Suurten pankkien tulokset olivat helpotus, mutta pankkikriisin uhka kytee yhä

Korkeat korot kirittivät JPMorganin, Citigroupin ja Wells Fargon tuloksia. Markkinoiden ei tarvitse huolehtia isoista pankeista, mutta alueelliset pankit voivat aiheuttaa vielä huolta sijoittajissa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Korkeat korot kirittivät JPMorganin, Citigroupin ja Wells Fargon tuloksia. Markkinoiden ei tarvitse huolehtia isoista pankeista, mutta alueelliset pankit voivat aiheuttaa vielä huolta sijoittajissa.

Pankkikriisi alkoi USA:sta

Pankkikriisi alkoi USA:sta helmi-maaliskuussa. Sen seurauksena mm. Silicon Valley Bank kaatui. Euroopassa uhriksi joutui Credit Suisse.

Sijoittajat ovat odottaneet pankkien Q1-tuloksia. Niiden odotetaan antavan selkoa tilanteeseen. Voiko pankkikriisi puhjeta uudelleen?

Suurpankeista JPMorgan, Wells Fargo ja Citigroup julkaisivat Q1-raporttinsa. Pankkien raportit olivat huojennus markkinoille.

Suurpankit hyötyivät alueellisten pankkien ahdingosta

JPMorgan Chase julkisti vahvan Q1-raportin ja osakekurssi nousi yli 7 %. Liikevaihto oli 39,3 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat 36,2 miljardia dollaria. Osakekohtainen oikaistu tulos oli 4,32$, kun ennuste oli 3,41$. Myös ohjausta nostettiin. Korkokatteen ennustetaan olevan 81 miljardia kuluvana vuonna, mikä on 7 miljardia enemmän kuin aiemmassa ohjauksessa.

Korkokate oli vahvan tuloksen takana, sillä se nousi lähes 50 % vuoden takaisesta 20,8 miljardiin dollariin. Korkeammat korot auttoivat JPMorgania.

”Yhdysvaltain talous on edelleen yleisesti ottaen terveellä pohjalla – kuluttajat kuluttavat edelleen ja heillä on vahva tase, ja yritykset ovat hyvässä kunnossa”, toimitusjohtaja Jamie Dimon sanoi tiedotteessa.

”Myrskypilvet, joita olemme seuranneet kuluneen vuoden aikana, ovat kuitenkin edelleen horisontissa, ja pankkialan myllerrys lisää näitä riskejä”, hän sanoi ja lisäsi, että pankit voivat alkaa hillitä luotonantoa, kun mahdollinen taantuma tekee pankeista konservatiivisempia.

JPMorganin talletukset kasvoivat Q4:sta 2 prosenttia. Tämä johtui alueellisten pankkien kriisistä ja kahden pankin, Signature Bankin ja Silicon Valley Bankin, kaatumisesta. Ilman tätä tapahtumaa trendi on ollut, että asiakkaat siirtävät rahoja talletustileilltä esimerkiksi lyhyen koron rahastoihin, jotka tarjoavat nykytilanteessa houkuttelevaa korkotuottoa.

Citigroupin toimitusjohtaja ennakoi USA:han pientä taantumaa

Myös Citigroup ylitti ennusteet. Liikevaihto oli 21,5 miljardia dollaria, kun ennuste oli 20,0 miljardia dollaria. Citigroupin nettotulos kasvoi 4,6 miljardiin dollariin vuoden takaisesta 4,3 miljardista. Myös Citigroupin hyvän tuloksen takana oli korkeampi korkokate.

”Olemme vahvassa asemassa navigoimaan missä tahansa ympäristössä, mikä on erityisen tärkeää nykyisen epävarmuuden vuoksi. Odotamme viimeaikaisten tapahtumien hidastavan inflaatiota ja luotonannon supistavan. Uskomme, että nyt on todennäköisempää, että Yhdysvallat joutuu matalaan taantumaan myöhemmin tänä vuonna”, Citigroupin toimitusjohtaja Jane Fraser sanoi sijoittajapuhelussa.

Wells Fargo korotti luottotappiovarauksia

Wells Fargon korkokate kasvoi 45 prosenttia vuoden takaisesta. Liikevaihto oli 20,7 miljardia dollaria ennusteen ollessa 20,1 miljardia. Myös EPS 1,23$ oli ennusteita parempi. Wells Fargo teki 1,2 miljardia dollaria luottotappiovarauksia. Varaus sisälsi 643 miljoonan dollarin lisäyksen liikekiinteistöihin, luottokortti- ja autolainoihin liittyvistä mahdollisista tappioista.

Johtopäätökset

Suurten pankkien tulokset olivat vahvoja kiitos selvästi parantuneiden korkokatteiden. Pankit nostivat luottotappiovarauksia, mikä kertoo varautumisesta heikompiin aikoihin. Citigroup ennakoi jopa pientä taantumaa USA:han loppuvuodelle. Myös JPMorganin toimitusjohtaja puhui mahdollisesta taantumasta.

Sijoittajat eivät voi vielä huokaista helpotuksesta, sillä suurimmat riskit ovat alueellisissa pankeissa sekä liikekiinteistöissä. Näistä alkaa valua markkinoille tietoa seuraavien viikkojen aikana, kun tuloskausi käynnistyy USA:ssa ja myös täällä Helsingin pörssissä.

Seuraa tuloskautta

Sijoittajan valinnat