Nelinkertaista sijoitussalkkusi tuotto yksinkertaisilla ohjeilla

Sijoittaminen koetaan vaikeaksi ja jätetään usein ammattilaisten tehtäväksi. Sijoittajana menestyäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla alan ammattilainen, vaan kurinalaisuus riittää. Keskimääräinen sijoittaja voisi helposti nelinkertaistaa sijoitussalkkunsa tuoton yksinkertaisilla neuvoilla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittaminen koetaan vaikeaksi ja jätetään usein ammattilaisten tehtäväksi. Sijoittajana menestyäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla alan ammattilainen, vaan kurinalaisuus riittää. Keskimääräinen sijoittaja voisi helposti nelinkertaistaa sijoitussalkkunsa tuoton yksinkertaisilla neuvoilla.

Kaksi sijoitusalan gurua, Warren Buffett ja ensimmäisen indeksirahastoyhtiön Vanguardin perustaja John Bogle, ovat hyvin erilaisia sijoittajia. Warren Buffett on tunnettu kyvystään valita osakkeita. Hän ostaa laadukkaita yhtiöitä, jotka ovat markkinoilla aliarvostettuja. John Bogle vastaavasti on indeksisijoittamisen isä. Hänen mukaansa osakesäästäjän kannattaa ostaa mahdollisimman edullista indeksirahastoa, eikä yrittää valita osakkeita. Buffettkin on tosin vanhoilla päivillään sanonut, että jälkeläisten kannattaa sijoittaa 90 % varoista S&P 500 -indeksirahastoon (tai ETF:ään).

Molemmat ovat samaa mieltä kahdesta asiasta. Ensinnäkin sijoitukset ovat pitkäaikaisia. Sijoittajan kannattaa pitää sijoituksensa mahdollisimman kauan, kymmeniä vuosia. Turha kaupankäynti aiheuttaa kustannuksia ja yleensä väärällä ajoituksella tuhoaa salkun tuottoa. Lisäksi gurut ovat sitä mieltä, että sijoittajien ei kannata seurata markkinoita. Tavalliselle sijoittajalle ei ole mitään hyötyä lukea päivittäin markkinauutisia. Tämä vain heikentää päätöksentekokykyä ja saa sijoittajan tekemään virheitä.

Keskimääräinen sijoittaja häviää indeksille murskaavasti

Suurin osa sijoittajista ei noudata Buffettin tai Boglen neuvoja. J.P. Morganin mukaan amerikkalaisten osakkeiden kehitystä seuraavan S&P 500 -indeksin viimeisen 20 vuoden tuotto on ollut 9,9 % vuodessa. Keskimääräisen sijoittajan tuotto vastaavasti on ollut 2,5 %. Indeksi on tuottanut nelinkertaisesti keskimääräisen sijoittajan salkkuun nähden. Ero on hämmentävä.

Erotus johtuu siitä, että keskimääräinen sijoittaja tulee yleensä markkinoille, kun takana on nousuputki. Osakemarkkinoiden historialliset tuotot ovat korkeita ja rahastoja markkinoidaan aktiivisesti. Tällöin kuitenkin osakemarkkinoiden odotettu tuotto on keskimääräistä matalampi. Keskimääräinen sijoittaja myös poistuu markkinoilta väärään aikaan. Pelko valtaa mielen, kun markkinoilla rytisee ja sijoittaja vetää rahansa pois. Jos sijoittaja on tullut markkinoille nousukaudella ja poistuu laskumarkkinassa, voi hänen tuottonsa jäädä negatiiviseksi.

Sijoittajan pitäisi toimia juuri päin vastoin. Ostaa, kun markkinoilla virtaa veri ja myydä, kun markkinauutiset ovat yltiöpositiivisia. Tämä on kuitenkin vaikeaa. Helpompaa on noudattaa Boglen ja Buffettin neuvoa ja olla tekemättä mitään. Ainoa järkevä paikka, jossa voi tutkia markkinoita tarkemmin on ensimmäiset ostot. Jos säästät kuukausittain, tästä ei tarvitse valittaa. Jos taas olet saanut perintönä tai säästettyä ison summan rahaa, kannattaa käyttää hetki tutkimiseen, ollaanko nyt korkealla vai matalalla. Sen voi tehdä helposti katsomalla Markkinaympäristö-osiotamme tai Odotetut tuotot -taulukkoamme. Tällä hetkellä osakemarkkinoiden odotetut tuotot ovat historiakeskiarvoja alemmat. Sijoittajalle nykyhetki ei ole paras mahdollinen hetki sijoittaa kaikki säästönsä osakemarkkinoille.

Kun väärään ajoitukseen yhdistetään keskimääräisen sijoittajan maksamat korkeat kulut ja turhat kaupankäyntipalkkiot, saadaan sijoittajien kokema 2,5 %:n tuotto.

Alhaiseen tuottoon ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, vaan tuoton parantaminen on helppoa. Tärkein yksittäinen neuvo on kurinalaisuus.

Näin parannat tuottoa helposti

1. Voit tehdä, kuten Bogle ja sijoittaa mahdollisimman alhaisen kulun indeksirahastoon tai ETF:ään. Suomessa alhaisen kulun ETF on Suomen parhaat rahastot -vertailun voittanut Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF tai Nordnetin Superrahastot. ETF-osiossa on esitelty maailman ensimmäinen S&P 500 -indeksiin sijoittava ETF. ETF-valintatyökalullamme löydät helposti muita äärikustannustehokkaita ETF:iä. Voit myös etsiä tehokkaita ETF:iä Kulupihtari-mallisalkustamme.

2. Lopetat turhan kaupankäynnin ja vaihdat välittäjän alhaisen kustannuksen välittäjään. Säästät merkittävästi. Etsi sinulle sopivin välittäjä Välittäjävertailutyökalullamme.

3. Älä seuraa markkinaa. Tai jos seuraat, niin älä ainakaan reagoi markkinainformaatioon.

4. Osta ja pidä tai säästä tasaisesti. Ison kuvan voit tarkistaa 5 minuutissa Markkinaympäristö-osiostamme. Osta ja pidä toimii vain laajasti hajautetussa salkussa tai ETF-sijoittamisessa. Jos salkussasi on muutama osake, osta ja pidä voi olla tuhoisa strategia. Esimerkiksi Outokummun tai Talvivaaran osakkeen ostaminen ja pitäminen on ollut pitkällä aikavälillä erittäin heikko strategia. Myöskään IT-yhtiöt Nokia etunenässä ovat vielä kaukana vuosituhannen vaihteen kurssitasoista.

5. Ajoita ensimmäinen osto oikein (kuukausisäästäjän ei tarvitse tästä välittää, pääasia, että aloitat). Jos ajoitat ensimmäisen sijoituksesi väärin (IT-kupla, juuri ennen finanssikriisiä), et välttämättä pääse elinaikanasi pörssin keskiarvotuottoon. Ajoituksella ei ole niin väliä, jos summa on pieni. Mitä isompi summa, sitä useampaan ajanjaksoon sijoitukset kannattaa hajauttaa. Voit myös aloittaa maltillisen riskin salkulla ja kääntää sen kokonaan osakesalkuksi, kun markkinoilla virtaa veri. Esimerkiksi viiden vuoden indeksipohjat on hyvä ostohetki pitkän aikavälin osakeostoksille (yli 10 vuoden sijoitusaika).

6. Osta laatua, kuten Warren Buffet. Tässä lista suomalaisista laatuyhtiöistä. Helpompaa laatusijoittamista on kuitenkin sijoittaa laatuyhtiöihin sijoittaviin ETF:iin. Löydät valmiin listan laatu-ETF:istä ETF-valintatyökalustamme.

7. Sijoita strategialla. Markkinaindeksi seuraa suurimpien yhtiöiden kurssikehitystä. Sijoittaminen markkina-arvoltaan suurimpiin yhtiöihin ei kuitenkaan loogisestikaan ajateltuna ole järkevin tapa valita osakkeita. Laatu, osingonkasvu ja arvo ovat fiksumpia strategioita ja myös tuottavampia. Voit etsiä kriteerit täyttäviä osakkeita Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla tai katsoa valmiit listat ETF-valintatyökalustamme. Strategiamestari-mallisalkkumme koostuu strategia-ETF:istä. Voit hakea ideoita sieltä ja katsoa myös toteutuneen tuottokehityksen.

20160114-strategiaindeksipallukat

Paranna tuottoa käytännön toimet nyt (vain jäsenille)

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Sijoittajan valinnat