Tutkimme: Miksi eurooppalaiset osakkeet häviävät USA:laisille?

Selvitimme, miksi eurooppalaisten osakkeiden tuotto on jäänyt niin selvästi amerikkalaisten osakkeiden tuotoista. Tarkastelimme myös, miltä näyttävät tulevat tuotot.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Selvitimme, miksi eurooppalaisten osakkeiden tuotto on jäänyt niin selvästi amerikkalaisten osakkeiden tuotoista. Tarkastelimme myös, miltä näyttävät tulevat tuotot.

Eurooppalaisten osakkeiden tuotto jäänyt selvästi USA:laisista

Eurooppalaisten osakkeiden kurssikehitystä (musta viiva) mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi on lievästi 10 vuoden takaisten tasojen yläpuolella ja alle vuoden 2015 huipputasojen. Kehitys on siten ollut 10 vuoden perspektiivillä heikkoa ja vertaaminen finanssikriisin maaliskuun 2009 tasoihin antaa sijoittajalle liian hyvän kuvan osakkeiden tuotoista.

Eurooppalaiset osakkeet ovat viimeisen 10 vuoden aikana tuottaneet noin 4 %:ia vuodessa ja tuotto on muodostunut lähes kokonaan osinkotuotoista. Puheet osakkeiden ennätysten rikkomisesta voidaan siten Euroopan osalta unohtaa kokonaan.

Syy heikkoon kehitykseen löytyy kuvan violetista kuvaajasta. Se kuvaa pörssiyritysten toteutunutta tuloskehitystä. Tulokset ovat laskeneet merkittävästi finanssikriisin edeltäviltä tasoilta. Tulokset ovat myös alemmalla tasolla kuin vuonna 2010-2011. Positiivista on, tuloskehitys kääntyi vuonna 2016 kasvuun ja tulosennusteet (keltainen viiva) ovat myös lievässä nousussa.

USA:ssa tilanne on toisenlainen. Amerikkalaisosakkeiden kehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on selvästi kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Tuottoa on 10 vuodessa kertynyt 11 % vuositasolla.

Amerikkalaisyhtiöiden tuloskehitys (violetti viiva) on ollut eurooppalaisia parempaa. Tulokset ovat selvästi finanssikriisia korkeammalla tasolla. Myös tulosennusteet (keltainen viiva) ovat selvässä noususa.

Euroopasta puuttuvat tähtiyritykset

Alla olevassa taulukossa ovat S&P 500 ja STOXX Europe 600 -indeksien TOP 10 osakkeet. Amerikkalaisten viisi suurinta ovat maailman johtavia teknologiayhtiöitä. Näiden osuus TOP 10 -yhtiöistä on 65,5 %. Vastaavasti Euroopassa TOP 10:ssä on yksi teknologiayhtiö, SAP, joka edustaa 7,4 %:ia TOP 10:stä. Euroopan suurimmat yhtiöt ovat elintarvikealan Nestle, öljy-yhtiöitä ja terveydenhuoltoalan yhtiöitä.

Euroopasta puuttuvat globaalit tähtiyritykset, jotka hyötyvät globaaleista megatrendeistä ja eritoten digitalisaatiosta. Sen huomaa myös verratessa mannertenvälisten suuryritysten markkina-arvoja. Amerikkalaisten TOP 10 -yhtiöiden markkina-arvot ovat kolme kertaa suuremmat kuin eurooppalaisten.

Amerikkalaisyritykset kasvavat – eurooppalaiset taantuvat

Syy osakeindeksien tuottoeroihin löytyy, kun tarkastellaan TOP 10 -yhtiöiden liikevaihtojen ja osakekohtaisten tulosten kasvua viimeiseltä viideltä vuodelta. Eurooppalaisten suurimpien yhtiöiden suoritus on jäänyt täysin amerikkalaisten varjoon.

Euroopassa teknologiayhtiöiden osuus vain 5 % – USA:ssa 24 %

Euroopassa suurimmat sektorit ovat rahoitus 21 %, teollisuus 14 % ja päivittäiskulutus 13 %. Nopean kasvun teknologiayhtiöiden osuus on vaivaiset 5 %.

USA:ssa vastaavasti informaatioteknologian osuus on 24 %, rahoituksen 15 % ja terveydenhuollon 14 %. Eurooppa on jäänyt täysin USA:n teknologiakehityksen kelkasta.

Eurooppa ja USA sijoittajan näkökulmasta – kumpaan sijoittaa?

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat