Nämä osakkeet ovat kauppasodan kuumemittari

Haluatko tietää, miten kauppasota vaikuttaa tärkeimpiin yhdysvaltalaisiin teknologiaosakkeisiin? Nämä osakkeet ovat kauppasodan kuumemittari pörssissä ja jokaisen aktiivisen sijoittajan seurannassa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Haluatko tietää, miten kauppasota vaikuttaa tärkeimpiin yhdysvaltalaisiin teknologiaosakkeisiin? Nämä osakkeet ovat kauppasodan kuumemittari pörssissä ja jokaisen aktiivisen sijoittajan seurannassa.

Kiina käyttää yli 50% maailmanlaajuisesti valmistetuista puolijohdetuotteista. Vastaavasti yli puolet puolijohdetuotteiden markkinoista on Yhdysvaltalaisten tuottajien hallussa. Useilla yrityksillä on myös tuotantolaitoksia Kiinassa tai ne ovat muuten riippuvaisia kiinalaisista raaka-aineista tai alkutuotteista. Suurimmat yhtiöt kuten Cisco, Texas Instruments, Intel, Nvidia ja AMD eivät kuitenkaan ole kaikki yhtä riippuvaisia Kiinan markkinoista.

Apple

Aasia oli pitkään Applen parhaiten kasvanut markkina sen tärkeimmällä liiketoiminta-alueella, eli iPhonejen myynnissä. Nyt kuitenkin Apple on ilmoittanut, ettei iPhonejen myyntimääriä enää julkaista ja viimeisimmät tulosjulkaisut ovat näyttäneet, että iPhonejen myynti takkuaa. Lisäksi Applen asema yhdysvaltalaisen teknologiasektorin keulakuvana nostaa myös riskiä, että Kiinan vastatoimet kauppasodassa kohdistuvat juuri Appleen. Applen iPhone myynnistä noin 20% tulee Kiinan markkinoilta ja jo nyt sentimentti on kääntymässä yhtiötä vastaan erityisesti paikallisen kilpailijan Huawein kärsittyä jatkuvia tappioita kansainvälisillä markkinoilla.

Cisco

Kauppasodan pitkittyminen ei vaikuta Ciscon näkymiin. Toimitusjohtaja Robbins totesi, että konfliktin vaikutukset Ciscon toimintaan ovat minimaaliset ja mahdollinen pitkittyminen on otettu huomioon näkymissä. Päinvastoin, kauppasodasta ja kiinalaisten verkkolaitevalmistajien hallintokytköksistä johtuen Cisco saattaa jopa hyötyä kauppasodan jatkumisesta, sillä kilpailijat kuten Huawei ovat huomattavasti heikommassa asemassa mikäli tilanteeseen ei löydy ratkaisua.

Intel

Maailman toiseksi suurin piirisarjavalmistaja Intel laski vuoden 2019 ennustetta entisestään. Kolmen vuoden kasvunäkymät ovat muutaman prosentin luokkaa. Toukokuussa voimaan tulleet kauppasodan uusimmat tuontitullit lisäävät markkinoiden epävarmuutta. Intel on herkkä kauppasodan vaikutuksille, sillä yhtiön liikevaihdosta noin 25% tulee Kiinasta.

Nvidia

Nvidia laski Aasian markkinoilta saatavan liikevaihdon ennustetta jo tammikuussa, Kiinan talouskasvun hidastumisen vuoksi. Erityisesti datakeskuksissa yhteistyö Kiinan jättiläisten Alibaban, Baidun ja Tencentin kanssa on vaarassa kauppasodan vaikutuksesta. Noin 20% Nvidian liikevaihdosta tulee Kiinan markkinoilta.

AMD

Kuten kilpakumppanit Nvidia ja Intel, myös AMD on riippuvainen Kiinan datakeskusmarkkinoista, joskaan ei välttämättä yhtä raskaasti. Kiinan markkinat ovat kuitenkin myös suuret peliteollisuudelle, joissa AMD:lla on suuri panostus kuluttajasuorittimien ja -näytönohjainten osalta. Näin ollen kauppasodan vaikutus myös AMD:n tulokseen on ilmeinen.

Texas Instruments

Texas Instruments on esimerkki puolijohdevalmistajasta jonka riski kauppasodan pitkittymisestä on erittäin suuri. Yhtiön liikevaihdosta suuri osa tulee Kiinan markkinoilta ja sillä on myös tehdas Kiinassa. Texasin ohjaus vuodelle 2019 on ollut maltillinen, jopa liikevaihdon supistuminen on hyvin mahdollista.

Kauppasotaosakkeet Osaketyökalusta

Kaikki kauppasotaosakkeet löytyvät kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalusta. Tässä pari vinkkiä kauppasodan keskellä seilaavalle sijoittajalle:

  • Etsi osakkeita, joilla on hyvä momentti. Näiden osakkeiden kurssikehitykseen kauppasota ei ole vaikuttanut. (Työkalun momenttipisteet 9-10)
  • Etsi osakkeita, joiden kokonaisriskipisteet ovat 9-10 (Matalariskiset osakkeet kestävät markkinaheilunnassa keskimääräistä paremmin)
  • Osaketyökalu - Kansainväliset

Lue myös analyysimme Helsingin pörssin kauppasotaosakkeista!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat