Miten osakkeet reagoivat, kun SARS-epidemia puhkesi?

Koronavirus on aiheuttanut osakekurssien laskua. Selvitimme, miten osakkeet reagoivat SARS-epidemiassa. Miten sijoittajan kannattaa toimia corona-epidemiassa?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Koronavirus on aiheuttanut osakekurssien laskua. Selvitimme, miten osakkeet reagoivat SARS-epidemiassa. Miten sijoittajan kannattaa toimia corona-epidemiassa?

SARS-epidemian puhkeaminen synnytti 1,5 kk korjausliikkeen osakemarkkinoille

SARS-epidemian puhjetessa osakemarkkinoilla oli vuonna 2003 takanaan jo vuosia kestänyt laskumarkkina IT-kuplan jäljiltä. SARS:in tapauksessa Kiina vältteli pitkään raportointia maailman terveysjärjestölle (WHO) ”välttääkseen paniikkia”. SARS-epidemian puhkeaminen Kiinan ulkopuolelle globaaliksi epidemiaksi sai Kiinan lopulta ilmoittamaan WHO:lle epidemiasta 14. helmikuuta 2003.

Maailman osakkeet laskivat seuraavan 1,5 kuukauden aikana 7,5 % huipuistaan, minkä jälkeen osakkeet kääntyivät nopeasti takaisin nousuun keskuspankkielvytyksen ja kohenevan talouskasvun matkassa. Voimakkaammin SARS-kriisi näkyi Aasian osakemarkkinoilla ja mm. Aasiassa toimivien lentoyhtiöiden kursseissa. Aasian tunnetuin osakeindeksi Hang Seng laski noin 2,5 kuukauden aikana 10,8 % huipuistaan.

Pahimman paniikkimyynnin ehtyessä lasku tarjosi sijoittajille koko vuoden parhaan ostopaikan.

Siirry päivitettyyn markkinaympäristöön

Markkinaympäristö Sijoittaja.fi-jäsenille

Epidemioiden laukaisemat kurssilaskut ovat yleensä lyhyitä

Kirjoitimme aiemmin, että riski-indikaattori ei ole vielä reagoinut koronaviruksen aiheuttamaan markkinaepävarmuuteen. Seuraamme tilanteen ja riski-indikaattoreiden kehitystä markkinaympäristössä.

Aiemmissa epidemioissa kurssilaskut ovat jääneet lyhyiksi ja keskimäärin osakekurssit ovat nousseet jo ensimmäisen kuukauden jälkeen keskimäärin 0,44 % ja kolmen kuukauden jälkeen 3,08 %.

Miten sijoittajan kannattaa reagoida?

Olemme vuoden 2020 sijoitusnäkemyksessämme todenneet, että kurssilaskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Yleisesti ottaen ostot kannatta laskuissa ajoittaa useampaan hetkeen. Markkinat ovat rankaisseet koronaviruksen puhkeamista seuranneessa laskussa etenkin Finnairia, mutta myös muita korkean beetan syklisiä osakkeita. Tämä johtuu siitä, että epävarmuuden kasvaessa sijoittajat myyvät riskisempiä osakkeita ja hakeutuvat turvallisimpiin kohteisiin. Tämän vuoksi olemme sijoitusnäkemyksessämme suosineet laajasti hajautettu salkkua. Osakkeissa se tarkoittaa sitä, että syklisten ja teknologiaosakkeiden lisäksi salkussa kannattaa olla matalariskisempiä osakkeita ja laatuosakkeita. Ideoita voi hakea Osakesäästötilisalkuista, Mallisalkuista ja vakio sijoitusideoista.

Pidämme todennäköisempänä vaihtoehtoa, jossa markkinakehitys mukailee aiempia epidemioita. Ensipelossa seuraa kurssilasku ja sitten palautuminen. Sijoittajien sentimentti on ollut ylioptimistinen, joten osa markkinatoimijoista on odottanut kurssilaskua. Aiemmista epidemioista poiketen Kiinan osuus talouskasvusta on kasvanut. Suurin riski on siten se, että koronavirusta ei saada hallintaan ja se vaikuttaa Kiinan talouskasvuun ja välittyy siten globaaliin talouskasvuun. Seuraamme tilannetta markkinaympäristössä.

Sijoittajan ei kannata toimia pelossa, sillä silloin tekee huonoja sijoituspäätöksiä. Pysy strategiassa. Tee pelikirja/ostoslista valmiiksi. Sijoita yhtiöihin, joiden liiketoimintaan uskot pitkällä aikavälillä. Alkanut tuloskausi tarjoaa tuoretta tietoa, miten kotimaisilla ja ulkomaisilla yhtiöillä menee.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat