Suomi Fundamentti -mallisalkun kuukausikatsaus

Heinäkuussa osakkeet laskivat vahvan kesäkuun jälkeen. Suomi Fundamentti- mallisalkussa uusia kärkiosakkeita.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Heinäkuussa osakkeet laskivat vahvan kesäkuun jälkeen. Suomi Fundamentti- mallisalkussa uusia kärkiosakkeita.

Suomi Fundamentin kesäkuu

Suomi Fundamentti on kotimaisista osakkeista muodostettu mallisalkku, jota on ylläpidetty vuodesta 2009 lähtien. Se sopii tuottohakuiselle sijoittajalle, joka hyväksyy arvonvaihtelut. Salkussa on 25 osaketta ja ne valitaan fundamenttianalyysin perusteella.

Heinäkuussa osakkeet laskivat Suomessa. OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi laski 1,2 % ja Suomi Fundamentti 1,4 %. Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on tuottanut 577 %.

 

Mallisalkun osakkeet

Heinäkuussa mallisalkun kärkiosakkeet ovat Citycon, Aspo ja Metsä Board. Aspo ja Metsä Board nousivat uusina kärkikolmikkoon. Citycon jatkaa kärkikolmikossa ja edustaa tasaisemman tulon kiinteistösijoitussektoria. Alhaisen korkotason pitäisi olla Cityconille eduksi. Riskinä on kuluttajakysynnän lasku Suomessa ja siten ostoksien väheneminen kauppakeskuksissa. Aspo antoi 1.8. tulosvaroituksen, joten tämä varoitus ei ollut 31.7.2019 tehdyssä mallisalkun päivityksessä mukana. Aspon osakekurssi laski. Metsä Board on kärsinyt syklisten osakkeiden alamäestä pörssissä. Tähän on myös ollut syynsä, sillä Metsä Boardin tulos on laskenut sellun hinnanlaskun seurauksena.

Aspon liikevoitto toisella neljänneksellä tulee laskemaan vertailukaudesta. Merkittävin syy toisen neljänneksen vaisuun liikevoittoon on ollut ESL Shippingin merkittävä tulosheikennys suurimpien Supramax-alusten oltua tappiollisia. Lisäksi pääasiakaskunnan merkittävästi alentuneet kuljetusvolyymit ovat heikentäneet operoinnin tehokkuutta kesäkaudella.

Q2:lla Metsä Boardin liikevaihto oli 477,1 M€ (ennuste 497,5 M€) ja operatiivinen liikevoitto oli 41 M€ (ennuste 52,2 M€). Tulosta rasittivat erityisesti edelleen heikentynyt sellumarkkina sekä useat Suomen tehtaiden suunnitellut vuosihuoltoseisokit. Metsä Boardin kartonkien toimitusmäärät nousivat hieman. Kannattavuutta heikensi sellujen hinnanlasku. Sellujen heikentyneet hinnat rasittavat kannattavuutta ainakin vielä lähikuukausina. Tästä syystä Metsä Boardin vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä heikkenevän vuoden 2019 toisesta neljänneksestä.

Kaikki mallisalkut kätevästi samasta osiosta

Tarjolla on kolme laajasti hajauttavaa ETF-salkkua sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua. Korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

KATSO MALLISALKKUMME!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat