Ericssonin tulosvaroitus laskee Nokiaa – mitä Nokia-sijoittajan pitäisi tehdä?

Ericssonin toisen kvartaalin tulos oli heikko. Ericssonin kurssilasku tarttui myös Nokiaan. Kannattaako Nokian lasku hyödyntää ostopaikkana?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Ericssonin toisen kvartaalin tulos oli heikko. Ericssonin kurssilasku tarttui myös Nokiaan. Kannattaako Nokian lasku hyödyntää ostopaikkana?

Ericssonin Q2-tulos oli heikko

Ericsson julkaisi jälleen heikon osavuosituloksen. Yhtiön vertailukelpoinen liikevaihto laski -13 %:ia 49,9 miljardiin kruunuun. Yhtiö odottaa verkkoinfrastuktuurimarkkinan laskevan vuonna 2017 korkean yksinumeroisen prosenttiluvun verran. Aiemmin laskun odotettiin olevan 2-6 %:ia vuonna 2017. Operatiivinen tulos ilman kertaluonteisia kuluja oli 0,3 miljardia kruunua.

Yhtiö aikoo edelleentehostaa toimintojaan. Lisäksi nykyisistä projekteista yhtiö odottaa 3-5 miljardin lisätappioita seuraavan 12 kk:n aikana.

Ericssonin heikko tulos ei varsinaisesti tullut yllätyksenä. Yhtiön tuloskehitys on ollut heikkoa jo pitemmän aikaa. Ericsson antoi tulosvaroituksen jo vuoden 2016 kolmannesta kvartaalista.

Q1:llä Nokia jyräsi Ericssonin

Ensimmäisellä kvartaalilla Nokian liikevaihto laski selvästi vähemmän kuin Ericssonilla ja operatiivinen liikevoitto pysyi vertailukauden tasolla. Ensimmäinen kvartaali oli osoitus Nokian vahvuudesta laskevassa markkinassa. 

Ensimmäisen kvartaalin yhteydessä toimitusjohtaja Suri suhtautui varovaisen myönteisesti kuluvaan vuoteen. Nokia ohjasi, että verkkoliiketoiminnan liikevaihto laskee muutaman prosentin ja ei-IFRS-liikevoitto on 8-10 % vuonna 2017.

Nokian osakkeen suurin riski

Nokia on osoittanut olevansa kovassa iskussa. Kannattavuus on markkinatilanne huomioiden korkea ja yhtiö on vienyt markkinaosuutta Ericssonilta. Lisäksi yhtiön patenttisalkun suurin riski poistui Nokian ja Applen päästyä sopuun lisensointisopimuksesta. Alcatel-Lucent-integraatio tuottaa jo hedelmää ja kustannussäästöt näkyvät täysimääräisenä vuonna 2018.

Nokia-omistajalla ei ole syytä huoleen. Markkinat reagoivat lyhyen tähtäimen näkymiin negatiivisesti. Nokia on erinomaisesti asemoitunut tulevia vuosia ajatellen. Verkkomarkkinoiden kääntyessä nousuun ja 5G-investointien käynnistyessä Nokia on vahvoissa asemissa. Tulevina vuosina liikevaihto ja tulos tulevat kasvamaan merkittävästi nykytasosta.

Riskinä on, että verkkomarkkinan lasku jatkuu odotettua pitempään, mikä vaikuttaa muutaman kvartaalin pidempään negatiivisesti Nokiaan. Sijoittajan kannattaa käyttää mahdolliset kurssilaskut ostopaikkoina. Toki verkkomarkkinan kysyntäkehitystä pitää seurata ja turvallisinta on odottaa syklikäännettä. Tällöin tosin menettää osan tuotosta.

Aiempina kvartaaleina toimiva strategia on ollut odottaa tulos ja ostaa osaketta tulosjulkistuksen jälkeen. Nokia on edellisinä kvartaaleina yllättänyt positiivisesti ja kurssi on reagoinut viiveellä.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat