Fed piti toisen hätäkokouksen ja otti käyttöön suuren kanuunan. Osakemarkkinat silti laskuun.

Fed leikkasi ohjauskoron nollaan ja ampuu isolla kanuunalla. Miksi tämäkään ei riittänyt osakemarkkinoille ja mitä seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed leikkasi ohjauskoron nollaan ja ampuu isolla kanuunalla. Miksi tämäkään ei riittänyt osakemarkkinoille ja mitä seuraavaksi?

Fed laski ohjauskoroon 0 %:iin

Fed piti sunnuntainana 15.3.2020 jo toisen maaliskuisen hätäkokouksen. Kokouksessa ohjauskorkoa laskettiin 1,00 %-yksikköä 0,00 – 0,25 %:iin. Fed on nyt laskenut kahdessa viikossa ohjauskorkoa 1,50 %-yksikköä. Fed aikoo pitää koron nollassa toistaiseksi.

Fed myös aloitti 700 miljardin dollarin osto-ohjelman, jossa ostetaan asuntolainavakuudellisia arvopapereita ja valtion velkakirjoja.

Fed otti siis käyttöön suuren kanuunan, jolla se ampuu rahoitusmarkkinoita vakauttakseen tilannetta. Useat strategit ovatkin todenneet, että, mitä sitten, jos tämäkään ei toimi. Markkinoiden vastaus oli tyly. Osakefutuurit laskivat reippaasti Fedin hätäliikkeen jälkeen. Fedin pääjohtaja Powell vastasi tähän, että keskuspankin pakista löytyy vielä työkaluja, joilla toimia. Koko tykistö ei siis vielä ole käytössä.

Sijoittajan näkökulma

Markkinat eivät tykänneet Fedin kanuunalla räiskimisestä, koska se tulkittiin jälleen paniikkiratkaisuksi. Toisaalta Fed ja muut keskuspankit toimivat nyt ennakkoon, toisin kuin finanssikriisissä, joka aloitti suuren laman, josta Eurooppa ei ole toipunut kunnolla vieläkään. Fedin strategia selvästi on isosti ja nopeasti, mikä hämmentää markkinoita, sillä Powell on aiemmin ollut konservatiivinen. Pitemmässä juoksussa Fedin ”isosti ja nopeasti” strategia on mielestämme kuitenkin oikea, mutta ei yksin riittävä. Keskuspankkien ja etenkin valtioiden pitäisi nopeasti keksiä ratkaisut, joilla tuetaan suoraan yrityksiä ja kuluttajia. Nyt ei ole finanssikriisi, jossa täytyy ensisijaisesti tarjota likviditeettiä markkinoille. Nyt on koronakriisi, joka on pysäyttänyt kulutuksen ja tulee johtamaan suurlomautuksiin ja yritysten kassavirtaongelmiin, koska liiketoiminta on pysähdyksissä.

Edellisen hätäkokouksen jälkeen osakemarkkinat ensin laskivat, kunnes nousivat voimakkaasti seuraavana päivänä. Markkinoilla on vanha viisaus ”don’t fight the Fed”. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Fed elvyttää voimakkaasti sijoittajan kannattaa ostaa osakkeita, ja kun Fed kiristää, kannattaa vähentää osakepainoa.

Koronakriisistä haastavan tekee sen, ettei nykymaailma ole koskaan aiemmin kokenut vastaavaa kriisiä. Eli kukaan ei tiedä, purevatko Fedin lääkkeet ja milloin tilanne rauhoittuu. Sijoittajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin seurata koronaviruksen leviämistä. Niin kauan kuin valtioilla on käynnissä poikkeustoimia yksityinen kulutus ja talous ovat vapaassa pudotuksessa, eivätkä elvytystoimet riitä tukemaan osakekursseja. Pidämme mahdollisena, että Fed alkaa jopa jossain vaiheessa ostaa osakkeita. Seuraava liike, joka tullaan näkemään on valtioiden investointielvytystoimet ja verohelpotukset. Toivottavasti saadaan myös luovia ratkaisuja, jotka auttavat pk-yrityksiä ja kuluttajia.

Seuraamme tilannetta päivittäin ja pyrimme rakentamaan työkaluja, jotka auttavat sijoittajaa toimimaan täysin poikkeuksellisessa markkinatilanteessa.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat