Amazonin tulos jäi ennusteista ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen

Amazonin tulosjulkistus oli sijoittajille pettymys. Raskaat investoinnit syövät tuloskuntoa ja pilvipalvelu AWS:n kasvutahti on hiipumaan päin.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Amazonin tulosjulkistus oli sijoittajille pettymys. Raskaat investoinnit syövät tuloskuntoa ja pilvipalvelu AWS:n kasvutahti on hiipumaan päin.

  • Liikevaihto: $70 Mrd (ennuste $68,8 Mrd)
  • Osakekohtainen tulos (EPS): $4,23 (ennuste $4,62)

Ennen Q3/2019 tulosjulkistusta Amazon oli ylittänyt ennusteet kymmenellä perättäisellä neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi reippaasti, johtuen erityisesti suurista investoinneista yhden päivän toimitusaikoihin. Tämä on saanut yhä suuremman määrän kuluttajia tilaamaan tarvitsemansa Amazonista. Amazonin mielenkiintoisin toimiala, pilvipalvelu AWS jäi sekin hieman analyytikoiden ennusteista. AWS:n liikevaihto neljänneksellä oli $9,0 Mrd (ennuste $9,1 Mrd). AWS on viimeiset neljä vuotta ollut Amazonin tuloshevonen (71,6% yhtiön kokonaisliiketuloksesta tuli AWS:stä) ja sen tuloskunnon ontuminen vaikeuttaa Amazonin tilannetta myös tulevaisuudessa. AWS:n liikevaihto kasvoi 35%, mikä sekin oli hitainta sitten vuoden 2015.

Amazonin liikevaihto Yhdysvalloissa oli $42,64 Mrd ja ulkomailla $18,35 Mrd. Liiketulosta kotimaasta kertyi $1,28 Mrd, kansainvälisten toimitusten tehdessä -$386 miljoonan tappiot. Myös yhtiön kivijalkakaupat kuten Whole Foods ilmoittivat laskeneista myyntiluvuista. Kolmannen neljänneksen tulos piti sisällään myyntituotot Amazonin omasta ”Prime Day”-myyntipäivästä, jonka myyntilukujen kerrottiin olevan suuremmat kuin Black Fridayn ja Cyber Mondayn yhteensä. Tarkempaa informaatiota yhtiö ei päivän myyntivaikutuksesta kertonut.

Amazon on osaketyökalun kokonaispisteytyksessä keskivertoa heikompi osake. Ainoastaan jättimäinen kasvu näyttäytyy täyden kympin pisteinä ja laatu on keskimääräistä parempi. Muilla osa-alueilla osake saa keskimääräistä huonommat pisteet.

Investoinnit syövät tulosta myös jatkossa

Amazon on aikaisemmalla kahdella vuosineljänneksellä käyttänyt lähes $2 miljardia toimitusaikojen nopeuttamiseen ja aikoo edelleen investoida toimitusparannuksiin $1,5 miljardia vuoden viimeisellä neljänneksellä. Raskaat investointikustannukset rasittavat kuitenkin Amazonin tuloskuntoa. Tulos ($2,1 Mrd) laski 26% vertailukaudesta ($2,9 Mrd). Amazon arvioi liikevaihdon viimeisellä neljänneksellä asettuvan $80,0 – $86,5 miljardin välille. Analyytikot olivat ennakoineet huomattavasti suurempaa, $87,4 miljardin liikevaihtoa. Amazonin osake notkahti tulosjulkistuksen jälkipörssissä noin 6%:in laskuun.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosennusteet nyt Osaketyökalusta. Saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Tuloskalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi jäsenenä tehot tuloskaudesta! Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. ;

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat