Mihin globaalit ETF-rahavirrat ohjautuivat maaliskuussa?

Tässä artikkelissa tarkastellaan ETF-rahastoihin kohdistuneiden rahavirtojen liikkeitä maaliskuussa. Rahavirtojen analysointi antaa mielenkiintoisia ajatuksia trendeistä, mihin raha on ohjautumassa ja mistä pakenemassa. Vaikka rahavirroilla ei voida luotettavasti ennustaa tulevaa kehitystä, saa niistä usein hyviä ajatuksia esimerkiksi sijoitusten ajoitukseen.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Tässä artikkelissa tarkastellaan ETF-rahastoihin kohdistuneiden rahavirtojen liikkeitä maaliskuussa. Rahavirtojen analysointi antaa mielenkiintoisia ajatuksia trendeistä, mihin raha on ohjautumassa ja mistä pakenemassa. Vaikka rahavirroilla ei voida luotettavasti ennustaa tulevaa kehitystä, saa niistä usein hyviä ajatuksia esimerkiksi sijoitusten ajoitukseen.

Maaliskuun sijoitusvirtoja koskevia ETF-raportteja julkaistiin eilen. Keskeisimmät havainnot ovat seuraavat:

  • Globaalisti ETP-intrumentteihin ohjautui 12,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja yhteenlaskettu ETP-instrumentteihin sidottu varallisuus nousi kaikkien aikojen huippuihin 2 450 miljardiin dollariin.
  • Koko alkuvuoden voimakkaiden lunastusten kohteeksi joutuneilla kehittyvillä markkinoilla lunastukset rauhoittuivat maaliskuun loppua kohden ja nettorahavirrat kääntyivät kuun lopussa nousuun. Loppukuun nousua voinee perustella ainakin markkinoiden elvytysodotusten kasvulla Kiinassa.
  • Japanilaisista ETP:istä raha virtasi ulos ensimmäistä kertaa kuukausitasolla kahteen vuoteen. Taustalla on todennäköisesti sijoittajien pelko arvonlisäveron noston vaikutuksista huhtikuussa.
  • Myös Manner-Euroopasta raha virtasi ulos ensimmäistä kertaa 10 kuukauteen. Taustalla lienee pelot Ukrainan tilanteesta sekä erityisesti voimakkaasti  alas painetut tulosennusteet Euroopassa.
  • Rahavirrat kääntyivät jälleen pois korkomarkkinoilta valtionlainojen johdolla, yrityslainoissa rahavirrat osoittivat edelleen kysynnän kasvua.

Yksittäisistä ETP:istä eniten rahavirtoja ovat saaneet tänä vuonna Eurooppaan, listattuihin kiinteistöyhtiöihin ja länsimarkkinoille sijoittavat Vanguardin ETF:t. Tehokkaan sijoittamisen pioneerina tunnettu Vanguard on kerännyt tänä vuonna lähes 90 % kaikista ETF-rahastoiden nettosijoituksista Yhdysvaltain markkinoilla. Vanguard on laskenut tänä vuonna useiden ETF:ien kustannuksia entisestään. Vanguardin kiinteistöyhtiöihin sidottu ETF löytyy myös Sijoittaja.fi:n mallisalkusta. Eniten rahaa on lähtenyt SPDR:n S&P 500-indeksiin sidotusta ETF:stä sekä laajoille kehittyville markkinoille sijoittavista iSharesin ja Vanguardin jättiläisistä.

Tämän vuoden kiinnostavimmat ETF-lanseeraukset ovat rahamäärillä mitattuina olleet Hong Kongiin listattu mannerkiinalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF, Sourcen maailman osakkeisiin fundamenttipainotteisesti sijoittava faktori-ETF sekä Sourcen niin ikään mannerkiinalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF. Sourcen faktori-ETF:ää mietimme pitkään myös Strategiamestari mallisalkkuumme, mutta lopulta se ei sinne päätynyt. Mielenkiintoista on myös mannerkiinaan sidottujen ETF:ien suosio. Uskomme mannerkiinalaisissa osakkeissa olevan paljon mielenkiintoisia elementtejä, joista sijoittajien kannattaisi olla kiinnostuneita. Mannerkiinaan sijoittava ETF löytyy myös Strategiamestari-mallisalkustamme. Tulemme pian julkaisemaan kiinalaisia ETF:ieä koskevan analyysin.

Erityisen mielenkiintoista on se, että rahavirrat kehittyviltä markkinoilta pois ovat rauhoittuneet. Jos rahavirtojen suunta kääntyy, voi tämä tukea kehittyvien markkinoiden kursseja.

Artikkelin lukujen lähteenä on käytetty maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlackRockin sekä ETF:iin keskittyneen ETFGI:n tuoreita maaliskuun raportteja.

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Sijoittajan valinnat