Netflix kasvoi vahvasti. Antaako Ericsson tukea Nokialle?

Netflix hyötyy vahvasti koronakriisistä. Myös Ericssonin tulos oli solidi, mutta miten käy Nokian?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Netflix hyötyy vahvasti koronakriisistä. Myös Ericssonin tulos oli solidi, mutta miten käy Nokian?

Netflixin tulos

Netflix julkaisi hirviömäisen raportin. Vahva suoritus oli odotettu, sillä Netflix on yksi ”stay home” -taloudessa menestyvistä yhtiöistä. Silti suoritus löi korkealle viritetyt odotukset.

Yhtiön liikevaihto oli 5,77 miljardia dollaria (kasvua 27,6 %) ja osakekohtainen tulos 1,57$ (ennuste 1,65$).

Seuratuin on, tilaajien määrä, joka kasvoi peräti 15,77 miljoonalla, mikä oli yhtiön kaikkien aikojen ennätys. Analyytikot odottivat 8,22 miljoonaa uutta tilaajaa. Viime kvartaalilla Netflixin tilaajamäärä kasvoi 8,76 miljoonalla. Yhteensä Netflixillä on nyt 183 miljoonaa tilaajaa. Q2:lta Netflix odottaa 7,5 miljoonaa uutta tilaajaa.

Netflixin osake on viimeisen 5 vuoden aikana tuottanut +449,1 %, kun esimerkiksi Nokia on tuottanut -48,4 %.

Onko Ericssonin tuloksesta iloa Nokialle?

Ericssonin liikevaihto kasvoi 2 % 49,8 miljardiin kruunuun. Bruttokate parani peräti 40,4 %:iin (38,5 %). Operatiivinen tulos oli 4,6 miljardia, jossa kasvua 30 %.

Likviditeettiasema on vahva. Nettokassa vahvistui ja oli 38,4 miljardia kruunua.

Johdon mukaan yhtiön suoritus oli solidi, eikä korona vaikuttanut merkittävästi yhtiön liiketoimintaan. Johto ennakoi, että toimiala osoittaa joustavuutta koko pandemian aikana ja Ericsson on hyvissä asemissa kilpailukykyisen 5G-tuotevalikoiman ja kustannusrakenteen suhteen. Markkinoilla on lähiaikoina epävarmuutta pandemiasta johtuen, mutta Ericsson ei nähnyt tarvetta muuttaa taloudellista ohjausta nykyisten tulevaisuuden näkymien johdosta.

Liiketoimintanäkymät säilyvät vahvoina datamäärien kasvaessa ja etätyön ollessa uusi normaali useissa maissa. Q2:lle Ericsson kuitenkin odottaa hiljentymistä.

Markkinoista Eurooppa jää jälkeen muista alueista. Kiinasta yhtiö on saanut markkinaosuutta, mutta tämä vaikuttaa lyhyellä tähtäimellä negatiivisesti kannattavuuteen. USA:n markkinoilla on nähtävissä vahvaa momentumia.

Nokialle?

Perinteisesti Nokialle on ollut vahva Q4 ja heikko Q1. Sama kaava jatkunee nytkin.

Euroopan markkinan jäähtyminen on huono merkki Nokialle. USA:n momentum positiivista, mikäli Nokian tuotteet ovat kilpailukykyiset. Nykyisen tiedon valossa ne eivät ole kilpailukykyiset.

Koronakriisin aiheuttama tarve nopeille verkoille on positiivista Nokialle. Yhtiön on nyt saatava tuotetarjooma kuntoon. Analyytikot odottavat Nokialta 5 107 miljoonan liikevaihtoa ja 56,4 M€ operatiivista liiketulosta. Vuosi sitten operatiivinen liiketulos oli -59 M€.

Ericssonin tuloksen, analyytikkojen ennusteiden ja Nokian viimeaikaisen kurssikehityksen perusteella täytyy olla kova riskinsietokyky, jotta uskaltaa omistaa Nokiaa ennen Q1-tulosjulkistusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat