Suorat sijoituskohteet sopivat nykyiseen markkinatilanteeseen

Markkinaympäristö perinteisille osake- ja korkosijoituksille on vaikea. Sijoittajat suosivat edelleen suoria ja vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö perinteisille osake- ja korkosijoituksille on vaikea. Sijoittajat suosivat edelleen suoria ja vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Mitä ovat suorat sijoituskohteet?

Suorat sijoituskohteet eroavat pörssilistautuista osakkeista, ETF:istä ja joukkovelkakirjalainoista siitä, ettei niillä ole virallista markkinapaikkaa. Suoria sijoituskohteita ovat mm.

  • Suorat yrityslainat pk- ja kasvuyrityksille (tyypillisesti korkotuotto sijoittajalle 7-11 %)
  • VVK- eli vaihtovelkakirjalainat (6-10 %:n korkotuottoa ja mahdollisuus arvonnousuun)
  • Kiinteistösijoitukset
  • Osakesijoitukset vakaisiin pk-yrityksiin ja kasvuyrityksiin

Perinteisesti yksityiset lainat ovat olleet laajamittaisemmin vain suurten ammattimaisten sijoittajien saatavilla. Joukkorahoitusmarkkinoiden nopea kehitys ja syyskuun alusta voimaantullut Joukkorahoituslaki Suomessa mahdollistavat markkinoiden tehokkaan kehityksen sekä sijoitusmahdollisuudet myös yksityisille sijoittajille. Lue tästä lisää yksityisistä lainoista (private debt).

Uudet digitaaliset kanavat tuovat suorat sijoituskohteet yksityissijoittajien saataville. Aiemmin kohteet ovat menneet omien verkostojen kautta suoraan institutionaalisille ja suurille sijoittajille. Nykyään myös yksityissijoittajilla on mahdollisuus päästä tutustumaan suoriin sijoituskohteisiin. Suoria sijoituskohteita tarjoavat mm. Fundu, Fellow Finance, Rahamarkkinakeskus, Joutsen Rahoitus, ICON, Groundfunding, Invesdor, OP, Nordea jne.

Suomesta löytyy myös jokunen yksityisiin lainoihin sijoittava rahasto. Esimerkiksi UB:llä. Private Debt rahastot ovat kuitenkin tarkoitettu ammattimaisille sijoittajille.

Muista hajautus ja sijoita useaan kohteeseen

Mieti, minkä osuuden sijoitussalkustasi haluat kohdistaa suoriin sijoituskohteisiin. Tyypillisesti ammattimaisilla instituutiosijoittajilla osuus on 0-20 %:ia. Mieti, minkälaisiin kohteisiin haluat sijoittaa (yrityslainat, VVK:t, kiinteistösijoitukset, osakesijoitukset). Kolmas asia on päättää, kuinka moneen kohteeseen sijoitussumman hajauttaa. Sijoittajan riski laskee, mitä useampaan kohteeseen sijoituksensa hajauttaa. Nykyiset digitaaliset kanavat tekevät sijoittamisesta helppoa. Useissa kohteissa minimisijoitusta ei ole, joten hajauttaminen on helppoa.

Hyvässä suorassa sijoituskohteessa on houkutteleva tuotto ja riskit ovat ymmärrettävissä. SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvioi kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Yrityksen liiketoiminta arvioidaan aina sijoittajan näkökulmasta ja SijoittajaPRO Corporate Finance toimii kanssasijoittajana kohteissa. Arvioinnin tärkeimpänä perusteena on houkutteleva tuotto-riskisuhde sijoittajalle.

SIJOITTAJA! Tilaa SijoittajaPROn valitsemat sijoituskohteet sähköpostiin tästä.

Huomioitavia riskejä

Suoriin sijoituskohteisiin liittyy usein normaalia korkeampi riski. Sijoittajan tulee varautua siihen, että osake- ja lainasijoituksessa voi menettää koko sijoittamansa pääoman. Siksi on tärkeää, että sijoittajalla on oma sijoitusstrategia, jota noudattaa ja että riskit ovat hallinnassa.

Paras keino on välttää epäilyttävät ja ”liian hyvä ollakseen totta” -kohteet ja hajauttaa sijoitussumma riittävään moneen kohteeseen. Piensijoittajan kannattaa muistaa, että myös ammattisijoittajille kertyy luottotappioita. Niitä ei voi välttää. Siksi koko salkun tuoton tulee kestää satunnaiset luottotappiot ja osakesijoitusten pääomien menetykset.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Varo näitä!
Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat
Näin Suomen viisi suosituinta rahastoa ovat tuottaneet
Sijoittajan valinnat