Liikennevalomalli siirtyi ”vältä osakkeita” -tilaan

Osakemarkkinoiden sentimentti murenee ja liikennevalomallimme siirtyi ”vältä osakkeita” -tilaan. Sijoittajan kannattaa nyt suosia varovaista strategiaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden sentimentti murenee ja liikennevalomallimme siirtyi ”vältä osakkeita” -tilaan. Sijoittajan kannattaa nyt suosia varovaista strategiaa.

Riski-indikaattorin käänne siirsi liikennevalomallin punaiseksi

Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristöstä löytyvä markkinariski-indikaattori on kääntynyt nousuun ja on ”vältä osakkeita” -tilassa. Riskien suunta lyhyellä tähtäimellä on selvästi ylös päin. Historiallisesti riskitason nousukäänne on usein tarkoittanut lähikuukausina markkinaheilunnan kasvua ja/tai osakemarkkinoiden laskua.

Tutustu Markkinaympäristöön

Liikennevalomalli siirtyi markkinariski-indikaattorin kääntestä punaiselle eli ”vältä osakkeita” tilaan. Positiivista on, että finanssiriski-indikaattori on edelleen vihreällä. Tämä tarkoittaa, että finanssisektorin riskit ovat hallinnassa, mikä laskee potentiaalisen markkinalaskun syvyyttä. Sijoittajien sentimentti on laskussa ja lähellä pessimistisiä lukemia. Osakemarkkinoiden momentti on hyytynyt ja VIX on lukemassa 23, mikä on laskenut kuun vaihteen lukemista, mutta korkeammalla kuin kolmen kuukauden keskiarvo.

Huomioita markkinatilanteesta

Osakemarkkinoilla käynnistyi Fedin koronnostopuheiden seurauksena teknologiasektorin sysäämänä nopea korjausliike, jossa lukuisten systemaattisten strategioiden stop-loss -rajat synnyttivät rajun myyntiaallon markkinoille.

Tyypillisesti merkittävissä korjausliikkeissä saavutetaan kestävä pohja, kun markkinoilla nähdään 1) pessimistinen sentimentti, 2) riskipositioiden lasku ja 3) tekniset indikaattorit ovat ylimyytyjä. Moni tekninen indikaattori kertoi tammikuun lopulla osakkeiden olevan lyhyellä aikavälillä ylimyytyjä, ja Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattori laski melko pessimistisiin lukemiin, mutta sijoittajien riskipositiot ovat pysytelleet yhä melko korkealla tasolla. Mm. spekulatiiviset osakefutuuripositiot jopa nousivat tammikuun rytinässä.

Sektoreista tuottokehitys on jatkunut erittäin vahvana energiasektorilla, ja rahastojen salkunhoitajille tehdyissä kyselyissä syklisten osakkeiden paino (energia+materiaalit+pankit) on historian korkeimmissa lukemissa. Edellisen kerran (lähes) vastaavia lukemia on nähty vuoden 2018 tammikuussa. Syklisten voimakkaan nousurallin jatkuminen kasvattaa painetta korjausliikkeelle.

Syklin ikääntyessä ja keskuspankkien roolien vaihtuessa inflaatiota ja osakemarkkinaa vastaan puskevaksi vastatuuleksi, korkeat arvostustasot ja sijoittajien kohollaan oleva riskinotto synnyttävät väistämättä jossain vaiheessa seuraavan korjausliikkeen. Sijoittaja voi suojautua mahdollisilta markkinariskeiltä esimerkiksi käteisellä, omaisuusluokkahajautuksella tai matalariskisillä osakkeilla. Omaisuusluokkahajautukseen ideoita voi hakea ETF-mallisalkuistamme.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat