Minun sijoitustarinani: Pörssiosakkeita ja yksi startup!

Kun startup-yritys pyytää kertomaan sijoittajatarinani, en voi sanoa muuta kuin: ”Todellakin onnistuu!”

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Kun startup-yritys pyytää kertomaan sijoittajatarinani, en voi sanoa muuta kuin: ”Todellakin onnistuu!”

Pörssikolumnisti Henri Elo vastasi Timo Heikkilän haasteeseen ja kirjoitti oman sijoitustarinansa.

Miksi kiinnostuin sijoittamisesta jo lapsena?

Sijoittamisesta kiinnostumiseen vaikuttaa osaltaan jo lapsuudessa omaksutut tottumukset. Kun mietin jälkeenpäin syitä, esiin nousee kaksi ylitse muiden. Ensinnäkin olin saanut pienet osakelahjoitukset vanhemmiltani jo pikkulapsena yli 30 vuotta sitten. Ensimmäisiä sijoituksiani olivat UPM-Kymmene (silloiselta nimeltään Rauma-Repola), valtion obligaatiot ja Sijoitus-Forestia -pörssiyhtiö.

Mitään näistä en ole omistanut vuosiin, vaikka UPM:ää olisi viime vuosina jälleen kannattanut omistaa! Jos en ole täysin pudonnut kärryiltä, niin Sijoitus-Forestia on yhä pörssissä Neo Industrial -nimisenä, mutta käytännössä yhtiö ja sen liiketoiminta poikkeavat täysin 90-luvun alun tilanteesta.

Toinen sijoittamiselle otollinen taustatekijä oli se, että olen perusluonteeltani säästäväinen. En elä yli varojeni. Kolmantena olen analyyttinen ja kiinnostunut liiketoiminnasta. Oma kiinnostukseni liiketoimintaan lähtee asiakastarpeen tyydyttämisestä ja rahanteko tulee vasta sen jälkeen – ei toisinpäin.

Uusin sijoitus

Tämä korostuu viimeisimmässä merkittävässä sijoituksessani, joka on vaimoni ja minun yhteinen startup-yritys, vapaa-ajan media www.KivaaTekemistä.fi. Kyseessä on käyttäjälleen maksuton, mainosrahoitteinen vapaa-ajan käyntikohteiden hakupalvelu ja media, jossa julkaisemme viikoittain laadukkaita artikkeleita kotimaisista vapaa-ajan kohteista. Upeat kohteet todellakin ansaitsevat tulla löydetyiksi. Toisaalta kuluttaja tarvitsee välineitä löytää aitoja kohteita ja kokemuksia netin käytön vastapainona!

Parhaita hetkiä tässä sijoituksessa ovat juuri ne, kun jokin asiakkaamme luottaa meihin ja toteutamme monipuolisen, aidon näkyvyyskampanjan KivaaTekemistä -kanavissamme täysillä loppuun saakka. Parhaassa kampanjassa tavoitimme 80.000 potentiaalista asiakkaan asiakasta ja kohteen asiakaskysyntä löi odotukset täysin.

Ensimmäiset supertuotot

Takaisin sijoittamiseen. Seurasin jo 90-luvulla silmä kovana markkinoita ja yksi iso harmitus ajoittuu Nokian televisiokriisiin 1996, jolloin mieli teki ostaa maailmaa kännyköillä valloittanutta Nokiaa. Ostaminen kurssinotkosta jäi kuitenkin aikomukseksi. Ei näin!

Kului vuosi pari ja luin koulun jälkeen Talouselämästä pikku jutun listautumista suunnittelevasta, kännykkävalmistajille tuotantolaitteita valmistavasta PMJ automecista. Muistan artikkelin vieläkin ja muistan myös sijoitukseni, jonka arvo moninkertaistui lyhyessä ajassa. Toinen iso onnistuminen vuosituhannen vaihteessa oli Sonera. Molemmista sain hyvät voitot, joskaan en myydessä enää huippuhintoja.

Teknohuumassa ja puoleensavetävissä antiesitteissä oli jotain sellaista, jonka sijoittaja voi kokea vain kerran elämässään. Niin on tarkoituskin, sillä kokemuksen pitää tuoda innostuksen rinnalle myös viilipyttymäistä harkintaa.

Sijoitusfilosofia

Olen liiketoimintalähtöinen sijoittaja ja sijoitan euroni yrityksen liiketoimintaan, joka tuottaa minulle joka päivä kassavirtaa – en pörssikurssiin. Jos sijoitus on tehty kohtuullisella p/e-luvulla (hinta/tulos ei mielellään yli 20), osakekurssi ja osinko kyllä seuraavat perässä, jos bisnes luistaa.

Sijoitan ensisijaisesti Suomen osakemarkkinoilla suoriin osakesijoituksiin. Minulla on ollut taipumusta painottaa yhtä tai muutamaa yhtiötä muita enemmän. Vuosituhannen vaihteessa tällainen yhtiö, jonka potentiaaliin luotin, oli matkapuhelinvalmistaja Benefon. Yhtiö menestyi 90-luvulla erinomaisesti, mutta sen kilpailuetu karisi suuren Nokian katveeseen.

Benefonin jälkeen innostuin alhaisen p/e-luvun Rautaruukista, mutta yhtiön tuloksenteko niiasi pysyvästi finanssikriisin alettua syksyllä 2008. Onneksi yhtiö päätti yhdistyä ruotsalaisen SSAB:n kanssa, niin omistajat saivat edes jotakin takaisin. Myin loputkin SSAB:n osakkeet viime kesänä.

Finanssikriisin jälkeen innostuin kasvattamaan Nokia-sijoitustani. Luotin ennen kaikkea yhtiön brändi- ja markkina-asemapotentiaaliin, myös Stephen Elopiin. Hän teki joitakin virheitä, mutta onnistui mielestäni kohtuullisesti vaativassa tehtävässään positiivisella ja myyntihenkisellä asenteellaan.

Kuten Rautaruukin hallitus, onneksi Nokiankin hallitus sai pelastettua sen, mitä pelastettavissa oli, kun yhtiö myi kännykät Microsoftille vajaa kaksi vuotta sitten. Nokia-sijoitukseni oli onnistunut, koska ostin sitä myös edullisella kurssilla. Salkussani on yhä pari tuhatta Nokiaa.

Suurin omistus

Nykyinen suurin omistukseni on tamperelainen sijoitusyhtiö Panostaja, joka omistaa enemmistöosuuksia useista pienehköistä, terveistä kasvuyhtiöistä, esimerkkeinä Grano, Flexim Security, KotiSun ja Megaklinikka. Panostajankin kortti on tarkoitus katsoa loppuun saakka.

Salkkuni perusrunko isoimman sijoituksen takana on koostunut viimeiset 10 vuotta isoista, vakaista, hyvän markkina-aseman kannattavista laatuyhtiöistä, esimerkkeinä Kone, Kesko, Olvi, Elisa, Nordea ja Orion.

Henri kirjoittaa 80+ päivässä osakesijoittajaksi -sijoitusblogia Kauppalehden verkkosivuilla sekä valmistelee uutta sijoituskirjaa edellisen Löydä helmet -kirjan (www.helmetkuplat.com) ilmestyttyä ensi kertaa 2007.

Säännöt

Kirjoita oma sijoitustarinasi ja haasta ystäväsi. Tarinan muoto ja pituus ovat vapaat. Tarina voi olla vaikka runo tai kuva. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Minun sijoitustarinani voi lähettää osoitteeseen timo.heikkila@sijoittaja.fi

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittajan valinnat