Fortumin liikevaihto kymmenkertaistui

Sijoittajilla voi tippua silmät päästä, kun Fortum julkaisee Q2-osavuosikatsauksen. Liikevaihto on moninkertainen totuttuun nähden. Vuositasolla liikevaihto jopa kymmenkertaistuu. Mistä on kyse?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajilla voi tippua silmät päästä, kun Fortum julkaisee Q2-osavuosikatsauksen. Liikevaihto on moninkertainen totuttuun nähden. Vuositasolla liikevaihto jopa kymmenkertaistuu. Mistä on kyse?

Uniperista Fortumin tytäryhtiö

Fortumin omistusosuus Uniperista nousi toukokuussa yli 73 prosenttiin. Näin ollen Uniperista tuli Fortumin tytäryhtiö ja Uniperin luvut ovat mukana konsernin luvuissa. Q1-tulosraportissa Fortum kertoi, että toisen neljänneksen tulokseen yhdistellään myös Uniperin tuloslaskelma.

Analyytikot ovat päivittäneet ennusteitaan Fortumille ja luvut näyttävät nyt tältä.

Vuonnna 2019 Fortumin liikevaihto oli 5,4 miljardia ja tänä vuonna Uniperin yhdistelemisen jälkeen 54 miljardiin. Vuonna 2021, kun Uniperin luvut ovat koko vuodelta mukana liikevaihdon ennustetaan olevan jo 69,5 miljardia euroa.

Uniperin suuri liikevaihto johtuu trading-toiminnoista

Uniperin liikevaihto vuonna 2019 oli 65,8 miljardia ja vuonna 2018 peräti 91,8 miljardia. Tämä ei tarkoita, että Uniperin energiantuotanto olisi 15-kertainen Fortumiin nähden. Suuri liikevaihto johtuu Uniperin trading-toiminnoista.

Uniperin trading-liiketoiminta on Global Commodities -segmentissä, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 70,3 miljardia. Tässä ei ole kyse ”oikeasta” liikevaihdosta, vaan samanlaisesta liikevaihdosta, kun sijoitusyhtiö käy kauppaa esimerkiksi pörssiosakkeille. Kaupankäynnin volyymi kirjataan liikevaihdoksi. Näin siis myös Uniperissa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, muuttuuko Uniperin kirjanpitokäytäntö Fortumin tytäryhtiöstatuksen jälkeen. Yleensä tytäryhtiön kirjanpito tehdään samoilla säännöillä kuin emoyhtiön kirjanpito. Fortumin liikevaihdossa ei ole trading-toiminnon liikevaihtoa.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata tällä liikaa vaivata päätään. Liikevaihto ei ole jatkossa luku, jota Fortumin kohdalla kannattaa seurata. Vertailukelpoinen liikevoitto ja osakekohtainen tulos ovat tärkeimmät. Nämä ja muut sijoittajan tärkeimmät luvut voi helposti tarkistaa Osaketyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat