Tuloskommentit: Elisa, Alma Media ja Ponsse.

Sijoittajat ovat suosineet syklisiä ja syystä. Tuloskauden alussa syklinen Ponsse peittosi defensiivisen Elisan sekä kasvun kanssa kamppailevan Alma Median.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajat ovat suosineet syklisiä ja syystä. Tuloskauden alussa syklinen Ponsse peittosi defensiivisen Elisan sekä kasvun kanssa kamppailevan Alma Median.

Tuloskausi on käynnistynyt ja sijoittaja löytää ennusteet helposti Osaketyökalusta.

Ponssen kurssikehitys ennusti vahvan tuloksen

Ponsse on ollut yksi alkuvuoden parhaiten tuottaneista osakkeista ja löytyy Laatuosake-salkustamme. Vahva kurssikehitys ennakoi hyvää tulosta ja näin myös kävi.

Ponssen liikevaihto oli 163,4 M€ (ennuste 158,1 M€) ja liikevoitto 16,8 M€ (ennuste 14,8 M€). Saadut tilaukset kasvoivat lähes kolminkertaisiksi vertailukaudeesta. Tilauskanta vahvistui selvästi. Metsäkonemarkkinoiden positiivinen kehitys jatkui ensimmäisellä vuosineljänneksellä voimakkaasti. Metsäteollisuuden hyvä tilanne virkisti kysyntää heti vuoden alussa ja tilausvirta kiihtyi koko neljänneksen ajan. Vieremän tehdas valmisti uusia PONSSE-metsäkoneita täydellä kapasiteetilla. Metsäkoneiden markkinatilanne on maailmanlaajuisesti hyvä. Isojen markkinoiden kysyntä on vahvistunut ollen erinomaisella tasolla varsinkin Venäjällä ja Suomessa.

Elisan vakaa suoritus ei riittänyt

Eisan suoritus oli vakaa, mutta se ei markkinoille riittänyt ja kurssi kääntyi laskuun. Sijoittajat suosivat nyt syklisiä, jotka pystyvät selvästi petraamaan vertailukaudesta ja lyömään ennusteet.

Elisan liikevaihto oli 482 M€ (analyytikoiden ennuste 479,8 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 102 M€ (ennuste 100,9 M€). Liikevaihto kasvoi 3 prosenttia edellisvuodesta ja oli 482 miljoonaa euroa. Käyttökate parani 2 prosenttia 170 miljoonaan euroon ja osakekohtainen tulos parani 5 prosenttia 0,51 euroon. 5G-markkinat kehittyvät hyvin ja Elisa on Suomen 5G-johtaja. Elisalla on Suomen kattavin 5G-verkko. Kansainvälisten digitaalisten palveluiden strategian mukaisesti Elisa osti vähemmistöosuuden sedApta Groupista, joka on digitaalisten toimitusketjujen ja älykkään valmistuksen innovatiivisiin IT-ratkaisuihin erikoistunut teollisuuden ohjelmistotoimittaja. Yrityksellä on yli 1 000 valmistavan teollisuuden asiakasta, mikä kasvattaa Elisan tekoälyn, koneoppimisen ja SmartFactory-ratkaisujen globaalia asiakaskantaa. Ohjaus ennallaan. Suoritus positiivinen.

Alma Media nosti ohjausta

Alma Media nosti ohjausta, mutta ohjauksen nosto oli kosmeettinen aiemman ohjauksen ollessa niin varovainen. Siksi myöskin kurssireaktio jäi vaisuksi. Alma Media pystyy korkeaan kannattavuuteen, mutta liikevaihdon kasvu on hukassa ja yhtiön pitäisi keksiä nyt uutta liiketoimintaa kuihtuvien tilalle.

Alma Median liikevaihto oli 58,1 M€ (analyytikoiden ennuste 57,6  M€) ja oikaistu liikevoitto 11,1 M€ (ennuste 8,0 M€). Tulos oli johdon ennakoimaa parempi. Rekrytointiliiketoiminnan liikevaihto laski ja painetun median kehitys oli heikkoa. Digiliiketoiminnan osuus liikevaihdosta, 74,1 %. Yhtiö nosti ohjausta. Alma Media arvioi jatkuvien toimintojen vuoden 2021 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton kasvavan vuodesta 2020. Suoritus positiivinen.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.

KOKEILE OSAKETYÖKALUA EUROLLA - OSTA TÄSTÄ!
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat