Pettävätkö eurooppalaiset osakkeet taas sijoittajat?

Eurooppalaiset osakkeet olivat sijoitusstrategien suosikkikohteita vuoden alussa. Vanha manner on aiemminkin ollut sijoittajien suosiossa ja sittemmin pettänyt odotukset. Käykö näin taas?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Eurooppalaiset osakkeet olivat sijoitusstrategien suosikkikohteita vuoden alussa. Vanha manner on aiemminkin ollut sijoittajien suosiossa ja sittemmin pettänyt odotukset. Käykö näin taas?

USA vs. Eurooppa

Viimeisen 5 vuoden aikana USA:n osakemarkkinat (harmaa viiva) ovat tarjonneet sijoittajalle parasta tuottoa ja selvästi eurooppalaisia osakkeita (musta viiva) parempaa tuottoa. Kymmenen vuoden jaksolla tuottoero on vieläkin selvempi.

Strategit jälleen väärässä?

Maailman johtavien sijoitusstrategien vuoden 2018 alun painotuksissa eurooppalaiset osakkeet olivat ylipainossa ja USA:laiset alipainossa. Talouskasvu näytti Euroopassa pitkästä aikaa vahvalta. Koronnostojenkin suhteen Eurooppa vaikutti houkuttelevammalta.

Myös Sijoittaja.fi:n allokaatiossa pidimme eurooppalaisia osakkeita houkuttelevimpina. Maaliskuussa päätimme kuitenkin nostaa USA:laisten osakkeiden painoa. Yksi syy oli vahvistuva dollari, joka hyödyttää suomalaisia sijoittajia. Dollarin vahvistuminen nostaa USA:laisten osakkeiden tuottoja euroissa sijoittavalle.

Nyt näyttäisi, että Eurooppa pettää jälleen. Eurooppa ei ole päässyt kunnolla talouskasvuvauhtiin finanssikriisin jälkeen, koska velkakriisi ja rakenteelliset ongelmat ovat pitäneet vanhan mantereen kasvun alhaisena. Alkuvuoden innostus on haihtunut. Markkinaympäristö-osiostamme löytyvä Talousyllätykset-kuva kertoo, että Euroopan talousluvut ovat jääneet ekonomistien odotuksista rumasti. Indeksi lukema on -100,1 kun USA:ssa lukema on +28,6 (talousluvut ovat olleet odotuksia korkeampia).

Muita negatiivisia signaaleja

  • ETF-rahavirrat yli 16 miljardia euroa negatiiviset viimeisen kuukauden aikana
  • Eurooppalaisten riskilainojen korkoero nousussa
  • Pörssiyritysten tuloskehitys ja tulosennusteiden kehitys USA:ta heikompaa

Sentään jotain positiivista

  • Arvostustasot USA:ta matalammat
  • Ostopäällikköindeksit lupaavat kuitenkin kasvua, vaikkakin hidastuvaa
  • Korkotaso Euroopassa matalampi ja pysyy matalana vuoteen 2019

Kaikki yllä mainitut ja lisää sijoittajan indikaattoreita löydät Markkinaympäristö-osiostamme!

Sijoittaja.fi jäsen - seuraa markkinaa uudistetussa markkinaympäristössä!

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Sijoittajan on käytännössä lähes mahdoton tietää, mikä osakemarkkina tuottaa seuraavan 12 kuukauden aikana parhaiten. Tämän vuoksi maailman johtavat sijoitusstrategit vannovat hajautuksen nimeen. On paljon turvallisempi pitää salkussa sekä USA:laisia että eurooppalaisia osakkeita. Sijoittaja voi sitten oman analyysin perusteella miettiä, onko painotus 50/50 vai jotain muuta.

Kannattaa kuitenkin lukea, mikä meidän näkemyksen mukaan on houkuttelevin sijoituskohde vuodelle 2018.

Hajautus on helpoin tehdä ETF:ien avulla. Löydät meidän mallisalkkujemme ETF-valinnat Eurooppaan ja USA:han Mallisalkut-sivuilta.

Toinen, mielenkiintoisempi tapa, on sijoittaa suoraan eurooppalaisiin ja USA:laisiin osakkeisiin. Jos salkussasi on jo suomalaisia osakkeita, hajautushyöty syntyy, kun salkkuun lisää USA:laisia osakkeita. Löydät Osaketyökalustamme S&P 500 -indeksin osakkeet. Työkalun ”Sijoitusideat” -osiossa on valmiita TOP-listoja, jotka sisältävät osakkeita Euroopasta ja USA:sta. Listoista löydät mm. laatuosakkeet, osinko-osakkeet, arvo-osakkeet ja matalariskiset osakkeet.

Jäsen - siirry osaketyökaluun tästä!

 

Valitse työkalussa kansainväliset osakkeet!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat