien arvopaperiostojen hiipuessa. Nyt indikaattorit ennakoivat siis osakemarkkinoiden nousua.

BlackRockin likviditeetti-indikaattori ennakoi talouskasvun ja osakemarkkinoiden nousukäännettä. Kuvaajassa likviditeetti-indikaattoria on siirretty eteenpäin 6 kuukaudella.

Positiivisia talousyllätyksiä pitkän pettymysten jakson jälkeen

Talousyllätykset (toteutuneet talousluvut vs. ekonomistien odotukset) nousivat syyskuussa positiivisiksi sekä Yhdysvalloissa että globaalisti G10-maissa pitkän negatiivisten talousyllätysten jakson jälkeen. Edellisen kerran samankaltaisia nousuja pitkän laskun jälkeen on nähty mm. heinäkuussa vuonna 2016 talouden kääntyessä takaisin nousuun ja toukokuussa 2009 finanssikriisin jälkeen.

Euroalueella datahistorian pisin negatiivisten talousyllätysten jakso jatkuu edelleen, ja nousukäänne antaa edelleen odottaa itseään. Historiassa talousyllätysten kehitys on usein ennakoinut osakekurssien ja valuuttojen kehitystä. Ned Davis Researchin laskelmien mukaan yli 25,0 lukemat talousyllätyksissä ovat merkanneet vuotuistettuna 15,7 %:n tuottoa S&P 500 -osakeindeksille (vrt. koko 2003-2019 ajanjakson tuotto 7,3 % p.a.).

    Salkunhoitajilla ennätysmäärä käteistä

    BofA Merrill Lynchin Global Fund Survey paljastaa, että rahastojen salkunhoitajat ovat keränneet laskumarkkinaa odotellessa poikkeuksellisen suuren sotakassan. Mikäli markkinat kääntyvät nousuun, moni salkunhoitaja joutuu aloittamaan pakon edessä osakeostot (muutoin riskinä on osakemarkkinoiden tuotolle jääminen ja asiakasvarojen katoaminen). Tämä nostaa osakemarkkinoita.

    Samaisesta kyselystä selviää myös, että johdannaissuojausten kysyntä on kasvanut äärimmäiseksi. Salkunhoitajat omistavat optiosuojauksia nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin, edes finanssikriisin tai vuoden 2016 taantumapelkojen aikaan suojausten suosio ei ollut näin korkealla. 

    Eivätkä romahdusta pelkää ainoastaan suuret sijoittajat. SentimentTrader nosti esille vastaavan kuvaajan, joka näyttää myös piensijoittajien ryhtyneen ostamaan optiosuojauksia enemmän kuin koskaan markkinoiden ollessa näin lähellä huippujaan. Piensijoittajat harvoin ovat kollektiivisesti oikeassa etenkään, kun sijoittajien positiot ovat yhtä äärimmäisiä kuin nyt. Historiallisesti vastaavat tilanteet ovat povanneet usein hyviä tuottoja osakemarkkinoille keskipitkällä ja hieman pidemmälläkin aikavälillä.

    Kuva: SentimentTrader

    Rima tulosyllätyksille matala Q3:lla

    Analyytikkojen odotukset lähestyvän tuloskauden tulos- ja liikevaihtokasvusta ovat kehnot. S&P 500 -yritysten tulosten ennakoidaan tippuvan ja liikevaihdon kasvun jäävän matalaksi. Kontrasti on melkoinen, kun Q3:n ennusteita vertaa seuraaviin kvartaaleihin. Alhaiset tulosennusteet Q3:lle tarkoittavat myös sitä, että yritysten on helpompi ylittää odotukset.

    Lähde: FactSet

    2 Edessä uusinta vuoden takaisesta – osakkeet laskuun

    Yksi syy osakemarkkinoiden heikkoon lokakuuhun on pelko vuoden 2018 lokakuun toisinnosta. Osakemarkkinat romahtivat globaalisti 20 % loka-joulukuun välisenä aikana. Sijoittajat pelkäävät saman toistuvan. Myös tälle skenaariolle on olemassa perusteet. Yksi tärkeimmistä on se, että kauppasotaan ei saada lokakuussa ratkaisua. Annamme negatiivisille skenaariolle 20-30 %:n todennäköisyyden. Emme kuitenkaan usko 20 %:n laskuun, vaikka kauppasotaan ei saataisi ratkaisua, sillä keskuspankit ovat nyt osakemarkkinoiden kavereita, toisin kuin vuosi sitten.

    Syksy on kausiluonteisesti volatiilia aikaa osakemarkkinoilla

    Osakemarkkinoiden heilunta ja isojen laskupäivien todennäköisyys kasvaa historiallisessa datassa yleensä syksyä kohti mentäessä. Keskimääräisenä vuotena osakemarkkinoiden nousu ja volatiliteetin lasku alkaa lokakuun puolivälin tuntumassa. Ilmiöön viitataan usein toukokuu- tai halloweenilmiönä

    Osakemarkkinoiden trendi näyttää alamäkeen

    Osakemarkkinoiden trendi osoittaa lyhyellä aikavälillä edelleen alamäkeen niin indeksitasolla kuin yksittäisten indeksin osakkeiden osalta. Esimerkiksi Nasdaq-pörssin McClellan Summation Index näyttää laskussa olevien osakkeiden määrän olevan yhä suurempi kuin nousevien osakkeiden määrän. Tämä vihjaa laskumarkkinan olevan lyhyellä aikavälillä yhä vahva ja voimissaan.

    Kuva: StockCharts.com, McClellan Summation Index kertoo laskutrendin olevan yhä voimissaan.

    Kokonaisriski-indikaattori on kohollaan ja riskien lyhyt suunta osoittaa ylöspäin

    Lyhyellä aikavälillä kohonneista riskeistä ja riskien noususta kertoo myös Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori. Riski-indikaattori on ollut kohollaan elokuun alkupuolelta lähtien, ja riskien lyhytaikaiseksi jääneen laskun jälkeen riskien lyhyt suunta on jälleen nousussa. Lyhyellä aikavälillä riskisten omaisuusluokkien laskutrendi on siis yhä voimissaan.

    Poliittiset riskit korkealla

    Sinua voisi kiinnostaa
    Helsingin pörssi
    TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
    Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
    Parhaat yhdistelmärahastot
    Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
    Sijoittajan valinnat