Kauppasota iski osakkeisiin – Nämä osakkeet silti nousussa

Kauppasota iski rajusti osakemarkkinoille, mutta jotkin osakkeet porskuttavat silti ylämäessä. Mille sektoreille ja osakkeisiin laskumarkkina on iskenyt rajuiten? Entä millaiset osakkeet pärjäävät markkinalaskussakin? Otimme selvää.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Kauppasota iski rajusti osakemarkkinoille, mutta jotkin osakkeet porskuttavat silti ylämäessä. Mille sektoreille ja osakkeisiin laskumarkkina on iskenyt rajuiten? Entä millaiset osakkeet pärjäävät markkinalaskussakin? Otimme selvää.

Kauppasota kasvattaa riskejä ja antaa mahdollisuuksia

Kauppasota on iskenyt rajusti osakkeisiin ympäri maailman, mikä on näkynyt myös monen suomalaisen sijoittajan salkussa. Kauppasota ei ole iskenyt kuitenkaan kaikkiin osakkeisiin samalla voimalla, ja jotkin osakkeet porskuttavat ylämäkeen markkinaturbulenssista huolimatta.

Miltä toimialoilta sijoittaja voi löytää voittajia myös laskumarkkinoilla?

Osakesektorien erot näkyvät erinomaisesti jenkkipörsseissä, jossa liki kaikki alkuvuoden superosakkeet löytyivät syklisiltä sektoreilta (teknologia, harkinnanvarainen kulutus ja teollisuus).

Kuva: S&P 500 -osakesektoreiden tuotot alkuvuonna (31.12.2018-30.4.2019)

Toukokuussa kiinteistö- ja yhdyskuntapalvelusektorit ovat kirineet välimatkaa umpeen, ja alkuvuoden parhaat sektorit ovat kärsineet vahvasta alamäestä.

Kuva: S&P 500 -osakesektoreiden tuotot kauppasodan keskellä (30.4.-22.5.)

Miten kauppasota on näkynyt Suomi-osakkeissa?

Tutkimme kaikki Osaketyökalun Suomi-osakkeiden tuotot alkuvuoden ja kauppasodan keskellä. Yllättäen Helsingin pörssissä iso osa niin alkuvuoden parhaista kuin alkuvuoden heikoimmistakin osakkeista on löytynyt teknologiasektorilta. Uusista peleistä ja elokuvasta viestinyt Rovio oli alkuvuoden ehdoton kärkinimi yli 90 % tuotolla, heikoin yhtiö puolestaan oli Osaketyökalun pisteytyksen kehnoimpiin kuulunut Basware liki 50 % tappioilla.

Kauppasodan keskelläkin moni laadukas ja suhteellisen vakaana pidetty yhtiö on porskuttanut nätisti ylämäkeen. Kovimpiin tuottoihin on yltänyt vahvassa nousutrendissä jo useamman vuoden öljyn hintojen nousun ja uusiutuvien polttoaineiden megatrendin mukana porskuttanut Neste, jonka kurssi sukelsi hetkellisesti huhtikuussa vain ponnistaakseen takaisin ylös toukokuussa.

Tappio-osakkeiden kärjessä on merkittävistä kannattavuusvaikeuksista kärsivän Lehto Groupin osake yli 40 % laskulla muutaman viikon aikana.

Kauppasota ja alkuvuosi Yhdysvaltojen osakkeissa

Tutkimme Suomi-osakkeiden lisäksi myös Yhdysvaltojen suurimpien yhtiöiden (S&P 500 -indeksin) osakkeiden alkuvuoden ja kauppasodan keskellä saavutetut tuotot erikseen jokaiselle osakkeelle. Kaikki tutkitut osakkeet löytyvät Osaketyökalun kansainvälisten osakkeiden joukosta.

Alkuvuoden kärkiosakkeita ovat olleet kopiokoneiden valmistajana tunnettu Xerox, joka oli yksi tuloskauden kovimpia tulosyllättäjiä yhtiön onnistuneiden rakenneuudistusten jälkeen. Myös moni energiasektorin yritys noussut TOP-osakkeiden kärkeen öljyn hinnan nousun kyydittämänä, mikä on erinomainen esimerkki makrotekijöiden tärkeydestä osakesijoittajalle.

Toisaalta nousumarkkinassakaan kaikki osakkeet eivät yltäneet positiivisiin tuottoihin. Useat huonoimpien tuottojen yhtiöistä olivat bioteknologia- ja lääkeyhtiöitä, joiden tuottoja painoivat sääntelyn kasvamiseen liittyvien riskien lisäksi monen yhtiön, mukaanlukien Biogenin, tapauksessa lääkekehityksestä saadut huonot uutiset.

Vaikka Yhdysvallat on ollut kauppasodan keskeisimpiä tapahtumapaikkoja, ja makrotekijät vaikuttavat yleensä laajasti pörssiosakkeisiin, kaikki osakkeet eivät ole kärsineet tapahtumista samassa mittakaavassa. Kaksinumeroisiin tuottolukuihin on toukokuun aikana päässyt muun muassa kosmetiikkabrändi Coty, valtion ja armeijan sovelluksiin teknologiatuotteita rakentava Harris Corporation, ilmailun ja merenkulun instrumentteja valmistava L3 Technologies, terveydenhuoltopalveluja tuottava Centene Corp ja vakuutusyhtiö AIG.

Valtaosa osakkeista on tullut yleisen markkinan mukana alas: moni yli 15 % ja jotkin yhtiöt jopa liki 30 %. Suurimpien kärsijöiden joukossa ovat olleet erityisesti sykliset harkinnanvaraisen kulutuksen, teknologian ja teollisuusalan yritykset. Pahnan pohjimmaisena on kuitenkin lääketeollisuusyhtiö Mylan, jonka osake tuli rajusti alas kehnon Q1-tulosjulkistuksen jälkeen.

Katso parhaat ja huonoimmat trendiosakkeet Osaketyökalusta

  • Etsi vahvan momentin osakkeita
  • Millä yhtiöillä paras tulostrendi?
  • Entä osingon kasvun ja vakauden perusteella parhaat osakkeet?

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat