Antaako Admicomin tulos suunnan tuloskaudelle?

Admicomin kasvu hiipui ja se ei riittänyt markkinoille. Tämä voi antaa suunnan koko alkavalle tuloskaudelle. Kerromme kaksi merkittävää riskiä, jotka osakesijoittajan on nyt huomioitava.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Admicomin kasvu hiipui ja se ei riittänyt markkinoille. Tämä voi antaa suunnan koko alkavalle tuloskaudelle. Kerromme kaksi merkittävää riskiä, jotka osakesijoittajan on nyt huomioitava.

Admicom yksi parhaiten tuottaneista osakkeista

Vuonna 2020 Admicom tuotti 108 %, jolla osake on yksi parhaiten vuonna 2020 tuottaneista osakkeista. Tuotto painottui loppuvuoteen, sillä viimeisen kvartaalin aikana Admicom tuotti 74 %.

Miksi Admicomin tulos ei riittänyt?

Admicom kertoi tuloksestaan perjantaina 15.1.2021. Osake laski 6 % päivän päätteeksi. Tulos ei riittänyt markkinoille. Syitä on kaksi.

  1. Vahva kurssinousu ennen tulosjulkistusta on vaaran merkki. Admicom nousi vuoden 2020 viimeisellä kvartaalilla peräti 74 %. Eli markkinoiden odotukset olivat erittäin korkealla tulosjulkistuksen suhteen.
  2. Toinen syy on korkea arvostustaso. Admicomin P/E-luku on nykyisellä kurssilla ja vuoden 2021 tulosennusteella 51.

Admicomin kasvu hidastui Q4:lla.

  • Vuoden jälkimmäisen puoliskon liikevaihto oli 11,178 miljoonaa euroa (7,977), kasvua +40 % edellisvuodesta. Orgaaninen kasvu oli noin puolet ja hidastui hieman loppuvuonna.
  • Toisen puolivuotiskauden käyttökate eli EBITDA oli 5,315 miljoonaa euroa (3,642) eli 47,5 % liikevaihdosta (45,7%). Liikevoitto kasvoi kaudella 36 % ollen 4,589 miljoonaa euroa (3,385).

Ohjaus oli pettymys

Strategiakauden 2021-2023 taloudellisina tavoitteina on yli 20 % liikevaihdon vuosikasvu sekä 40-50 % suhteellinen käyttökate eli EBITDA %. Koronapandemia lisää kuitenkin parhaillaan epävarmuutta uusmyynnin onnistumiseen, kohottaa asiakaspoistumariskiä konkurssien kautta ja todennäköisesti pienentää asiakkaiden vuositasauslaskutusta olennaisesti. Näillä taustoilla yhtiö ohjeistaa vuoden 2021 liikevaihdon kasvuksi 10-20 % mutta pitää EBITDA %:a koskevan ohjeistuksen strategian mukaisena eli 40-50 % haarukassa.

Markkinat rankaisivat Admicomia matalasta ohjauksesta. Jos P/S on 27 ja P/E-luku yli 50, niin 10-20 % kasvu ei ole riittävän korkea.

Arvostustasot korkeat

Tuoreessa markkinakatsauksessa toimme esille, että osakemarkkinoiden P/E-luvut ovat nousseet tasolle, jota ei ole nähty sitten IT-kuplan. Etenkin voimakkaasti kasvavilla teknologiayhtiöillä valuaatiot ovat normaalia selvästi korkeammalla. Admicom Suomesta on esimerkki, miten kurssille käy, kun kasvu ei ylläkään markkinoiden odotuksiin. Monilla globaaleilla tähtiosakkeilla arvostuskertoimet ovat vielä selvästi Admicomia korkeammat. Myös kurssireaktiot voivat olla voimakkaampia.

Ole varovainen

Sijoittajan kannattaa olla varovainen alkavalla tuloskaudella niiden osakkeiden suhteen, joiden kurssit ovat nousseet voimakkaasti ennen tulosjulkistusta tai joiden kasvu on koronavuonna ollut poikkeuksellista. Näissä osakkeissa on riski alaspäin. Esimerkiksi tunnetut jenkkipankit, JP Morgan, Citigroup ja Wells Fargo, laskivat kaikki viime viikolla, kun tulokset eivät vastanneet markkinoiden odotuksia. Kaikkien kolmen kurssit olivat nousseet reilusti juuri tulosjulkistusta edeltävinä kuukausina.

Myös halpoja osakkeita on löydettävissä

Kerroimme laajassa artikkelissamme, että myös halpoja osakkeita Suomesta ja kansainvälisiltä markkinoilta on edelleen löydettävissä. Lue tästä miten!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat