Nokia jyräsi Ericssonin – tuloskausi jatkuu vahvana

Tuloskaudesta on Suomessa tulossa vahvin pitkään aikaan. Alisuoriutujia on selvästi positiivisia yllättäjiä vähemmän.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskaudesta on Suomessa tulossa vahvin pitkään aikaan. Alisuoriutujia on selvästi positiivisia yllättäjiä vähemmän.

Maailmantalouden piristyminen, Venäjän tilanteen parantuminen ja kotimaisen kuluttajakysynnän vahvistuminen siivittävät kotimaisia pörssiyrityksiä. Seurannassamme olevista pörssiyrityksistä 42 on raportoinut ensimmäisen kvartaalin tuloksensa. Tässä yhteenveto:

  • 22 yrityksen suoritus on ollut positiivinen, 12 neutraali ja 7 negatiivinen
  • Yhteenlaskettu liikevaihto on ylittänyt odotukset 2,1 %:lla
  • Yhteenlaskettu liiketulos on ylittänyt odotukset 6,0 %:lla.

Tuloskaudesta Suomessa on siten tulossa vahvin pitkään aikaan. Positiivisia yllätyksiä on saatu laajalla rintamalla. Erityisen positiivista on liikevaihtojen kääntyminen kasvuun.

Nokia jyräsi Ericssonin

Nokia otti jälleen erävoiton Ericssonista. Q1 on kausiluonteisesti Nokialle heikko, mutta yhtiö pystyi hyvään suoritukseen. Liikevaihto laski selvästi vähemmän kuin Ericssonilla ja operatiivinen liikevoitto pysyi vertailukauden tasolla. Ericssonilla sekä liikevaihto ja etenkin liiketulos heikkenivät selvästi. Tämä on osoitus Nokian vahvuudesta laskevassa markkinassa. Tulos tulee paranemaan selvästi, kun verkkomarkkinan kysyntä vahvistuu.

Nokian liikevaihto oli 5 388 M€ (analyytikoiden ennuste 5 285 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 341 M€ (ennuste 332 M€). Nokian liikevaihto laski 4 % vertailukaudesta ja liikevoitto oli vertailukauden tasolla. Verkkoliiketoiminnan bruttokate oli erinomainen 39,5 %. Maantieteellisistä alueista verkkoliiketoiminnassa USA kasvoi vahvasti, muilla alueilla liikevaihto laski. Verkkoliiketoiminnalle tärkeimmän Ultra Broadband Networks -segmentin liikevoitto kasvoi selvästi. IP Networks and Applications -segmentin liikevoitto vastaavasti laski selvästi vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon johtuen ensisijaisesti bruttokatteen laskusta. Nokia Technologiesin liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat vertailukaudesta. HMD Global aloittaa Nokia-merkkisten puhelimien toimitukset Q2:lla.

Toimitusjohtaja Suri suhtautuu varovaisen myönteisesti kuluvaan vuoteen. Ohjaus ennallaan. Eli Verkkoliiketoiminnan liikevaihto laskee muutaman prosentin ja ei-IFRS-liikevoitto on 8-10 % vuonna 2017.

Myös Fortum yllätti positiivisesti – Outokummulta vahva vuoden alku

Fortumin liikevaihto oli 1 232 M€ (analyytikkojen konsensusennuste 1 203 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 313 M€ (analyytikkojen konsensus 305 M€). Liiketulos kääntyi nousuun yhdeksän laskukvartaalin jälkeen. Markkinatilanne alkuvuonna 2017 on ollut hieman edellisvuotta parempi. Sähkön tukkumyyntihinta nousi 6 % vertailukaudesta. Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä pohjoismaiset vesivarannot olivat hieman keskiarvoa pienemmät. Russia-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 132 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavalla neljänneksellä oli 79 miljoonaa euroa. Edellisten 12 kuukauden vertailukelpoinen liikevoitto oli 277 miljoonaa euroa, mikä ylitti segmentin 18,2 miljardin ruplan liikevoittotavoitetason. Yhtiö ilmoitti omistusjärjestelystä Norjassa, josta Fortum kirjaa 330 M€:n myyntivoiton. Lopputuloksena Fortum ostaa Hafslundin sähkönmyyntiliiketoiminnan kokonaisuudessaan. Toimitusjohtaja odottaa tuloksen paranevan strategian ja yritysjärjestelyjen myötä jatkossa.

Outokummun kurssireaktiosta voisi olettaa, että yhtiö olisi jäänyt markkinoiden odotuksista. Yhtiö kuitenkin ylitti odotukset. Ehkä markkinat reagoivat ohjaukseen Q2:lle, minkä voi tulkita lieväksi pettymykseksi. Joka tapauksessa suoritus oli erittäin vahva. Outokummun ensimmäisen kvartaalin tulos oli parempi kuin koko vuositulos sitten vuoden 2007.

Liikevaihto oli 1 757 M€ (analyytikoiden ennuste 1 721 M€) ja oikaistu liiketulos 238 M€ (ennuste 203 M€). Ruostumattoman teräksen toimitukset ja markkinahinnat vahvistuivat selvästi.  Kannattavuus parani menestyksekkäästi jatkuneiden, tuottavuuden parantamiseen ja tehokkuuden lisäämiseen tähtäävien toimenpiteiden ansiosta. Ruostumattoman teräksen kysynnän odotetaan jatkuvan vahvana toisella neljänneksellä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, ja ruostumattoman teräksen perushintojen nousun odotetaan jatkuvan. Matalampi ferrokromin sopimushinta ja alemmat ferrokromitoimitukset kumoavat näiden vaikutksen. Näin ollen Outokumpu odottaa toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan jonkin verran alle vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen tason.

SEURAA TULOSKAUTTA SIJOITTAJA.FI:STÄ

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat