Mitä Finnairin osakkeen kehitys kertoo markkinatilanteesta?

Finnairin osake on ollut vuoden 2018 huonoimpia sijoituksia. Mitä se kertoo markkinatilanteesta ja pitäisikö sijoittajan olla peloissaan?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Finnairin osake on ollut vuoden 2018 huonoimpia sijoituksia. Mitä se kertoo markkinatilanteesta ja pitäisikö sijoittajan olla peloissaan?

Finnairin osake

Finnairin osakkeen 12 kuukauden korkein kurssi on 13,52 euroa. Kurssi päätyi 10.10.2018 laskuun 5,91 euroon, joka on 12 kuukauden pohjat. Osakkeen arvosta on sulanut peräti 55 % ja trendi on laskeva.

Analyytikkojen konsensussuositus on pidä 3,00 (1 = osta, 5 = myy). Konsensussuositus oli kaksi kuukautta sitten optimistisempi. Suosituksista ei siten ole ollut apua sijoittajalle.

Finnairin tulos ja näkymät

Finnairin Q2 oli hyvä, mutta se jäi analyytikkojen odotuksista. Kyseessä oli 15 perättäinen kvartaali, kun Finnair paransi vertailukelpoista liikevoittoa vertailukauteen nähden. Putki päättyy Q3:lla. Finnair nimittäin ohjasi, että ”Lentopetrolin hinnan tuntuva nousu vaikuttaa Finnairin tulokseen etenkin toisella vuosipuoliskolla. Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2018 on suunnilleen edellisvuoden tasolla (2017: 170,4 miljoonaa euroa), jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät nykytasollaan eikä markkinaympäristössä tapahdu merkittäviä muutoksia.” Finnairin alkuvuosi oli selvästi 2017 vuotta parempi, joten tulos jää H2:lla vertailukaudesta.

Finnair julkisti 9.10. syyskuun liikennetiedot. Finnair kuljetti syyskuussa 1 159 400 matkustajaa eli 7,8 % enemmän kuin vuoden 2017 vastaavalla jaksolla. Matkustajamäärä kasvoi Aasian -liikenteessä 5,5 %, Euroopan -liikenteessä 10,0 % ja kotimaan liikenteessä 3,1%. Pohjois-Amerikan -liikenteessä matkustajien määrä laski -1,0 %.

Finnairin kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä (ASK) mitattuna kasvoi syyskuussa 13,2 % edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Nopea kapasiteetin kasvu heijastui matkustajakäyttöasteeseen, joka laski 4,6 prosenttiyksikköä vertailukaudesta ja oli 80,8 %. Kaukoliikenteessä kapasiteettia kasvattivat vertailujakson jälkeen käyttöön otetut A350-lentokoneet.

Johdon mukaan lentoliikenteen kysyntä jatkoi kasvuaan kolmannella vuosineljänneksellä, ja yhtiö oli tyytyväinen matkustajamäärien kasvuun. Kapasiteetti jatkoi vahvaa kasvua huolimatta kaudelle osuneista useista lentojen peruutuksista. Nopean kasvun myötä yksikkötuotot heikkenivät odotusten mukaisesti.

Mitä Finnairin osake kertoo markkinatilanteesta?

  • Kasvuhuippu oli ja meni
  • Inflaatio syö kannattavuutta
  • Sykliset osakkeet nähdään liian riskisenä

Finnair on hyvä esimerkki osakemarkkinoiden tilasta. Osake on syklinen eli yhtiön tulos nousee noususuhdanteessa ja laskee laskusuhdanteessa. Osakekurssi vastaavasti ennakoi kysyntä- ja tuloskehitystä, joten kurssi on huipussaan ennen tulospiikkiä ja kääntyy laskuun ennen kuin tulos laskee.

Finnairin tuloksen perusteella edellinen laskusuhdanne oli vuonna 2014, jolloin vertailukelpoinen liiketulos oli -36,4 M€. Tuloshuippu osui vuosiin 2017-2018. Vertailukelpoinen tulos vuonna 2017 oli 170,3 M€ ja yhtiö ennakoi vuoden 2018 tuloksen olevan samalla tasolla. Kurssireaktiosta päätellen markkinat uskovat, että tulos laskee selvästi vuonna 2019 (kurssi laskenut yli 50 %).

Raaka-aineinflaatio on nostanut kustannuksia, mikä heikentää kannattavuuta. Markkinat ennakoivat, että myös kysyntä heikkenee. Tämä on Finnairille vahingollista, sillä yhtiö on investoinut voimakkaasti kapasiteetin kasvuun.

Sama tarina on luettavissa myös muiden syklisten osakkeiden kurssikehityksestä. Outokummun osake on 49 % alemmalla kuin 12 kuukauden huiput. Cramo -19 %, YIT -22 %, Uponor -42 %, Konecranes -32 % ja Cargotec -36 % 12 kuukauden huipuista.

Mitä sijoittajan pitää tehdä?

Ennakoimme Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa korjausliikettä. Emme kuitenkaan usko laskumarkkinaan (pitempiaikaiseen yli 20 %:n kurssilaskuun). Lue tarkempi analyysimme tilanteesta analyysista ja seuraa etenkin riski-indikaattorin kehitystä Markkinaympäristö-osiosta.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sijoittaja.fi suosii

Vältä

  • Hype-kohteita, kannabis- ym. yliarvostetut osakkeet, kriisiyhtiöt, senttiosakkeet
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat