Alma Media ja Olvi yllättivät positiivisesti – Caverionin ja Stockmannin vaikeudet jatkuvat

Tuloskausi ei osoita hyytymisen merkkejä. Tässä loppuviikon parhaita suoriutujia ja pari pettymystä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi ei osoita hyytymisen merkkejä. Tässä loppuviikon parhaita suoriutujia ja pari pettymystä.

Alma Media yllätti analyytikot erittäin vahvalla ensimmäisen neljänneksen tuloksella

Alma Median liikevaihto oli 90,5 M€ (analyytikoiden ennuste 88,0 M€) ja oikaistu liikevoitto 12,6 M€ (ennuste 8,3 M€). Kasvun lähteinä toimivat Alma Marketsin digiliiketoiminnan sekä kotimaisten medioiden verkkomainonnan hyvä kehitys ja kunnallisvaalimainonta, mutta myös vertailuajankohtaan nähden työpäivien ja ilmestymiskertojen suurempi määrä. Kannattavuuden merkittävään paranemiseen vaikuttivat ensisijaisesti useissa liiketoiminnoissa viime vuonna toteutetut tehostamistoimet. Alma Media arvioi vuoden 2017 liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla ja oikaistun liikevoiton kasvavan vuoden 2016 tasosta. Vuoden 2016 liikevaihto oli 353,2 milj. euroa ja oikaistu liikevoitto 35,2 milj. euroa.

Viron valmisteveron korotuksen vaikutuksia Olvin liiketoimintaan vielä vaikea arvioida

Olvin liikevaihto oli 71,2 M€ (analyytikoiden ennuste 63,7 M€) ja liikevoitto 6,2 M€ (ennuste 4,8 M€).  Liiketoiminnan kehitys on ollut hyvää kaikilla tärkeimmillä taloudellisilla tunnusluvuilla tarkasteltuna ja kaikissa yksiköissä. Erityisen hyvin liiketoiminta kehittyi Valko-Venäjällä. Viron suunniteltu valmisteveron korotus 1.7.2017 alkaen aiheuttaa todennäköisesti volyymien ja kulutuksen painopisteen siirtymistä sekä Virosta Latvian rajalle että osittain myös takaisin Virosta Suomeen. Muutoksen vaikutusta koko Olvi-konserniin vuoden 2017 osalta on vielä vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa useita tekijöitä, kuten satama- ja laivakaupan yritysten hinnoittelupolitiikka veromuutosten jälkeen. Vuoden 2017 liikevoiton arvioidaan olevan edellisvuoden tasolla.

Caverionin vaikeudet jatkuvat

Caverion koettelee sijoittajien hermoja. Yhtiö on esimerkki siitä, kuinka hidasta ongelmien korjaaminen on. Osakkeen kyytiin ei vieläkään ole kiire, vaan on turvallisempi odottaa, että kannattavuuskäänne on aidosti tapahtunut.

Caverioinin liikevaihto oli 582,3 M€ (analyytikoiden ennuste 541,7 M€) ja oikaistu liiketulos -0,8 M€ (ennuste 4,8 M€). Yhtiöllä on edelleen riskiprojekteja, jotka rasittavat suorituskykyä, kunnes kyseiset projektit on toimitettu ja loppuun saatettu. Yhtiö teki 5,7 milj. euron projektien alaskirjauksia. Markkinaympäristö on kuitenkin edelleen suotuisa. Tilauskanta vahvistui vuodenvaihteen tasosta. Koko vuodelle yhteenlasketut projektiriskit saattavat olla yli 5 milj. euroa aikaisempaa arviota korkeammat. Lisäksi yhtiö arvioi, että myös vanhoihin, erääntyneisiin myyntisaamisiin liittyy riskejä, yhteensä enintään 10 milj. euroa vuonna 2017. Kannattavuuskäänne odottaa siten itseään. Caverion arvioi, että konsernin käyttökate ilman uudelleenjärjestelykuluja yli kaksinkertaistuu vuonna 2017 (2016: 15,6 milj. euroa).

Stockmannille taas uusia haasteita

Stockmannin tulos oli heikko ja sijoittajien luottamus on koetuksella. Vuonna 2016 yhtiön operatiivinen liiketulos oli positiivinen Lindexin vahvan tuloskunnon ansiosta. Retail ja Real Estate ovat saaneet käännettyä tuloksensa vaivoin plussalle. Lindexin tulos romahti johtuen Ruotsin muotimarkkinoiden heikosta kehityksestä. Suuntauksen odotetaan jatkuvan. Sijoittajia kiinnostava kysymys on, onko Lindexillä edessä samanlainen rakennemuutos kuin Stockmannilla? Kuluttajat ostavat muotituotteet muista verkkokaupoista ja Lindex jää kilpailussa jalkoihin.

Stockmannin liikevaihto oli 242,7 M€ (analyytikoiden ennuste 244,4 M€) ja oikaistu liiketulos -27,8 M€ (ennuste -20,8 M€). Tulokset paranivat sekä Stockmann Retailissa että Real Estatessa. Ruotsissa muotimarkkinat laskivat vuosineljänneksen aikana, mikä vaikutti negatiivisesti Lindexin tulokseen. Lindexin liikevaihto kasvoi kaikissa muissa maissa paitsi Ruotsissa ja Norjassa. Tulos näillä päämarkkinoilla oli odotettua alhaisempi, ja toimenpiteet on jo aloitettu tuloskehityksen parantamiseksi. Ruotsin muotimarkkinoiden kehityksen arvioidaan laskevan vuonna 2017, mikä on Stockmannin kannalta huolestuttavaa, sillä Lindexin osuus yhtiön liikevoitosta oli vuonna 2016 merkittävä. Ohjaus ennallaan. Oikaistun liikevoiton odotetaan paranevan vuoteen 2016 verrattuna.

SEURAA TULOSKAUTTA SIJOITTAJA.FI:STÄ

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat