Sanoma Suomi Fundamentti -mallisalkun kärkeen!

Suomi-osakkeista koostuvaa mallisalkkuamme on ylläpidetty vuodesta 2009 lähtien. Salkku on voittanut OMX Helsinki Cap -indeksin. Tuottoero vuodesta 2009 on yli 100 % mallisalkkumme hyväksi. Salkun sisältö on nyt päivitetty.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomi-osakkeista koostuvaa mallisalkkuamme on ylläpidetty vuodesta 2009 lähtien. Salkku on voittanut OMX Helsinki Cap -indeksin. Tuottoero vuodesta 2009 on yli 100 % mallisalkkumme hyväksi. Salkun sisältö on nyt päivitetty.

Suomi Fundamentti -mallisalkun kärkeen nousi melko yllättäen vappuaattona tuloksensa julkaissut Sanoma. Sanoman ensimmäisen kvartaalin liikevaihto oli 438,3 M€ (analyytikkojen konsensusennuste 476,8 M€) ja kertaluonteisista oikaistu liikevoitto –4M€ (ennuste 25,2 M€). Yritysjärjestelyjen vuoksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Sanomatalon myynnistä ja muista järjestelyistä kirjautui yhteensä +166 M€ kertaluonteiset voitot, jotka paransivat merkittävästi tulosta ja alensivat nettovelkaantumisastetta. Yhtiöllä on käynnissä yhteensä 160 M€:n kulusäästöohjelmat, jotka näkyivät erityisesti Hollannin toiminnoissa myönteisesti. Vuonna 2014 Sanoma odottaa rakennemuutoksilla oikaistun liikevaihdon laskevan jonkin verran verrattuna vuoteen 2013. Liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan edellisvuotta alhaisemmalla tasolla (2013: 7,4 %).

Yhtiön tunnusluvut näyttävät erittäin houkuttelevilta kurssin laskettua kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle. Sijoittaja.fi:n oikaistut EPS- ja osinkoennusteet vuosille 2014 ja 2015 ovat:

  • 2014: EPS = 0,49 € (osinko 0,30 €)  ja 2015 EPS = 0,61 € (osinko 0,40 €).

Nykykurssilla (4,85 €) PE-luvut ja osinkotuotot yllä oleville ennusteille ovat:

  • 2014: PE = 10 ja osinkotuotto 6,2%, 2015: PE = 8 ja osinkotuotto 8,3 %.

Ennusteissa liikevoitto-%:ksi olemme ennustaneet 6,9 % vuodelle 2014 ja 8,0 % vuodelle 2015.

Ennusteisiin liittyy toki epävarmuutta, mutta johto uskoo suurempaan tulosparannukseen (mikä kuuluu toimenkuvaan). Sanoma odottaa, että vuodesta 2016 lähtien rakennemuutoksilla oikaistu konsernin liikevaihto palaa kasvu-uralle. Liikevoittomarginaalitavoite ilman kertaluonteisia eriä on noin 10 % liikevaihdosta.

Sanoma on onnistunut liiketoimintojen myynneillä vahvistamaan tasetta, minkä vuoksi osakeannin tarve näyttäisi poistuneen. Yhtiö on käänneyhtiö, joka on vaatinut osakkeenomistajilta kärsivällisyyttä. Osakkeen etuna on lisäksi se, että jos yhtiö onnistuu käänteessä, institutionaalisten sijoittajien kiinnostus herää ja kurssinousu voi olla voimakasta. Aiemmin Sanoma löytyi lähes kaikista Suomi-rahastoista. Paluu tasaiseksi tuloksentekijäksi ja osingonmaksajaksi nostaisi Sanoman takaisin suosituksi rahasto-osakkeeksi.

Riskinä on se, että tuloskäänteessä ei onnistuta. Tällöin liikearvoa joudutaan kirjaamaan alas ja tase heikkenee. Aineettomia on taseessa 2,3 miljardia € (vrt. oma pääoma 1,3 miljardia euroa). Tämä tarkoittaisi lähes varmaa osakeantia. Riskinkarttajan kannattaa siten odottaa vielä muutama kvartaali ja saada pitäviä todisteita positiivisesta käänteestä. Riskinottaja lähtee mukaan, kun osake on lyöty pohjille ja tunnelin päässä on valonpilkahdus. Nyt on se hetki.

Muut kärkiosakkeet

HKScan tipahti tulosvaroituksen pelossa mallisalkun kakkoseksi. Yhtiö palannee hyväksi osingonmaksajaksi, mikä tukee kurssia. Liha-alan ongelmat vastaavasti heikentävät operatiivista kannattavuutta. HKScanin strategian vahvuus mitataan lähikvartaaleina.

Kolmantena on Fortum, joka on sähköverkkoliiketoimintojen myynneillä vahvistanut tasetta ja varmistanut pitkän ajan osingonmaksukyvyn. Neljäntenä ja viidentenä ovat pienyhtiöt Panostaja ja Dovre Group.

Seuraava sijat menevät Venäjä-riippuvaisille yhtiöille. Kuudentena on odotuksia paremmasta tuloksesta kertonut Lemminkäinen, jonka Venäjä-riippuvuus on vielä vähäistä. Seitsemäs ja kahdeksas ovat Nokian Renkaat ja Aspo, jotka eivät vielä ole julkistaneet tuloksia. Myös Tieto ja Okmetic löytyvät kärkikymmeniköstä.

Katso koko salkun sisältö ja tuottohistoria täältä (vain jäsenille). Tilaa kk-jäsenyys täältä.

Sinua voisi kiinnostaa
Mallisalkut Strategiamestari ja Passiivinen Kulupihtari päivitetty nykyiseen markkinatilanteeseen
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen huhtikuu – Suomi-osake-mallisalkut pärjäsivät ETF-salkkuja paremmin
Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin
Suomi Fundamentti -mallisalkku
Sijoittajan valinnat