Tulosanalyysissa kasvuyhtiöt Gofore ja Enersense

Enersense ja Gofore julkaisivat tilikauden 2021 tuloksensa. Enersensen tulos otettiin markkinoilla vastaan 9 prosentin kurssinousulla. Goforen kurssi pysyi paikallaan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Enersense ja Gofore julkaisivat tilikauden 2021 tuloksensa. Enersensen tulos otettiin markkinoilla vastaan 9 prosentin kurssinousulla. Goforen kurssi pysyi paikallaan.

Kasvuyhtiöt Gofore ja Enersense

Gofore ja Enersense julkaisivat tilikauden 2021 tuloksensa 28.2.2022. Gofore on vuonna 2002 toimintansa aloittanut johdon konsultoinnin, palvelumuotoilun ja digitalisaation asiantuntijayritys. Enersense on päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja. Enersensen asiakastoimialat ovat teollisuus, rakentaminen, energia ja tietoliikenne.

Goforen osake laski ensin tulosjulkistuksen jälkeen, mutta palautui sitten edellispäivän päätöskurssin tasolle. Enersensen osake nousi vahvasti, lähes 9 prosenttia.

Gofore H2/2021

Goforen liikevaihto oli 52,8 M€ (ennuste 51,0 M€) ja liiketulos 6,5 M€ (ennuste 6,0 M€). Goforen positiivinen kehitys jatkui vuoden 2021 toisellakin puoliskolla. Yhtiön heinä–joulukuun liikevaihto kasvoi vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta 30,2 prosenttia ja oli 52,8 (40,6) miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi pääosin yrityskauppojen ja orgaanisen kasvun seurauksena. Volyymikasvua tuki myytyjen palveluiden keskimääräisen tuntihinnan suotuisa kehitys.

Myös Goforen kannattavuus parani toisella puoliskolla. Vuoden 2021 heinä-joulukuun oikaistu EBITA kasvoi 49,6 % ollen 7,7 (5,1) miljoonaa euroa eli 14,6 (12,7) prosenttia liikevaihdosta. Goforen liiketulos puolestaan kasvoi 53,3 % vertailukaudesta.

Gofore on päivittänyt omaa tiedonantopolitiikkaansa siten, että yhtiö ei jatkossa anna tilikausikohtaisia taloudellisia ennusteita. Sen sijaan yhtiö kehittää kuukausi- sekä neljännesvuosikohtaisten liiketoimintakatsauksiensa sisältöä. Goforen hallituksen osinkoehdotus on 0,28€ (0,24€) osakkeelta. Suoritus positiivinen.

Enersense Q4/2021

Enersensen liikevaihto oli 65,9 M€ (ennuste 63,0 M€) ja oikaistu liiketulos 5,8 M€ (ennuste 5,0 M€). Vuoden viimeisen neljänneksen osalta Enersensen tulos oli kohtalainen verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kvartaalin tulokseen vaikuttivat tehdyt yritysjärjestelyt, Enersense Offshoren toiminnan ylösajo, digiyksikön alasajo, integraatiotoimenpiteet sekä tehdyt alaskirjaukset pilvipalveluinvestointeihin, joiden kirjauskäytäntö on muuttunut. Näiden vaikutus tulokseen oli yhteensä noin 3,0 miljoonaa euroa. Tästä johtuen yhtiön Q4 liikevaihto laski 3,2 % vertailukaudesta. Kannattavuuden osalta viimeinen neljännes oli myönteisempi ja yhtiön oikaistu liiketulos kasvoikin 81,3 % vertailukaudesta.

Joulukuussa Enersense nosti ohjaustaan vuodelle 2021 ja yhtiö saavutti lopulta 239,1 miljoonan euron liikevaihdon sekä 19,2 miljoonan euron oikaistun käyttökatteen ja 11,9 miljoonan euron oikaistun liikevoiton. Vuodelta 2021 Enersensen hallitus esittää ensimmäistä kertaa yhtiön pörssihistoriassa osingon maksua. Osinkoehdotus on 0,10€ osakkeelta.

Enersense arvioi vuoden 2022 tulosta rasittavan panostukset uuteen toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi investoinnit kasvavaan merituulivoimaan vaikuttavat tulokseen. Enersense ohjaa yhtiön liikevaihdon olevan 245-265 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatteen 15-20 miljoonaa euroa. Suoritus positiivinen.

Enersensen arvostusluvut edulliset

Kahdesta kasvuyhtiöstä Enersensen arvostusluvut ovat edulliset. Gofore on historiassa kasvanut noin 20 %:n vuosivauhtia. Enersensen orgaaninen kasvu on ollut rauhallisempaa. Vuodelle 2022 Enersense ennustaa 6,7 prosentin kasvua (ohjauksen keskiväli).

Arvostusluvut Osaketyökalusta. Enersensen kuluvan vuoden tulosennusteella laskettu P/E-luku on vain reilu 10. Goforella P/E-luku on 22,8.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat