Paljonko yrittäjän kannattaa maksaa YEL:iä?

YEL on yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjän eläke maksetaan YEL-maksujen perusteella. Paljonko YEL:iä kannattaa maksaa ja minkälaisen eläkkeen yrittäjä saa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

YEL on yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjän eläke maksetaan YEL-maksujen perusteella. Paljonko YEL:iä kannattaa maksaa ja minkälaisen eläkkeen yrittäjä saa?

YEL yrittäjän eläkevakuutus

Eläke muodostuu työuran aikana kertyneistä ansioista sekä yrittäjän YEL-vakuutukseensa vahvistetusta työtulosta. Yrittäjän nostama palkka tai ansiotulot verotuksessa eivät siis vaikuta karttuvan eläkkeen määrään. Yrittäjän YEL-eläke ja vakuutusmaksu ei myöskään ole riippuvainen eläkeyhtiöstä.

Lakimuutoksen myötä YEL-työtulo tarkistetaan jatkossa säännöllisesti

Vuoden 2023 alussa voimaan astuneen YEL-lakimuutoksen myötä työtulo määriteltiin tarkemmin ja työeläkelaitos tarkistaa YEL-työtulot kolmen vuoden välein. Uudistuksen taustalla on tarve tarkistaa niitä työtuloja, jotka eivät vastaa yrittäjän työpanosta. Työtulon käsite ei siis muutu, vaan sen määrittämiseen tarvittavia tietoja täsmennetään.

Merkittävämpi muutos liittyy juuri YEL-työtulon tarkistamiseen. Jatkossa työtulo tarkistetaan tasaisin väliajoin. Vuoden 2023 aikana työeläkelaitos tarkisti niiden yrittäjien työtulot, joilla työtulo on alle 15 000 euroa. Vuoden 2024 loppuun mennessä olisi tarkoitus tarkistaa kaikkien ne yrittäjät, joiden työtulo on alle 25 000 euroa ja vuoden 2025 loppuun mennessä tarkistetaan kaikki loput yrittäjät. Tarkistukseen joutuvat luonnollisesti myös ne yrittäjät, joiden työtulon viimeisestä päivityksestä tai tarkistuksesta tulee kuluneeksi kolme vuotta.

Jatkossa työtulon perusteena on:

  • toimialan mediaanipalkka
  • toimialan mediaaniliikevaihto
  • Verohallinnolta saadut tiedot yrityksen viimeisen kolmen vuoden liikevaihdosta

Kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla työeläkelaitos voi nostaa yrittäjän vuosityötuloa korkeintaan 4 000 eurolla per kerta. Tällöin kuukausittainen vakuutusmaksu voi nousta korkeintaan noin 80 eurolla per tarkistus. Tämän verran eläkeyhtiö voi siis korottaa työtuloa ilman yrittäjän suostumusta.

Useat yrittäjät ovat kritisoineet tarkistettua YEL-työtuloa. Mekaaninen laskentatapa, joka perustuu mediaanipalkkaan ja mediaaniliikevaihtoon, antaa tulokseksi kohtuuttoman suuria työtuloja, jotka nostavat YEL-maksuja moninkertaisiksi. 

Yrittäjän ilmoittama YEL-työtulo vaikuttaa myös yrittäjän sosiaaliturvaan

Yrittäjän työttömyyskorvauksen, sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahojen määrä lasketaan hakijan vahvistetun YEL-työtulon perusteella. Saadakseen työttömyyskassojen maksamaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa tai Kelan työttömyyspäivärahaa työtulon pitää olla vähintään 14 803 euroa vuodessa (vuonna 2024).

YEL-työtulon on oltava välillä 9 010,28 – 204 625,00 euroa (vuonna 2024).

YEL-työtuloa ei kannata arvioida alakanttiin kulujen minimoiseksi. Eläke ei riitä elämiseen ja sosiaaliturva jää pieneksi. Optimitaso riippuu yrittäjän varallisuudesta ja siitä turvaako eläkettä ja odottamattomia tilanteita myös muilla tavoin.

Tyypillinen yrittäjän ilmoittama YEL-työtulo on 24 000 euroa vuodessa. Paljonko tästä aiheutuu kuluja ja mikä on yrittäjän eläke?

  • YEL-maksu kuukaudessa 482 euroa
  • Jos yrittäjä on 35-vuotias, on hänen YEL-eläkkeensä 67-vuotiaana 889 €/kk
  • Eläkeyhtiöiden laskureilla voi arvioida oman eläkkeensä tarkemmin

Kannattaako arvioida YEL-työtulo korkeaksi vai säästää itse?

Yrittäjän arvioidessa YEL-työtulonsa 24 000 euron suuruiseksi kertyy 35-vuotiaalle yrittäjälle 30 vuodessa 889 euron eläke (YEL-maksu on 482 €/kk). Tämä riittää harvalle. Vastaavasti, jos YEL-työtulonsa arvioi 48 000 euron suuruiseksi, eläke on 1 778 euroa. YEL-vakuutusmaksu ja eläke kasvavat samassa suhteessa, joten YEL-maksu on 964 €/kk.

  • 24 000 euron työtulolla maksaa 30 vuodessa YEL-maksuja 173 610 euroa
  • 48 000 euron työtulolla maksaa 30 vuodessa YEL-maksuja 347 220 euroa

Jos yrittäjä arvioi työtulonsa 24 000 euron arvoiseksi, maksaa 482 €/kk YEL-maksuja ja säästää toiset 482 €/kk omatoimisesti kertyy varallisuutta melkoisesti.

  • 482 €/kk alhaisen kulun osakerahastoon (ETF tai indeksirahasto) säästävä saa 7 %:n reaalituoton
  • 30 vuodessa yrittäjälle on kertynyt 566 863 euron varallisuus
  • Jos rahaston kulut ovat 1,5 %, varallisuutta kertyy 393 343 euroa

Yrittäjä, joka on säästänyt itselle 566 863 euron varallisuuden, voi nostaa tästä varallisuudesta kuukausittain tarvitsemansa summan rahaa elämiseen. Jos summa jaetaan 15 vuodelle, riittää rahaa nostettavaksi 3 149 euroa kuukaudessa. Tämä tulee siis kertyneen 889 €/kk YEL-eläkkeen päälle.

Olemme koonneet yrittäjille oman sijoitusoppaan

Olemme itsekin yrittäjiä ja tiedämme, että yrittäjällä on niukasti aikaa. Siksi päätimme tehdä Yrittäjän sijoitusoppaan, johon kokosimme puolueettomasti yrittäjän säästämis- ja eläkevaihtoehtoja. Opas pitää sisällään myös konkreettisia toimintaohjeita omatoimiseen säästämiseen. Opas kuuluu Sijoittaja.fi:n yritysjäsenyyteen.

  • Oletko miettinyt, miten yrittäjän kannattaa kartuttaa varallisuutta?
  • Paljonko YEL:iä kannattaa maksaa ja mihin YEL-työtulo vaikuttaa?
  • Turvaako yrityksen myynti eläkepäivät tai mitä hyötyä on vapaaehtoisella eläkevakuutuksella?

Jos vastasit kyllä, niin yritysjäsenyys on pieni investointi huomiselle.

Artikkeli päivitetty 26.3.2024 vuoden 2024 YEL-työtulon mukaiseksi, sekä lisätty osuus YEL-lakiuudistuksesta

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Varo näitä!
Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat
Miten valitsen parhaan rahaston?
Sijoittajan valinnat