Nokia sopi patenttiriidan Applen kanssa – lisäosinko tulossa

Nokia julkisti yhtiökokouspäivänä positiivisia uutisia patenttikiistasta Applen kanssa. Yhtiöt ovat sopineet patenttiriitansa ja jatkavat yhteistyökumppaneina.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nokia julkisti yhtiökokouspäivänä positiivisia uutisia patenttikiistasta Applen kanssa. Yhtiöt ovat sopineet patenttiriitansa ja jatkavat yhteistyökumppaneina.

Yhteenveto sijoittajalle

  • Yhteistyösopimus Applen kanssa ja positiivinen tulosvaroitus
  • Mahdollisesti lisäosinko
  • Analyytikot nostavat Nokian ennusteita
  • Positiivinen kurssimomentti jatkuu.

Mistä riidassa oli kyse?

Nokia antoi joulukuussa 2016 pörssitiedotteet, joissa se kertoi haastaneensa Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Apple teki vastakanteen. Nokian tiedotteessa todettiin, että ”Nokia pääsi vuonna 2011 sopimukseen Applen kanssa osasta Nokia Technologiesin patenttiportfoliota, minkä jälkeen Apple on kieltäytynyt Nokian sittemmin tekemistä lisenssisopimustarjouksista liittyen muihin Nokian patentteihin, jotka ovat käytössä useissa Applen tuotteissa.”

Nyt yhtiökokouspäivänä Nokia ilmoitti, että sopu Applen kanssa on syntynyt ja että Nokia ja Apple ovat vastedes liiketoimintakumppaneita. 

Sopimuksen myötä Nokia toimittaa Applelle verkkoinfrastuktuurituotteita ja -palveluita. Nokian nimellä jatkossa kulkevat terveydenhuollon Withings-tuotteet palaavat Apple Storeen. Nokia saa Applelta ennakkomaksun ja jatkuvaa lisenssituloa. Tuloutus alkaa Q2:lla.

Summia ei kerrottu julkisuuteen, mutta ennakkomaksu on merkittävä johtuen prosessin pituudesta ja siitä, että Nokia aikoo kertoa pääomarakenteen optimointiohjelmasta Q3-tulosjulkistuksen yhteydessä. Pääomarakenteen optimointi on aiemmin tarkoittanut lisäosinkoa.

Yhtiökokouksessa huomio näihin asioihin

Yhtiökokouksessa johto voi valaista yhteistyösopimuksen laajuutta ja merkittävyyttä Nokialle. Summia ei kerrota, mutta rivien välistä voi tulkita, kuinka merkittävistä summista on kyse. Samoin tarkennuksia pääomarakenteen optimointiohjelmaan olisi mielenkiintoista kuulla.
Toinen asia, johon yhtiökokouksessa kannattaa kiinnittää huomiota on toimitusjohtaja Surin näkemykset markkinatilanteen kehittymisestä. Nokian operatiivinen suoritus Q1:llä oli vahva ja markkinatilanteen vahvistuminen tulee näkymään Nokian liikevaihdossa ja etenkin tuloksessa selvästi.
Osavuosikatsauksen yhteydessä Suri kertoi suhtautuvansa varovaisen myönteisesti kuluvaan vuoteen. Nokia on ohjannut, että verkkoliiketoiminnan liikevaihto laskee muutaman prosentin ja ei-IFRS-liikevoitto on 8-10 % vuonna 2017. Technologiesin osalta ohjausta tullaan nostamaan viimeistään Q2:n yhteydessä Apple-ratkaisun johdosta.
Nokia on nyt positiivisten uutisten trendissä. Analyytikot eivät vielä ole ehtineet korjata ennusteita ylös päin, mutta tulevat niin tekemään. Samoin tavoitehintoja tullaan nostamaan. Nämä kaikki tekijät tukevat Nokian kurssia. Riskinä on, että odotukset ennakkomaksun suuruudesta kasvavat liian suuriksi ja että markkinakehitys on odotuksia hitaampaa.
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat