Sotkeeko koronavirus pörssiviikon?

Globaali talous on minitaantumassa koronaviruksen vuoksi. Osakemarkkinat rikkovat ennätyksiä. Miten tämä on mahdollista?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Globaali talous on minitaantumassa koronaviruksen vuoksi. Osakemarkkinat rikkovat ennätyksiä. Miten tämä on mahdollista?

Kiina ajautuu taantumaan koronaviruksen vaikutuksesta

Koronavirus on levinnyt Kiinassa nopeasti ja viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään sisällä. Suurista, viraaleista kaupungeista on tullut aavekaupunkeja ja kulutuskysyntä on tyssännyt täysin. Tuoreimpien ennusteiden mukaan Kiinan BKT laskee vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Kiinan keskuspankki on alkanut toimiin ja leikkasi 17.2.2020 ohjauskorkoa. Kiinan osakemarkkinat ottivat uutisen vastaan positiivisesti ja markkinat nousivat.

Kiina on maailman suurin talous ja vastaa merkittävällä osalla globaalista talouskasvusta. Tämän lisäksi Kiina on maailman tehdas. Valtaosa kulutustuotteista valmistetaan Kiinassa. Koronaviruksen vaikutukset eivät pelkästään rajoitu kiinalaisten kulutukseen, vaan koko maailman tuotantoon. Näistä syistä myös globaalin talouden ennakoidaan taantuvan Q1:llä.

Miksi osakemarkkinat eivät laske?

Ennakoimme aiemmassa analyysissamme, että koronaviruksen vaikutukset osakemarkkinoihin jäävät lyhytaikaisiksi ja että laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina.

Koronaviruksen vaikutukset ovat olleet merkittävimpiä ja osakeindeksien laskut maltillisia arvioitammekin pienempiä.

Osakemarkkinat ovat kestäneet koronauutiset hämmentävän hyvin. Tähän on pari syytä. Ensinnäkin Kiina on toiminut huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin kuin SARS-epidemian tapauksessa. Tällöin globaalit osakkeet laskivat 7,5 %, kunnes nousivat voimakkaasti. Toiseksi markkinat olettavat, että talousvaikutukset jäävät lyhytaikaisiksi. Ei haittaa, jos globaali talous taantuu Q1:lle, jos sitä seuraa vahva Q2. Kolmanneksi keskuspankit ovat osakemarkkinoiden tukena ja haluavat tukea orastavaa talouskasvua. Tästä esimerkkinä Kiinan ja muiden kehittyvän Aasian keskuspankkien ohjauskorkojen leikkaukset.

Osakemarkkinoiden todennäköisimmissä skenaariossa on vain yksi jos. Mitä jos, vaikutukset eivät jääkään lyhytaikaisiksi?

Siksi aktiivisen sijoittajan on seurattava koronauutisointia ja vaikutuksia riskeihin. Markkinaympäristössä sijaitseva riski-indikaattorimme. Ei ole edelleenkään noussut ”vältä osakkeita” -tasolle. Markkinat ovat pysyneet hämmentävän rauhallisena, vaikka globaali talous on taantumassa.

Sijoittajan ei tarvitse olla erityisen huolissaan. Suosimme tässä erityistilanteessa aktiiviselle sijoittajalle maltillisia suojaustoimia ja huolehtimaan, että salkku on laajasti hajautettu. Pitkällä tähtäimellä sijoittava voi suunnitella omaa pelikirjaa valmiiksi ja käyttää mahdolliset laskut ostopaikkoina. On mahdollista, että erinomaisia laatu- tai kasvuyhtiöitä saa hetkellisesti halvemmalla, jolloin tilaisuudet kannattaa käyttää hyväksi.

Viikko 8 on ratkaiseva

Kuluvaa viikkoa pidetään ratkaisevana koronaepidemian suhteen. Viikonlopun aikana tartunnan saaneiden määrät ovat olleet laskussa, mikä on hyvä uutinen.

Epidemia on kuitenkin saatava hallintaan, jotta leviäminen pysähtyy. Tällä hetkellä tartuntoja ei juurikaan ole ollut Kiinan ulkopuolella. Jos leviäminen Kiinassa pysähtyy ja korona ei leviä maan rajojen ulkopuolelle, koronasta selvittiin säikähdyksellä. Toinen skenaario on pelottavampi, mutta onneksi epätodennäköisempi.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat