Risk on vai off? Sijoittajien velkavipu kasvussa ja likviditeetti laskussa

Osa indikaattoreista kertovat osakemarkkinan riskien kasvusta, mutta osakkeiden nousuralli näyttää vahvalta. Onko nyt aika ostaa dipistä vai myydä ennen kuin rysähtää?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Osa indikaattoreista kertovat osakemarkkinan riskien kasvusta, mutta osakkeiden nousuralli näyttää vahvalta. Onko nyt aika ostaa dipistä vai myydä ennen kuin rysähtää?

Risk on vai off?

Risk on/off -malli kertoo riskien kohonneen ja väläyttelee punaista (”Vältä osakkeita”). Miksi riskit ovat kohonneet, ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Mitä risk on/off -malli kertoo?

Risk on/off -malli huomioi lukuisia sijoitustutkimuksen keskeisiä riskisignaaleja. Suuria markkinalaskuja edeltää usein sellaisia tekijöitä, kuten korkea sentimentti, nousun laaja-alaisuuden kaventuminen, likviditeetin lasku ja markkinaheilunnan kasvu.

Alkuvuoden aikana on nähty voimakasta kasvua sijoittajien sentimentissä ja riskinotossa, etenkin tekno-osakkeiden valuaatiot ovat kohonneet korkeiksi, korot ovat nousseet nopeasti, keskuspankkien elvytys on hidastunut ja markkinaheilunta on kasvanut. Mutta lyhyellä aikavälillä on olennaista, että markkinoilla ei olla nähty vielä lainkaan ”pako laatuun” tai ”pako likviditeettiin” -ilmiöitä: pienet ja sykliset osakkeet johtavat nousurallia.

Mitä markkinoilla on tapahtumassa, ja joko salkun riskejä on syytä keventää? Vai päinvastoin, onko nyt aika ostaa dipistä?

Sijoittajien velkavipu nopeassa kasvussa

Sijoittajien sentimentti ja riskinottohalu ovat nousseet nopeasti koronakriisin pohjien jälkeen. Tämä näkyy kyselytutkimuksien ohella selvästi mm. sijoittajien käyttämässä velkavivussa, jota Yhdysvaltojen rahoitusviranomainen FINRA tilastoi kuukausittain. Marginaalivelan kehitys mittaa rahoituksen likviditeettiä sekä sijoittajien ja pörssivälittäjien riskinottohalukkuutta.

Historiallisesti sijoittajien velkavivun kehitys on kertonut osakemarkkinan suuresta trendistä. Nopeat nousupiikit ovat usein ajoittuneet lähelle sijoittajien sentimentin ja syklin huippuja (vrt. 2000 ja 2007). Mitä korkeammaksi velkavipu kasvaa, sitä suuremmaksi kasvavat riskit mm. pakkomyynneille vakuusvaatimusten tai korkojen noustessa. Ja mitä korkeammalle noustaan, sitä korkeammalta myös tiputaan, mikäli sijoittajat pakon tai pelon edessä ryhtyvät purkamaan velkavivulla rakennettuja positioita.

Sijoittajien riskinottohalu on noussut nopeasti koronakriisin pohjien jälkeen.

Korot nousussa ja keskuspankkien rahahanat kiristymässä

Julkisen vallan ja keskuspankkien ripeiden elvytystoimien jälkeen työllisyys on toipunut nopeasti ja Yhdysvaltojen 5 vuoden inflaatio-odotukset ovat kivunneet jo selvästi yli 2 % tason, jota on perinteisesti pidetty tavoiteltuna inflaation tasona. Viime kuukausina keskuspankit ovat hidastaneet elvytystahtia ja pitkät korot ovat kääntyneet nopeaan nousuun. Markkinat odottavat talouden elpyvän, ja futuurimarkkinat ennustavat Yhdysvaltojen keskuspankin, Fedin, aloittavan koronnostot vuoden 2023 aikana.

Korkojen nousu alkuvuonna on kasvattanut jälleen valtionlainojen kysyntää siinä määrin, että osa riskiä karttavista sijoittajista on palannut matalariskisistä yrityslainoista vielä matalariskisempiin valtionlainoihin. Alkuvuonna valtionlainat ovat tuottaneet matalariskisiä yrityslainoja paremmin. Keskuspankkielvytyksen hidastuminen näkyy selkeästi Fedin likviditeettitoimien laskusta alla olevasta kuvaajasta. Monen sijoittajan huulilla pyörivätkin nyt kysymykset: Paljonko elvytystä voidaan supistaa riskeeraamatta talouden elpymistä? Miten pitkään Fed on valmis jatkamaan elvytystä inflaatio-odotusten noustessa?

Kuva: Yardeni Research. Fed on ryhtynyt asteittain supistamaan kvantitatiivista elvytystä.

Osakkeet marssivat eteenpäin yhtenäisenä rintamana

Vaikka sijoittajien sentimentti ja riskinottohalu on monella mittarilla noussut kohonneelle tasolle, joulu-helmikuun aikana nähdyt useat pienet korjausliikkeet ovat saaneet pidettyä sijoittajien riskinottoa karkaamasta käsistä. Esimerkiksi spekulatiiviset futuurisijoittajat leikkasivat helmikuun rytinässä osakepositionsa nollaan, ja suurimman S&P 500 -ETF:n rahavirrat pyörähtivät hetkeksi (1–2 viikon ajalla) miinusmerkkisiksi. Molemmat ovat tyypillisempiä tapahtumia markkinapohjilla kuin -huipuilla.

Lyhyellä tähtäimellä yksi tärkeimmistä osakemarkkinoiden riskejä ennakoivista tekijöistä on markkinanousun yhtenäisyys. Usein taloutta pisimmälle ennakoivalla metallimarkkinalla (mm. kupari/kulta -suhde) on nähty vahvaa nousurallia helmikuun alusta saakka. Luottomarkkinat allekirjoittavat havainnon: riskilainojen korkoerot eivät ole kasvaneet. Myös osakkeet ovat jatkaneet marssiaan yhtenäisenä rintamana pienet ja sykliset osakkeet johdossa, valtaosa osakkeista pysyttelee trendiviivojensa yläpuolella.

Jatkamme riskien seuraamista Markkinaympäristössä

Risk on/off -malli ennakoi markkinaheilunnan kasvua, mistä markkinoilla on jo saatu esimakua. Varovainen sijoittaja voi haluta tässä vaiheessa keventää jo osakepositioitaan. Turvaa voi hakea esimerkiksi käteisellä, matalariskisillä osakkeilla tai kullalla.

Korkeampaa riskiä sietävä ja riskienhallinnasta huolehtiva sijoittaja voi hyödyntää dipin ostopaikkana. Etenkin korkojen noustessa tipahtaneet kasvuyhtiöt voivat ottaa uutta tuulta alleen, kun korkojen nousu hieman tasaantuu tai korot kääntyvät laskuun. Riskien kasvusta huolimatta osakemarkkinan nousu on toistaiseksi yhä niin vahvaa ja laaja-alaista, että markkina voi jatkaa ylämäkeä helposti vielä viikkoja – jopa kuukausia. Suuremman korjausliikkeen todennäköisyys kasvaisi selvästi, mikäli nousun laaja-alaisuus alkaisi säröilemään.

Niin kauan kuin sentimentti pysyy korkeana ja likviditeetti heikkenee, korjausliikkeiden riskin – ajoittaisine volatiliteettipiikkeineen (”heilahduksineen”) – voi odottaa pysyvän kohollaan. Seuraamme lähiviikkoina ja kuukausina tiiviisti riskien kehittymistä. Voit seurata tilannetta Markkinaympäristössä, jonne päivitämme viikoittain keskeisimmät riskikuvaajat.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat