Finanssiriskit edelleen koholla – riski osakkeiden uuteen laskuun edelleen korkea

Finanssiriskit pysyvät sinnikkäästi koholla. Osakesijoittaja joutuu nyt odottamaan, sillä on useita tekijöitä, miksi nyt ei ole optimaalinen hetki ajoittaa ostoja osakemarkkinoille.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Finanssiriskit pysyvät sinnikkäästi koholla. Osakesijoittaja joutuu nyt odottamaan, sillä on useita tekijöitä, miksi nyt ei ole optimaalinen hetki ajoittaa ostoja osakemarkkinoille.

Finanssiriskit

Sijoittaja.fi:n finanssiriskeistä kertova indikaattori kuvaa finanssisektorin riskien kehitystä. Finanssiriski-indikaattorin ollessa koholla se indikoi mahdollisia voimakkaita korjausliikkeitä osakemarkkinoille. Indikaattori (musta viiva) on nyt koronakriisissä poikkeuksellisen korkealla tasolla. Ainoastaan finanssikriisissä indikaattori on ollut korkeammalla.

Markkinaympäristöstä löytyvä neljän liikennevalon malli on siirtynyt yhden vihreän ja kahden keltaisen valon siivittämänä ”suosi osakkeita” -alueelle. Valitettavasti finanssiriskit ovat kuitenkin niin koholla, että riski uudelle osakemarkkinoiden korjausliikkeelle on olemassa.

Finanssisektori (mm. pankit ja vakuutusyhtiöt) on iso toimija sijoitusmarkkinoilla, joten riskien nousu sektorilla johtaa usein taseriskien pienentämiseen luoden massiivista myyntipainetta markkinoille. Finanssiriski-indikaattori mittaa esimerkiksi pankkien välisen lainanannon marginaaleja, finanssisektorin yritysten luottosuojauksen hintaa sekä lukuisia muita mikroindikaattoreita. 

Sijoittajan näkökulma

Olemme muun muassa tässä artikkelissa käyneet läpi tekijöitä, joita osakesijoittajan kannattaa seurata. Lisäksi seuraamme lähes päivittäin koronakriisin edistymistä ja miten sijoittajan kannattaa navigoida kriisissä. Lue kaikki aiheeseen liittyvät artikkelit tästä. Viimeisen kolmen viikon aikana nähty 26 %:n osakemarkkinanousu on lähes ainoastaan keskuspankkien massiivisten elvytysten ansiota.

Kerroimme tuoreimmassa sijoitusnäkemyksessämme, että S&P 500 -indeksin ollessa 2800 pisteessä tuottopotentiaali ylöspäin on 3,6 – 7,1 %. Vastapainona on 20 %:n laskupotentiaali, mikäli osakemarkkina testaisi maaliskuun 23.3.2020 pohjia, kuten on testannut aiemmissa laskumarkkinoissa.

Näkemyksen jälkeen osakemarkkina on hieman laskenut, mutta emme siltikään pidä juuri tätä hetkeä optimaalisena ajoittaa ostot osakemarkkinoille. Mielestämme sijoittajan kannattaa nyt odottaa, jos saadaan positiivisia uutisia, jotka voisivat olla triggerinä nousulle tai jos markkina korjaa alaspäin, jolloin osakkeita saa halvemmalla. Lasku voisi johtua esimerkiksi seuraavista tekijöistä:

  • Talousluvut heikentyvät viikko viikolta
  • Tuloskausi alkaa ja yhtiöillä on kerrottavana vain heikoista näkymistä
  • Viivästymiset talouksien avaamisessa pandemiasta johtuen
  • Kohollaan olevat finanssiriskit.

Sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita voi seurata Markkinaympäristössä.

MARKKINAYMPÄRISTÖ
Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin?
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio edelliskuuta matalammalla tasolla
Sijoittajan valinnat