Analyysissa konepajat – mikä osake houkuttelevin?

Laajassa analyysissa Helsingin pörssin konepajat: Cargotec, KONE, Konecranes, Metso, Ponsse, Valmet ja Wärtsilä. Mitä konepajojen kehitys kertoo sijoittajalle? Mikä osakkeista vaikuttaa nyt houkuttelevimmalta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Laajassa analyysissa Helsingin pörssin konepajat: Cargotec, KONE, Konecranes, Metso, Ponsse, Valmet ja Wärtsilä. Mitä konepajojen kehitys kertoo sijoittajalle? Mikä osakkeista vaikuttaa nyt houkuttelevimmalta?

Yhteenveto konepajoista

Analyysissamme mukana ovat seuraavat konepajat. Katso yhtiöiden pisteytys ja vertaile niitä Osakevalintatyökalulla. Klikkaa yhtiön nimeä ja tutustu osakkeisiin tarkemmin:

Kaikki Helsingin pörssin konepajat ovat keskimääräistä laadukkaampia pörssiyrityksiä. Laadukkain on KONE, jonka laatupisteet ovat 10/10. Konepajat ovat myös Helsingin pörssin kuumemittari. Kun konepajoilla menee hyvin, menee koko pörssillä hyvin. Konepajojen tilausten ja liikevaihtojen kehityksestä voi myös aistia syklin vaiheita. Kun konepajojen tilaukset kääntyvät laskuun ja näkymät heikkenevät, on globaalissa taloudessa edessä vaikeampia aikoja.

Yhtiöiden kurssiherkkyys on korkeampi kuin niiden syklisyys. Beeta-kertoimet ovat keskimääräistä korkeampia. Pörssi-indeksin liikkuessa konepajojen kurssit liikkuvat voimakkaammin.

Liikevaihdot kääntyneet kasvuun

Alla olevassa kuvaajassa on konepajojen yhteenlasketut 12 kuukauden liukuvat liikevaihdot ja operatiiviset liikevoitot. Liikevaihdot kasvoivat vauhdikkaasti vuonna 2015 ja kääntyivät laskuun vuonna 2016. Vuonna 2017 liikevaihdot ovat palanneet takaisin kasvuun. Myös operatiivinen liikevoitto nousi selvästi vuonna 2015. Konepajat onnistuivat pitämään laskevassa liikevaihdossa kiinni hyvästä kannattavuudesta, sillä liikevoitot eivät laskeneet vuonna 2016. Vastaavasti liikevoitot eivät juurikaan ole nousseet vuonna 2017.

Kahdentoista kuukauden liukuva liikevoitto-% oli vuoden 2014 lopussa 10,1 %, kun se nyt on 10,5 %:ia. Tarkastelujakson kannattavuushuippu osui vuoden 2016 loppuun, jolloin liikevoitto-% oli 10,8 %.

Saaduissa tilauksissa voimakasta kasvua

Konepajojen liikevaihdot seuraavat saatujen tilausten ja tilauskannan kehitystä. Alla olevasta kuvaajasta voidaan havaita, että tilauskanta nousi selvästi Q1:llä, mutta on sen jälkeen hieman laskenut. Vuoden takaiseen verrattuna yhteenlaskettu tilauskanta on kasvanut nyt kolme kvartaalia peräjälkeen.

Saaduissa tilauksissa näkyy kausivaihtelu. Kolmas kvartaali on selvästi heikoin ja Q2 paras kvartaali saaduilla tilauksilla mitattuna, paitsi kuluvana vuotena Q1 oli paras. Saadut tilaukset ovat vuonna 2017 kasvaneet jokaisena kvartaalina keskimäärin 10,8 % edellisvuoteen verrattuna. Q3:lla saadut tilaukset kasvoivat 12,7 % vertailukauteen nähden, joten kasvu on kiihtymässä.

Konepajat ovat keskimäärin kalliita

Alla on konepajojen keskiarvoarvostusluvut ja vertailu vuoteen 2007. Konepajat ovat keskimäärin korkealle arvostettuja. Vuoden 2017 tuloksella laskettu P/E-luku on peräti 22,3. Myös muilla arvostusmittareilla konepajat ovat kalliita. Sijoittajat luottavat, että globaali talous kiihdyttää kasvua ja että konepajat pystyvät kasvattamaan tulosta ja osinkoa.

Konepajojen vertailu – mitkä osakkeet houkuttelevimmat?

Analyysissa ennusteet ja tilauskehitykset konepajoille sekä näkemyksemme houkuttelevimmista sijoituskohteista.

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat