Vuoden 2021 tähän mennessä eniten tuottaneet kryptovaluutat

Kryptomaailman vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia. Vaikka kryptovaluuttojen kurssikäyrät näyttävät vuoristoradalta, lasketaan useiden kryptojen tuotot tuhansissa prosenteissa.

Juho Toratti
Juho Toratti

Kryptomaailman vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia. Vaikka kryptovaluuttojen kurssikäyrät näyttävät vuoristoradalta, lasketaan useiden kryptojen tuotot tuhansissa prosenteissa.

Kryptovaluuttojen vuosi 2021

Kryptovaluuttojen vuosi 2021 on ollut todella vaiherikas. Alkuvuonna kryptovaluuttojen kurssit räjähtivät taivaisiin. Ensimmäinen kryptovaluuttapörssi listautui pörssiin ja Tesla ilmoitti vastaanottavansa Bitcoineja käypänä vaihdonvälineenä – vuosi näytti siis todella lupaavalta. Huhtikuussa suunta kääntyi keskustelun kääntyessä kryptovaluuttojen ilmastovaikutuksiin. Joidenkin kryptovaluuttojen hinnat romahtivat, kun taas ”vihreät kryptovaluutat” saivat puolelleen positiivista nostetta. Hetken kryptosijoittajat saivat nauttia vihreistä kurssikuvaajista, kunnes uutiset Kiinasta saivat kryptovaluutat hurjaan alamäkeen. Kesän lopulla teknologiajätti Amazonin yllättävä, sekä Teslan uudelleen herännyt kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan, saivat kryptojen hinnat kasvavaan trendiin.

Vaikka vuosi on ollut täynnä ylä- ja alamäkiä, ovat joidenkin kryptovaluuttojen vuotuiset tuotot edelleen järkyttävän suuria. Vertailimme 28 suosituinta kryptovaluuttaa, ja jopa seitsemän tuotto lasketaan tuhansissa prosenteissa. Kryptovaluutat ovat vakiintunut osa sijoitusmaailmaa, eikä sitä voi enää kiistää.

Kiistanalaisuudesta huolimatta Bitcoin jatkaa suurimpana kryptovaluuttana

Erilaisten kryptomaailmaa koskevien tapahtumien ja kurssivaihteluiden lisäksi kryptovaluutat ovat kasvaneet määrällisesti. Toukokuussa, kun edellinen kryptovaluuttojen tuottoja käsittelevä artikkeli julkaistiin, oli kryptovaluuttoja yli yhdeksän ja puoli tuhatta. Nyt elokuun lopussa kryptovaluuttoja on CoinMarketCapin mukaan yli yksitoista ja puoli tuhatta – alle neljässä kuukaudessa uusia virtuaalivaluuttoja on syntynyt noin kaksi tuhatta kappaletta.

Pian 12 tuhannesta kryptovaluutasta suurimpana ja suosituimpana on edelleen Bitcoin. Kuitenkin kriittinen keskustelu Bitcoinin ja sen taustalla olevan työntodistejärjestelmän (Proof-of-Work) energiakulutuksesta on tehnyt uutta säröä tunnetuimman kryptovaluutan kuvaan. On mahdollista, että jossain vaiheessa markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum vie Bitcoinin paikan suositumpana kryptovaluuttana. Tuo päivä ei ole kuitenkaan vielä huomenna, sillä edelleen Bitcoinin osuus kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta markkina-arvosta on hieman yli 44 %.

Vaiherikas vuosi on kuitenkin loppupeleissä ollut suotuisa myös Bitcoinille. Vuoden ensimmäisenä päivänä yhden Bitcoin-kolikon arvo oli noin 29 138 dollaria ja sunnuntaina 29.8. Bitcoin arvo oli noin 48 720 dollaria. Mikäli Bitcoiniin viimevuoden lopussa sijoittaneen vatsahapot kestivät alkukesän kurssilaskut, saa hän realisoida sijoituksensa vielä mukavalla 68,4 % tuotolla. Bitcoin on edelleen arvokkain ja mahdollisesti vakain kryptovaluutta, mutta eniten tuottoa se ei ole tänä vuonna omistajalleen antanut. Päinvastoin, suosituimmista kahdestakymmenestä kahdeksasta kryptovaluutasta Bitcoinin kuluvan vuoden prosentuaalinen tuotto on toiseksi heikoin.

Eniten tuottaneet kryptovaluutat 1.1.-29.8.2021

1. Polygon 6 950 %

Polygon, eli aikaisemmalta nimeltään Matic Network, on platform-tyyppinen kryptovaluutta. Polygonin tarkoituksena on luoda Ethereum-lohkoketjujen ekosysteemi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Polygon tarjoaa helppokäyttöisen alustan, jolle ohjelmistokehittäjät voivat luoda oman Ethereumiin yhteensopivan lohkoketjun. Kuten monissa muissa platform-tyyppisissä kryptovaluutoissa, on myös Polygonilla oma token, jonka avulla maksetaan kaikki Polygonin alustan transaktiomaksut. Tokenin ticker fyysisillä markkina-alustoilla on projektin vanhan nimen mukaan MATIC. Polygonin lohkoketjun taustalla on varantotodistejärjestelmä (Proof-of-Stake), joten MATIC-tokenia validoidaan steikkaamalla.

Polygonin viime vuoden viimeinen kauppahinta oli 0,02 dollaria. Kuten muutkin kryptovaluutat, myös Polygon lähti tasaiseen nousuun helmikuusta alkaen. Huhtikuun lopussa keskustelu työntodistejärjestelmää louhimisessaan hyödyntävien kryptojen suuresta energian kulutuksesta lähetti PoW-kryptovaluutat kuten Bitcoinin syöksykierteeseen. Samalla ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona pidettyä varantotodistejärjestelmää hyödyntävät kryptovaluutat kasvattivat suosiotaan merkittävästi. Keskustelusta hyötyneisiin kryptoihin kuului muun muassa Polygon, jonka kurssi saavutti huippunsa (1,82$) toukokuun lopulla. Kesällä Kiinan kryptoja koskevien rajoitusten tiukentuminen sai myös polygonin laskuun, ja heinäkuun puolen välin jälkeen kryptovaluutan arvo oli pudonnut yli 70 % huipustaan. Elokuuta kohden kryptovaluuttojen kurssit lähtivät nousuun ja elokuun viimeisenä sunnuntaina Polygonin hinta oli 1,41$.

2. Dogecoin 5 857 %

Dogecoin on niin sanottu meemivaluutta, eli internetvitsin pohjalta luotu kryptovaluutta. Dogecoinin kehittäjät loivat satiirisen kryptovaluutan, joka irvaili Bitcoinin ja siihen perustuvien altcoinien tavoitteille vallata markkinat. Kryptovaluutta nimettiin internetissä suositun koiran mukaan. Dogecoin on pysynyt valtavirran huomaamattomissa, mutta muutamat julkisuuden henkilöt, merkittävimpänä Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, ovat jo pitemmän ajan yrittäneet kasvattaa Dogecoinin ympärille ’hypeä’. Tänä vuonna haluttu huomio saatiin aikaiseksi ja Dogecoinin arvo lähti raketoimaan.

Vuoden ensimmäisenä päivänä yhden Dogecoin-kolikon arvo oli vaivaiset 0,0058 USD. Toukokuun kahdeksas päivä Dogecoinin arvo saavutti hetkellisen huippunsa ja oli 0,66 USD. Tuolloin omistaja pystyi realisoimaan alkuvuonna sijoittamansa varat huimalla, yli yhdeksän tuhannen prosentin tuotolla. Huipun jälkeen Dogecoinin kurssi lähti laskuun, eikä heinäkuussa alkanut kryptovaluuttojen noususuhdanne ole jaksanut nostaa Dogen arvoa lähellekään toukokuun huippua. Katsauskauden lopussa Dogecoinin arvo oli 0,28$, eli kuitenkin lähes kuusi tuhatta prosenttia viime vuoden viimeistä hintaa korkeampi.

3. Enjin Coin 1 515 %

Enjin Coin on Enjin nimisen yhtiön virtuaalivaluuttaprojekti. Enjin tarjoaa keskenään yhdistettyjä lohkoketjupohjaisia pelejä. Enjinin suosituin tuote on Enjin Network -peli, jossa käyttäjät voivat luoda nettisivuja ja klaaneja, keskustella keskenään tai pyörittää virtuaaliesineiden kauppaa. Ohjelmistokehittäjät voivat halutessaan tehdä pelin virtuaaliesineistä tokeneita Ethereum -lohkoketjuun. Enjin Coin liittyy juuri tokenisoituihin virtuaaliesineisiin, sillä kyseinen kryptovaluutta luotiin säilyttämään virtuaaliesineiden arvo. Enjin Coinia voi siis ostaa, myydä ja vaihtaa oikeilla, lainvoimaisilla valuutoilla, ja puolestaan virtuaalimaailmassa Enijin Coinilla voi ostaa kehittäjien luomia tokeneita.

Vuoden 2020 lopussa, vielä todella tuntemattoman Enjin Coinin hinta oli 0,13$. Tokenin kurssi lähti raketoimaan maaliskuun alussa, ensimmäisten kryptovaluuttojen joukossa, kun NFT:t (nonfungible token) ja ”virtuaalisten asuntomarkkinoiden” suosio lähti yllättävään kasvuun. Huhtikuussa kryptovaluutta saavutti huippunsa (3,36$). Huhtikuun jälkeen NFT huuma laantui ja myös Enjin Coinin kurssi kääntyi laskuun. Heinäkuun lopussa kryptovaluuttojen positiivinen kehitys näkyi myös Enjin Coinissa. Elokuun lopussa yksi Enjin Coin vaihtoi omistajaa 2,1 dollarilla. Viime vuoden lopussa Enjiniin sijoittanut sai siis realisoida sijoituksensa mukavalla 1,5 tuhannen prosentin tuotolla.

28 suosituinta kryptovaluuttaa järjestyksessä tuottoprosentin mukaan

eTorossa vaihdettavat kryptovaluutat järjestyksessä tuottoprosentin mukaan

Älä ota turhia riskejä

Vaikka hurjat monen tuhannen prosentin tuotot kuulostavat lottovoitolta, tulee sijoittajan olla varuillaan sijoittaessaan kryptovaluuttoihin. Kryptojen hinta perustuu hyvin pitkälti spekulaatioon, minkä takia niiden kurssi on todella volatiili. Satojen prosenttien tuotot voivat sulaa päivissä. Sijoittajan kannattaa siis tutustua huolella siihen, mihin on sijoittamassa ja sijoittaa erikoisempiin kryptoihin vain summia, jotka on valmis menettämään.

Mikäli kryptovaluuttoihin sijoittaminen houkuttaa, onnistuu se helposti markkinoiden johtavalla kryptovaluuttapörssi Binancella tai kotimaisella Coinmotionilla. Pääset tutustumaan muun muassa näihin sijoitusalustoihin, sekä yleisesti kryptotreidaamiseen tässä artikkelissa.

Kryptotreidaamista aloittaessaan sijoittajan tulee muistaa, että kaikki kryptovaluuttatransaktiot ovat verotettavia tapahtumia. Ennen ensimmäistä sijoitusta, kannattaa siis tutustua huolella kryptovaluuttojen verotukseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat
Sijoittajan valinnat