Trump twiittasi sykliset osakkeet nousuun

Kauppasopu on hyvin lähellä. Sykliset jatkavat alkanutta kurssirallia. Artikkeliin päivitetty viikonlopun tapahtumat

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kauppasopu on hyvin lähellä. Sykliset jatkavat alkanutta kurssirallia. Artikkeliin päivitetty viikonlopun tapahtumat

Tariffeja peruttiin viikonlopun aikana

Trump twiittasi torstaina 12.12.2019 suuresta sopimuksesta kauppasodassa Kiinan kanssa. Tästä enemmän artikkelin lopussa. Perjantaina saatiin lisää konkretiaa uudesta kauppasopimuksesta.

Phase One Trade Deal

Kauppasopimus on kolmivaiheinen ja nyt julkistettu on ensimmäinen osa. Trump myös twiittasi, että sopimuksen toisen osan neuvottelut aloitetaan heti, eikä hän aio odotella presidentinvaalien yli.

Sopimuksen ensimmäisessä vaiheessa:

  • Lisätariffit, joiden piti tulla voimaan 15.12.2019 peruttiin USA:n ja Kiinan toimesta
  • Aiemmin USA:n asettamat 15 %:n tariffit puolitetaan 7,5 %:iin
  • Voimassa olevat USA:n asettamat 25 %:n tariffit pysyvät ennallaan
  • Kiina on sopinut ostavansa amerikkalaisia maataloustuotteita 40 miljardilla dollarilla seuraavan kahden vuoden aikana
  • Kiina on myös luvannut lopettaa käytännön, jossa se pakottaa yhdysvaltalaisia yrityksiä luovuttamaan teknologiaa vastineeksi siitä, että pääsee Kiinan markkinoille
  • Sopimuksen allekirjoitus on määrä toteuttaa tammikuun alussa

Markkinat ottivat sopimuksen vastaan perjantaina rauhallisesti. Sopimuksessa ei ollut oikeastaan mitään yllättävää, etenkään Trumpin torstaisten twiittien jälkeen.

Kauppasopu on hyvin lähellä

Tämä osa artikkelista kirjoitettu 13.12.2019

Trump twiittasi torstaina, että USA ja Kiina ovat hyvin lähellä kauppasopua. Tämä sai osakemarkkinat nousuun ja nousu jatkui perjantaina 13.12.2019.

Sykliset osakkeet ovat olleet vauhdissa, sillä kauppasopu hyödyttää eritoten kauppasodasta kärsineitä teollisuusosakkeita. Kirjoitimme aiemmin, että 15.12.2019 on sijoittajan tuomionpäivä ja tällä hetkellä näyttää, että tuomio on positiivinen. WSJ:n saamien tietojen mukaan 15.12. voimaan tulevat tariffit perutaan ja jo voimassa olevista tariffeista noin puolet puretaan.

Helsingin pörssissä nousussa ovat olleet etenkin perusteollisuuden ja teollisuustuotteiden ja -palveluiden osakkeet. Etenkin Cargotec, Konecranes, Metso, Valmet ja Wärtsilä ovat olleet nousussa. Myös metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM sekä metalliyhtiöt Outokumpu ja SSAB ovat nousseet.

Selvyys tilanteeseen tulee kuitenkin vasta viikonloppuna. Olennaista on se, minkälainen ”BIG DEAL” on ja mitä tariffeista puretaan. Tämän jälkeen on mahdollista analysoida, mitkä toimialat ja yhtiöt hyötyvät sovusta eniten. Joka tapauksessa Trump on nostanut riman korkealle, joten jos sopua ei synny tai sopimus jää markkinoiden näkökulmasta pannukakuksi, osakkeet tulevat alas.

Seuraamme tilannetta Markkinaympäristössä. Kuten aiemmin kirjoitimme, nyt sijoittajan on hyvä hetkiä suunnitella salkkustrategiaa ja valita osakkeita, joita haluaa omistaa, kun ratkaisu kauppasotaan viikonlopun aikana saadaan.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat