Markkinaympäristö: USA:n job report käänsi osakkeet laskuun

USA:n työllisyysraporttia odotettiin markkinoilla kuumeisesti, sillä se on erittäin tärkeä osakemarkkinoiden suunnan kannalta. Lue analyysista pääkohdat raportista ja mitä se tarkoittaa osakemarkkinoille.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:n työllisyysraporttia odotettiin markkinoilla kuumeisesti, sillä se on erittäin tärkeä osakemarkkinoiden suunnan kannalta. Lue analyysista pääkohdat raportista ja mitä se tarkoittaa osakemarkkinoille.

Markkinatilanne

Osakemarkkina on vedenjakajalla. Talouskasvu on hidastumassa, mutta inflaatio on pysynyt korkealla. USA:n keskuspankki Fedin pelätään jatkavan aggressiivista koronnostopolitiikkaa, mikä sysää osakkeet entistä alemmas.

Toisaalta Englannin ja Australian keskuspankin suunnalta on tullut jo signaaleja rahapolitiikan höllentämisestä. Ehkä Euroopassa ja USA:ssakaan ei tarvitse nostaa korkoja enää samalla tahdilla. Tämä olisi osakkeille positiivista.

Suuntaa inflaatiolle ja keskuspankkien tuleville toimille antaa työllisyysraportti ja ensiviikolla julkaistava syyskuun inflaatiolukema.

Job report

USA:n lokakuun 2022 työllisyysraportti:

  • Työttömyysaste 3,5 % (ennuste 3,7 %)
  • Uudet työpaikat 263 t (ennuste 250 t)
  • Keskimääräinen tuntipalkkakehitys 5,0 % (5,1 %)

Työllisyysraportti oli odotuksia parempi. Työttömyysaste tippui jälleen ja uudet työpaikat ylittivät ennusteen. Keskimääräinen tuntipalkkakehitys sentään jäi hiukan odotuksista ollen 5,0 %.

Osakemarkkinat ottivat uutisen vastaan lievän negatiivisesti. Euroopassa etenkin kasvuosakkeet laskivat heti raportin tultua ulos. USA:ssa futuurit pakittivat.

Sijoittajan näkökulma

Työllisyysraportti oli hyvä, mutta ei onneksi kuuma. Positiivista oli työllisten kehitys. Kuukausi sitten USA:ssa luotiin 315 000 uutta työpaikkaa, nyt 263 000. Tahti siis hidastui, mutta hidastuiko riittävästi Fedin näkökulmasta? Hyvä työllisyysraportti nimittäin tarkoittaa sitä, että Fed joutuu edelleen jatkamaan aggressiivista koronnostopolitiikkaansa.

Fed on julistanut sodan inflaatiota vastaan. Siksi ehkä työllisyysraporttiakin tärkeämpi makroindikaattori on ensi viikolla julkistettava inflaatiolukema. Se julkistetaan torstaina ja markkinat odottavat inflaation (CPI) pysyneen korkealla 8,1 prosentissa. Ydininflaation odotetaan pysyneen 6,5 prosentissa.

Mikäli CPI on odotuksia alempi, tarkoittaisi se sitä, että keskuspankin koronnostot ovat alkaneet purra, eikä korkoja tarvitse nostaa yhtä aggressiivisella vauhdilla. Jos taas inflaatio on edelleen huippukorkealla, joutuu Fed jatkamaan aggressiivista linjaa, mikä on vahingollista osakkeille.

Odotuksia paremman työllisyysraportin jäljiltä osakemarkkina jatkanee siis alakuloisena alkuviikon rallin jäljiltä. Osakemarkkinoiden ja etenkin kasvuosakkeiden näkökulmasta ikävää on myös se, että korot ovat jälleen kirineet ylöspäin. USA:n 2-vuotinen oli alkuviikosta lähellä 4 prosenttia, mutta on tickannut ylöspäin ja nyt tasolla 4,31 prosenttia. Myös 10-vuotinen on noussut ja on nyt tasolla 3,88 %, kun korko oli alkuviikosta 3,6 prosentin tasoilla.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat