Suomalaisten osakkeiden valintatyökalussa uusi kärkiyhtiö!

Tammikuun alkupuolella markkinat tulivat rytinällä alas. TOP-osakkeet pitivät hyvin pintansa myllerryksessä, eivätkä merkittävästi eronneet indeksien kehityksestä.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Tammikuun alkupuolella markkinat tulivat rytinällä alas. TOP-osakkeet pitivät hyvin pintansa myllerryksessä, eivätkä merkittävästi eronneet indeksien kehityksestä.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tavoitteena on antaa suomalaisille osakesijoittajille ideoita siihen, mihin Suomi-osakkeisiin sijoittaa. Vertailua voi tehdä joko kokonaispisteiden perusteella tai yhtiöiden eri ominaisuuksien perusteella.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty työkalun perusteella parhaimpien osakkeiden ja yleisindeksien kehitykset kesäkuun 2014 alusta lähtien. Tuottoeroa TOP-salkkujen hyväksi on syntynyt merkittävästi.

  • Parhaiden osakkeiden korit (TOP 5, 10 ja 15) ovat tuottaneet selvästi (+37,0 % / +26,1 % / +23,8 %) indeksejä enemmän.
  • Seurannan aikana suuryhtiöt ovat tuottaneet 8,1 %, keskisuuret 15,8 % ja pienet 23,3 %.

20160118-suomalaistenosakkeiden

TOP 10-osakkeiden ja indeksien kehitys tammikuussa

Indeksit, sekä myös TOP-salkkumme tulivat rytinällä alas tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Keskimäärin indeksit ja top-salkkumme laskivat noin 8,5 %. Vähiten laski pienten yhtiöiden indeksi, joka laski vain 4,7 %. Suurten yhtiöiden HEX25-indeksi on tammikuun ensimmäisellä puoliskolla laskenut 8,5 %, kun TOP 5 -osakekorimme laski 8,4 %. TOP 10 korimme laski eniten: 8,7 %. Keskisuurten yhtiöiden indeksi ja TOP 15 korimme laskivat yhtä paljon: 7,3 %.

Edellinen TOP 10-lista (per 31.12.2015) ja osakkeiden kehitys tammikuun alkupuolella 1.1.-15.1.2016 Katso uusi TOP-lista täältä!:

20160118-toplistasuomalaistenosakkeiden

Poiminnat Suomalaisten osakkeiden valintatyökalusta

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kärkikolmikko on vahvasti finanssipainotteinen: kärkeen nousi Technopolis ja jaetulla toisella sijalla riehuvat Nordea ja Aktia. Pörssirytinä on vaikuttanut siihen, että syklinen UPM-Kymmene tippui ykkösasemastaan useamman sijan verran. Yllä olevasta taulukosta nähdään, että kurssilasku UPM-Kymmenellä on ollut ”veret seisauttavaa”!

Aktia ja Nordea saavat kokonaisriskisyydestä täyden kympin arvosanan. Osakkeiden riski on siten keskimääräistä selvästi matalampi ja osakkeet soveltuvat riskinkarttajasijoittajalle.

Vauhtihirmun erikoispalkinnon saa tällä kertaa Etteplan, joka on raivannut tiensä parhaan kymmenen osakkeen joukkoon. Vaikka Etteplankin on laskenut tammikuun alussa useamman prosentin verran, saa se yhä kurssiherkyyydestä arvosanaksi ysin.

Tuotot TOP-salkuille on laskettu tasapainotettuna keskiarvona päivän päätöskursseista. Tuotot on indeksoitu alussa indeksipisteeseen 100. Tuottoja ei ole rasitettu kaupankäyntikuluilla tai mahdollisilla verovaikutuksilla. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Top-Bottom-listat perustuvat Sijoittaja.fin jäsenille tarkoitettuun osakevalintatyökaluun, joka on yli kymmenen vuoden kehitystyön tulos. Se pohjautuu akateemisen ja investointipankkien tutkimustiedon sekä käytännön salkunhoitokokemuksen hyödyntämiseen. Hyödynnämme työkalua aktiivisesti myös omassa varainhoidossamme. Tuottojen laskennan ja Osakevalintatyökalun listan päivitystiheys on kaksi viikkoa alkaen 1.6.2014.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat