Fed leikkasi ohjauskorkoa 0,50 %-yksikköä hätäkokouksessa – osakemarkkina kääntyi laskuun

Fed leikkasi hätäkokouksessa ohjauskorkoa 0,50 %-yksiköllä. Tämä säikäytti markkinat, sillä se muistutti finanssikriisistä. USA:ssa osakkeet laskivat noin 3 % päivän päätteeksi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed leikkasi hätäkokouksessa ohjauskorkoa 0,50 %-yksiköllä. Tämä säikäytti markkinat, sillä se muistutti finanssikriisistä. USA:ssa osakkeet laskivat noin 3 % päivän päätteeksi.

Markkinat säikähtivät koronlaskua

Kirjoitimme 3.3.2020, että markkinat odottavat 100 %:n todennäköisyydellä Fediltä ohjauskoron laskua maaliskuun kokouksessa. Markkinoilla pidettiin myös mahdollisena koronlaskua välikokouksessa. Näin tapahtui viimeksi finanssikriisissä. Siksi sitä, ei pidetty todennäköisimpänä skenaariona, sillä nyt ei ole käynnissä finanssikriisi – eihän.

Yllättävä välikokouksessa tehty 0,50 %:n ohjauskoron lasku nosti aluksi hieman osakekursseja. Tämän jälkeen osakkeet kääntyivät kuitenkin laskuun ja päivän päätteeksi S&P 500 -indeksi laski 2,8 % ja Nasdaq 3,0 %. Sijoittajat hakivat jälleen turvaa ja ostivat valtionlainoja. USA:n 10-vuotisen lainan korko laski alle ensimmäistä kertaa historiassa alle 1 %:n ja on 0,98 %:ssa. Osakemarkkinoiden volatiliteettia mittaava VIX nousi yli 36 ja on vaarallisen riskin tasolla.

Fed on ollut aiemmissa koronlaskuissa konservatiivinen. Ohjauskorkoa oli laskettu 0,25 %-yksikköä kerrallaan kolme kertaa. Muun muassa presidentti Trump on vaatinut kovin sanoin aggressiivisempia koronleikkauksia. Osakemarkkinat ovat kuitenkin lopulta pitäneet Fedin linjasta. Nyt, kun Fed muutti linjaansa, markkinat säikähtivät.

Koronaviruksen vaikutuksia talouteen ei tiedetä. Ekonomistit ovat laatineet skenaarioita ja keskiarvoskenaariossa maailmantalouden kasvu hidastuu Q1:llä ja Q2:lla. Keskiarvoskenaarioissa globaali talouskasvu hidastuu 1 %-yksikön vuonna 2020. Koronan vaikutuksista on kuitenkin huomattavasti negatiivisimpiakin skenaarioita. Näissä maailmantalous ajautuu taantumaan ja korona kestää aiempaa pitempään. Markkinat tulkitsivat Fedin hätäleikkauksen siten, että negatiivisempien skenaarioiden todennäköisyys on kasvanut.

Sijoittajan näkökulma

Keskuspankkien koronleikkaukset eivät näytä olevan kummoinen rokote koronavirukseen. Likviditeetin lisääminen ei auta, kun kyseessä on viruksen aiheuttama shokki tuotannossa sekä kulutuksessa.

Tässä tilanteessa toimii laajasti hajautettu salkku, josta osa on käteisenä. Ylimääräisen käteisen voi käyttää osakkeiden ostoon, mutta ostot on ajoitettava useaan eri ajankohtaan riskien hajauttamiseksi. Kukaan ei tiedä, kuinka pahaksi tilanne yltyyy. Ostoslistalle sopivat esimerkiksi vakaat osinkoyhtiöt, matalariskiset yhtiöt sekä laatu– ja kasvuyhtiöt. Tässä tekemämme valmis sijoittajan ostoslista, josta voi hakea ideoita.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat