Teslan CEO:n Elon Muskin yksi twiitti maksoi 40 miljoonaa dollaria

Vaikeuksissa olevan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk sopi riitansa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan viranomaisen SEC:n kanssa. Rangaistukseksi sekä Musk että Tesla maksavat 20 miljoonan dollarin sakot.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vaikeuksissa olevan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk sopi riitansa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan viranomaisen SEC:n kanssa. Rangaistukseksi sekä Musk että Tesla maksavat 20 miljoonan dollarin sakot.

Riita syntyi twiitistä

Teslalla ja Elon Muskilla on ollut vaikea vuosi. Tilanne kärjistyi, kun SEC nosti syytteen Elon Muskia vastaan petoksesta. Elon Musk twiittasi elokuussa vievänsä Teslan pois pörssistä 420 dollarin osakehinnalla ja kertoi rahoituksen olevan varmistettu. SEC:n mukaan twiitti nosti aiheetta osakekurssia, eikä hinnasta oltu käyty neuvotteluja saati rahoitusta varmistettu.

Elon Muskin tunnettu twiitti

Teslan kurssi laskussa

Teslan kurssi lähti lähes 14 %:n laskuun perjantaina SEC:n ilmoituksen jälkeen. Elon Musk ilmoitti taistelevansa asiasta oikeudessa, mutta viikonloppuna tilanne muuttui. Lauantaina SEC, Elon Musk ja Tesla ilmoittivat sopineensa riidan.

Elon Musk ja Tesla maksavat kumpikin 20 miljoonan dollarin sakot. Lisäksi Musk jättää hallituksen puheenjohtajan tehtävät ulkopuoliselle. Teslan pitää myös nimittää kaksi johtajaa hallitukseen ”valvomaan” Muskin toimintaa.

Teslalla ja Muskilla on ollut vaikea vuosi. Kurssi on laskenut. Yhtiöllä on ollut tuotantohaasteita. Musk on kertonut äärirajoilla olemisesta. Nämä ovat kärjistyneet Elon Muskin aggressiiviseen twiittailuun sekä mm. pilven poltteluun haastattelutilanteessa.

Kuvan lähde: Google Finance

Tesla sijoittajan näkökulmasta

Tesla on sijoittajalle vaikea pala purtavaksi. Ennakoimme, että osake reagoi maanantaina sovintoratkaisuun positiivisesti. Pitemmän tähtäimen näkymät ovat sumuisat.

Tesla on yhtä kuin Elon Musk ja juuri tällä hetkellä Elon Musk ei vaikuta tasapainoiselta. Yhtiössä on johtamisongelma, josta esimerkkinä kahden tärkeän johtajan eroamiset syyskuussa.

Voi olla, että hallituksen vahvistaminen ja ulkopuolinen puheenjohtaja selkeyttää Teslan johtamista. Tämä voi myös auttaa rahoituksen hankinnassa. Teslan kassavirta on negatiivinen ja yhtiö on riippuvainen ulkopuolisesta rahoituksesta. Vuonna 2017 Teslan liikevaihto oli 11,8 miljardia ja tulos -1,96 miljardia dollaria. Yhtiöllä on lyhytaikaista lainaa hurjat 12,1 miljardia dollaria.

Teslan markkina-arvo on 52 miljardia dollaria. Markkina-arvo on tähtitieteellinen, koska markkinat odottavat Teslasta uutta Applea, jonka markkina-arvo on yli biljoona dollaria. Vertailun vuoksi General Motorsin markkina-arvo on 47,5 miljardia dollaria ja liikevaihto 145 miljardia dollaria.

Sijoittajan kannattaa olla varovainen Teslan suhteen. Muutaman kvartaalin yli odottamisella ei menetä pitkässä juoksussa isoja tuottoja, mutta sillä voi välttää jättitappiot. On vielä epävarmaa, saako Tesla tuotannolliset haasteet ratkottua, rahoituksen järjestettyä ja ennen kaikkea pysyykö Elon Musk aisoissa. Tasapainoton Elon Musk ja voimakkaassa kasvuvaiheessa oleva Tesla ovat huono yhdistelmä.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat