Epäonnistuneen riskihaluisen sijoittajan tarina

YOLO tarkoittaa You Only Live Once ja se on etenkin millennial-sukupolven iskulause. YOLO-asenne voi sijoitustoiminnassa johtaa karmeisiin virheisiin. Näin kävi kolmekymppiselle nuorelle miehelle, joka sai yllättävän miljoonaperinnön.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

YOLO tarkoittaa You Only Live Once ja se on etenkin millennial-sukupolven iskulause. YOLO-asenne voi sijoitustoiminnassa johtaa karmeisiin virheisiin. Näin kävi kolmekymppiselle nuorelle miehelle, joka sai yllättävän miljoonaperinnön.

Epäonnistuneen riskihaluisen sijoittajan tarina

Redditin WallStreetBets -palstalla F.S. Comeu niminen mies kertoo oman sijoittajatarinansa. Hän sai muutama vuosi sitten 2,5 miljoonan dollarin perinnön sedältään ja lapun, jossa luki:

“Frank,

As a kid, I was told that life was a game. Now that I’m all grown up, I can tell you that life is indeed a game; just not a very fun one.

R.”

Vapaasti suomennettuna sedän viesti Frankille oli: ”Lapsena ollessani minulle kerrottiin, että elämä on peliä. Nyt, kun olen aikuinen, voin kertoa, että elämä todellakin on peliä; ei vain erityisen hauskaa peliä.”

Ja näin Frankista tuli rikas mies. Hän ajatteli sijoittavansa puolet perintörahoista indeksirahastoon, mutta näin hän ei tehnyt, vaan aloitti holtittoman riskinoton sijoitusmarkkinoilla.

Treidaaminen koitui kohtaloksi

Frank aloitti treidaamisen. Ensimmäisellä Apple-treidillä hän tienasi 30 000 dollaria viikossa. Jälkikäteen hän toivoo, että treidi olisi mennyt väärin ja hän olisi hävinnyt. Tällöin hän olisi mahdollisesti lopettanut treidauksen ja pysytellyt alkuperäisessä indeksirahastostrategiassa.

Ensimmäisten voittojen jälkeen Frank alkoi hävitä. Hän hävisi 500 000 dollaria öljyn hintaromahduksessa, 100 000 dollaria Brexit-romahduksessa, 50 000 dollaria Hillarylla jne. Riskinotto kasvoi ja tappiot seurasivat toisiaan. Lopulta Frankilla oli 2,5 miljoonan dollarin perinnöstä jäljellä vain 325 000 dollaria. Hän oli myös ottanut lainaa yli 150 000 dollaria, joten todellisuudessa hänen nettovarallisuutensa oli pienempi.

Kirjoituksessaan Frank kertoo, että aikoo lopettaa treidauksen. Riskinotto ja tappiot ovat vaikuttaneet hänen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Hän ei voi hyvin. Hän aikoo sulkea ympyrän.

Viimeinen veto Applella

Frank aloitti treidaamisen voitokkaasti Applella ja Appleen hän aikoo myös lopettaa. Hän sijoitti kaikki viimeiset rahansa myyntioptioihin, joiden arvo nousee, mikäli Applen kurssi laskee. Vastaavasti, jos Applen kurssi nousee, myyntioptiot menevät arvottomaksi.

Frank analysoi Applen mennyttä kvartaalia ja uskoo, että tulosjulkistus tulee olemaan iso pettymys. Hänen mukaan Apple ei mitenkään voi yllättää positiivisesti. Hän on täysin varma, että on oikeassa. Frank ei anna pienintäkään mahdollisuutta sille, että olisi väärässä. Hän jopa suunnittelee, miten käyttää voittovarat.

Apple julkisti tuloksensa myöhään eilen illalla. Tulos löi odotukset vahvan iPhonen myynnin ansiosta. Applen osakekurssi nousi jälkimarkkinassa. Frank siis menetti kaiken. Kirjoituksen kommenttikenttä on täyttynyt pahoittelevista kommenteista. Frankilta ei ole yhtään kommenttia.

Tarinan opetus

Sijoittaminen ei ole vedonlyöntiä. Holtiton riskinotto johtaa ennen pitkää tappioon ja varojen menettämiseen. Riskinotolla on myös haitallisia vaikutuksia terveydentilaan ja psyykkeeseen.

Pitkäjänteisellä osta ja pidä -strategialla pääsee hyvään lopputulokseen. Etenkin millennial-sukupolven kannattaisi noudattaa tätä strategiaa. Kun sijoitushorisontti on pitkä, korkoa korolle -ilmiö pitää huolen siitä, että varallisuus kasvaa tasaisesti ja jokaisella on mahdollisuus tulla miljonääriksi.

Sijoita fiksummin

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Varo näitä!
Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat
Sijoittajan valinnat